Πού θα πας τους φίλους σου να μαγειρέψετε;
Το πρώτο «Open Kitchen Bistrot» υπάρχει στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Αρετσούς. Μια ζεστή κουζίνα έτοιμη να υποδεχτεί όχι μόνο αυτούς που θέλουν να απολαύσουν τα νόστιμά της πιάτα, αλλά και αυτούς που επιθυμούν να τα ετοιμάσουν οι ίδιοι για την παρέα τους. Μια καινοτόμα ιδέα ομαδικής εξόδου που δεν έχει συνηθίσει μέχρι τώρα η […]
Το πρώτο «Open Kitchen Bistrot» υπάρχει στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Αρετσούς. Μια ζεστή κουζίνα έτοιμη να υποδεχτεί όχι μόνο αυτούς που θέλουν να απολαύσουν τα νόστιμά της πιάτα, αλλά και αυτούς που επιθυμούν να τα ετοιμάσουν οι ίδιοι για την παρέα τους. Μια καινοτόμα ιδέα ομαδικής εξόδου που δεν έχει συνηθίσει μέχρι τώρα η πόλη.
Το «ΖΑΚ» είναι ένας πρωτοποριακός χώρος, κι όχι μόνο χάριν του μοντέρνου του σχεδιασμού και της ιδιαίτερης αισθητικής του. Κι αυτό γιατί είναι το πρώτο bistrot της πόλης που ανοίγει την κουζίνα του σε όποιον επιθυμεί να μαγειρέψει στον χώρο του. Πως λειτουργεί η έννοια της «ανοιχτής κουζίνας»; Το «ΖΑΚ», κατόπιν κράτησης, παραχωρεί την κουζίνα του, που είναι πλήρως εξοπλισμένη στα πρότυπα μιας σπιτικής κουζίνας αλλά ανοιχτή σε κοινή θέα, σε όσους θέλουν να μαγειρέψουν στους φίλους, συγγενείς ή συνεργάτες τους εκτός του σπιτιού τους. Έτσι, η παρέα που έχει κλείσει την κουζίνα βρίσκεται κοντά σε εκείνον που μαγειρεύει, σε ένα ευχάριστο κλίμα παρέας, όπου μπορούν να μιλήσουν και να διασκεδάσουν μαζί μαγειρεύοντας. Η παρέα φέρνει τα υλικά του γεύματος που θέλει να ετοιμάσει και το «νοίκι» της κουζίνας έρχεται στα 2 ευρώ το άτομο. Παράλληλα, στην δεύτερη κουζίνα του, ο σεφ του «ΖΑΚ», είναι πάντα έτοιμος να προσφέρει συνοδευτικά πιάτα, σαλάτες ή ό,τι άλλο θελήσει η παρέα ώστε να ολοκληρωθεί το τραπέζι, ενώ η πλούσια κάβα κρασιών και ποτών είναι επίσης στη διάθεση της παρέας που μαγειρεύει.
Η ιδέα γεννήθηκε όταν το «ΖΑΚ» πρωτοστηνόταν, καθώς στους ιδιοκτήτες άρεσε η ιδέα να μαζεύεται κόσμος στο μαγαζί τους και να μαγειρεύει σε φιλική ατμόσφαιρα, δημιουργώντας το ζεστό κλίμα που τώρα το χαρακτηρίζει. Σκέφτηκαν πως η ιδέα μπορεί να αρέσει σε κάποιους που απέφευγαν το εγχείρημα γιατί δεν είχαν πρόσβαση σε έναν χώρο όπου να μπορούν να μαγειρέψουν για πολλά άτομα ή την πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, ενώ άλλοι μπορεί να πτοούνταν από το επικείμενο καθάρισμα της κουζίνας, προβλήματα που λύνει το μαγαζί με την ανοιχτή του κουζίνα. Η ιδέα όντως χαροποίησε αρκετούς και μέχρι τώρα πάνω από 20 παρέες έχουν περάσει από την κουζίνα του «ΖΑΚ», μαγειρεύοντας από σαλάτες μέχρι σούσι, ενώ άρχισε να κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα, καλώντας όποιον θέλει να την δοκιμάσει.
Αν βέβαια κάποιος δεν έχει όρεξη να μαγειρέψει, μπορεί πάντα να επισκεφτεί το «ΖΑΚ» για το ίδιο του το ποιοτικό φαγητό, καθώς από τις 14.00 μέχρι τη 01.00 προσφέρει ποικιλία πιάτων, από χειροποίητα ζυμαρικά μέχρι ρολά σολομού, φιλέτα και burger, σε τιμές που κυμαίνονται από 7 μέχρι 13 ευρώ. Το «ΖΑΚ» μάλιστα ετοιμάζει ειδικά «αφιερώματα» φαγητού μέσα στο επόμενο διάστημα, με την «Ημέρα Σούσι», αλλά και την «Ημέρα Ζυμαρικών», στην οποία θα δούμε τον σεφ να ανοίγει ο ίδιος τα φύλλα, να βρίσκονται κοντά. Από αυτήν την Κυριακή μάλιστα εγκαινιάζεται το «Πρωινό τις Κυριακές», με αυγά, pancakes και ότι μπορείτε να φανταστείτε σε πρωινό γεύμα να σας περιμένουν στις πόρτες του. Και αν προτιμάτε να περάσετε για καφέ, τσάι και χυμούς, σερβίρονται από νωρίς το πρωί, με τον καφέ να διαθέτει το δικό του happy hour και να κοστίζει μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι μόνο 2 ευρώ.
Το φαγητό του δεν είναι όμως το μόνο του συν, καθώς στον πάνω του όροφο λειτουργεί ο χώρος «Exposé» που διατίθεται για εκθέσεις παντός είδους και έχει μέχρι τώρα φιλοξενήσει από εκθέσεις εικαστικών, μέχρι χειροτεχνίας και μπαζάρ, ενώ προβλέπεται στο μέλλον και μια νέα έκθεση φωτογραφίας. Και βέβαια, από όλο το μείγμα δεν θα μπορούσε να λείπει και η live μουσική που κατά καιρούς συνοδεύει τις παρέες στα γεύματά τους, με το επόμενο ήδη προγραμματισμένο αυτήν την Παρασκευή, με το συγκρότημα On the House.
Με όλα τα ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά του στοιχεία, σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα στη θάλασσα, σίγουρα κάτι θα σας τραβήξει. Κι αν δεν δοκιμάσετε την τύχη σας στην «ανοιχτή κουζίνα», μια γευστική πρόταση είναι τα ραβιόλια με λάδι τρούφας και το ριζότο αμάρανθου. Επισκεφτείτε το.
*ΖΑΚ, Πλαστήρα Νικολάου 35 & Ταξιαρχών 1, 2310438921