Parallax View

Στη Σιβηρία της κυρίας Γαλήνης

Λέξεις-εικόνες: Χριστίνα Παρασκευοπούλου Η έθνικ κουζίνα είναι κάτι που βλέπουμε να κατακτά όλο και περισσότερο τους Θεσσαλονικείς τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα αρκετοί να επενδύουν σε αυτήν προσφέροντας όλο και περισσότερες επιλογές σε γεύσεις από την κουζίνα άλλων χωρών. Η κ. Γαλήνη επένδυσε στην επιστροφή στην εθνική της κουζίνα εδώ και 5 χρόνια και μέχρι […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
στη-σιβηρία-της-κυρίας-γαλήνης-36142
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
sdim2192c.jpg

Λέξεις-εικόνες: Χριστίνα Παρασκευοπούλου

Η έθνικ κουζίνα είναι κάτι που βλέπουμε να κατακτά όλο και περισσότερο τους Θεσσαλονικείς τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα αρκετοί να επενδύουν σε αυτήν προσφέροντας όλο και περισσότερες επιλογές σε γεύσεις από την κουζίνα άλλων χωρών. Η κ. Γαλήνη επένδυσε στην επιστροφή στην εθνική της κουζίνα εδώ και 5 χρόνια και μέχρι σήμερα προσφέρει φρέσκα πιάτα ημέρας με παραδοσιακές συνταγές από την Σιβηρία και τον Καύκασο, στο «Σιβηρία Πελμένι».

Το μικρό εστιατόριο, που συναντάμε σε ένα δρομάκι πάνω από την Εγνατία, αν και κρυμμένο καλά, έχει καταφέρει να γίνει γνωστό για την ποιότητα των πιάτων του, καθώς όλα ετοιμάζονται με ιδιαίτερη φροντίδα και αγνά υλικά, ενώ δίνει την δυνατότητα να γνωρίσει κανείς φαγητά από την ρώσικη, ουκρανική, γεωργιανή αλλά και αραβική κουζίνα, καταφέρνοντας να χωρέσει σε ένα μικρό μενού τις πιο ενδιαφέρουσες και κλασικές γεύσεις από τις χώρες αυτές. Με πιάτα που έχουν σαν βάση τις ζύμες, είτε πρόκειται για τα βραστά πελμένι και χινκάλι, με γέμιση κιμά, ψάρι ή γαρίδες, μέχρι τα πιροσκί, το λαχματζούν και την γνωστή της χορτόπιτα, όλα παρασκευάζονται την στιγμή της παραγγελίας με φρέσκα υλικά από την ίδια την κ. Γαλήνη και τις βοηθούς της. Και να μην ξεχάσουμε τα γλυκά βαρένικι με φράουλα ή βύσσινο, ή το παραδοσιακό γλυκό μεντόκ με μέλι.

Η κ. Γαλήνη, που έχει καταγωγή από την Γεωργία και πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής της στη Σιβηρία, αποφάσισε να στραφεί πίσω στις ρίζες της όταν πριν λίγα χρόνια παρατήρησε πως δεν υπήρχε φρέσκο και ποιοτικό έτοιμο φαγητό για κάποιον που ήθελε να φάει έξω το μεσημέρι εν ώρα δουλειάς. Αποφάσισε λοιπόν να αφήσει το μεσιτικό της γραφείο και άνοιξε το «Σιβηρία Πελμένι» στην οδό Ιουστινιανού, σε έναν μικρό άνετο χώρο με παραδοσιακά σλαβικά στοιχεία διακόσμησης και την υπόκρουση παλιών ρώσικων τραγουδιών 20-30 χρόνων. Ενώ το εστιατόριο ξεκίνησε με θεματικές αφιερώσεις σε κουζίνες διάφορων χωρών κάθε πρώτη εβδομάδα του μήνα, πλέον έχει καταλήξει σε ένα βασικό μενού με 35 είδη φαγητού, αλλά και παραδοσιακά ρώσικα ποτά, είτε πρόκειται για αναψυκτικό από χυμό φρούτων του δάσους, είτε ρώσικη μπύρα ή βότκα.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως οι κύριοι πελάτες της θα ήταν άτομα από σλαβικές χώρες, που σίγουρα δεν λείπουν από το μαγαζί, όπως αναφέρει η κ. Γαλήνη, το 95% της πελατείας της είναι Έλληνες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την κουζίνα του Καύκασου, καθώς ειδικά η διάδοση της ρώσικης γλώσσας τα τελευταία χρόνια έκανε πολλούς να αναζητήσουν ένα δείγμα αυτού του πολιτισμού. Ερχόμενοι λοιπόν να δοκιμάσουν κλασικά πιάτα, όπως το μπορς, η ρώσικη σούπα από παντζάρι, καταλήγουν τακτικοί θαμώνες του εστιατορίου αποκτώντας τα αγαπημένα τους φαγητά. Όπως αναφέρει, ανάμεσα σε αυτά που προτιμούνται είναι τα πελμένι, γεμιστές ζύμες που μοιάζουν με ραβιόλια, η κρέπα με μυζήθρα και σταφίδες, το μορς, ένα ποτό από μαύρο φραγκοστάφυλλο και ξινόμουρο, η σμετάνα, ένα είδος υψηλού σε λιπαρά γιαουρτιού με υφή κρέμας, αλλά και η βότκα με καυτερή πιπεριά και μέλι που φτιάχνει η ίδια. Λόγω των ημερών, να σημειώσουμε ότι πολλά από τα πιάτα είναι και νηστίσιμα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την μανιταρόσοπα και τα βαρένικι.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όλες οι συνταγές είναι παραδοσιακές και φτάνουν σε βάθος εκατοντάδων χρόνων, ενώ μαγειρεύονται με τις αντίστοιχες παλιές μεθόδους παρασκευής. Η κάθε συνταγή έχει την δική της αρχέγονη ιστορία και αυτό που επιδιώκει η κ. Γαλήνη είναι να ταξιδέψει τους επισκέπτες της με τις γεύσεις στο παρελθόν. «Όταν κάνεις κάτι τόσο καιρό», σημειώνει, «αρχίζεις και το βλέπεις διαφορετικά. Μπορεί να με θεωρήσετε περίεργη, αλλά όταν μαγειρεύω δεν βλέπω απλά το φαγητό, αλλά όλη την ιστορία που βρίσκεται πίσω από το κάθε ιδιαίτερο πιάτο, γεγονός που με γυρνάει σε άλλες εποχές».

Οι τιμές είναι ένα ακόμα θετικό στο «Σιβηρία Πελμένι», καθώς με 10 ευρώ ένα άτομο μπορεί να φάει δύο πιάτα και να πάρει ένα ποτό, ενώ αρκετά φαγητά πωλούνται και με το τεμάχιο, δίνοντας την δυνατότητα να δοκιμάσει κανείς πολλά διαφορετικά πράγματα από το μενού. Όπως σημειώνει η κ. Γαλήνη, πολλοί φοιτητές έρχονται στο εστιατόριο με τα χρήματα οριακά, και τους λέει «Πείτε μου πόσα θέλετε να δώσετε και θα σας ταϊσω».

Η κ. Γαλήνη είχε επενδύσει παλιότερα και στο άνοιγμα δεύτερου μεγαλύτερου υποκαταστήματος στην περιοχή της Βαλαωρίτου, όμως λόγω κρίσης αναγκάστηκε να το κλείσει μετά από ένα εξάμηνο. Το μικρό εστιατόριο όμως συνεχίζει να έχει πιστούς πελάτες, με πολλά άτομα όμοιας καταγωγής να το επισκέπτονται νοσταλγώντας την κουζίνα, αλλά και την ίδια την ατμόσφαιρα που αποπνέει, ενώ όπως σημειώνει η ιδιοκτήτρια, το εστιατόριο έχει και πολλούς ξένους επισκέπτες, καθώς άτομα από το εξωτερικό ή τις γύρω πόλεις που έρχονται στην Θεσσαλονίκη, εμφανίζονται κατά καιρούς για να δοκιμάσουν νέες γεύσεις που δεν έχουν συνηθίσει.

Για όποιον λοιπόν θέλει να γνωρίσει πιάτα μιας διαφορετικής κουζίνας, τρώγοντας ταυτόχρονα φρέσκο φαγητό που ετοιμάζεται την στιγμή που θα το παραγγείλει, το «Σιβηρία Πελμένι» σίγουρα αξίζει την δοκιμή. Επισκεφτείτε το.

*Ιουστινιανού 12, 2313006216, Ώρες: Δευτ.-Παρ. 12.00-00.00, Σαβ.-Κυρ. 14.00-00.00

Διαβάστε τα υπόλοιπα εστιατόρια που ξεχωρίσαμε στην πόλη εδώ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα