Parallax View

Τα 10 σημεία στα οποία συμφωνούμε

της Δανάης Χατζόγλου Αποφάσισα να κάνω μια προσωπική «δημοσκόπηση», που στο τέλος έδωσε τα 10 σημεία που θα διαβάσετε. Η πρόθεσή μου ήταν να δω σε τι συμφωνούμε άνθρωποι διαφορετικών πεποιθήσεων, ηλικιών, μόρφωσης, κομματικής ή μη ένταξης, φύλου, οικονομικής δυνατότητας κ.τ.λ. Δε συζήτησα με τραπεζίτες και κυβερνητικά στελέχη ούτε με άτομα ακροδεξιάς πολιτικής ή προσωπικής […]

Δανάη Χατζόγλου
τα-10-σημεία-στα-οποία-συμφωνούμε-45900
Δανάη Χατζόγλου
1.jpg

της Δανάης Χατζόγλου

Αποφάσισα να κάνω μια προσωπική «δημοσκόπηση», που στο τέλος έδωσε τα 10 σημεία που θα διαβάσετε. Η πρόθεσή μου ήταν να δω σε τι συμφωνούμε άνθρωποι διαφορετικών πεποιθήσεων, ηλικιών, μόρφωσης, κομματικής ή μη ένταξης, φύλου, οικονομικής δυνατότητας κ.τ.λ. Δε συζήτησα με τραπεζίτες και κυβερνητικά στελέχη ούτε με άτομα ακροδεξιάς πολιτικής ή προσωπικής στάσης ζωής. Δεν γνωρίζω, άλλωστε, πολλούς πολίτες αυτών των πρακτικών.

1. Νέα Βουλή με 150 βουλευτές. Να αποτραπούν οι οικογενειοκρατικές , οι πελατειακές και οι διαπλεκόμενες σχέσεις. Εκλογή για 2 μόνο τετραετίες και δίχως συντάξεις. Εξασφάλιση ότι θα δουλέψουν για τη χώρα όσοι πράγματι θέλουν να προσφέρουν, δίχως ειδικά προνόμια. Η Ελλάδα δε χρειάστηκε ποτέ περισσότερα από 15 Υπουργεία.

2. Η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση και δεν μπορεί να αφήνεται στο έλεος σκοτεινών προθέσεων. Η μάθηση επιστρέφει στα σχολεία και σε αξιοκρατικά ικανούς δασκάλους. Κατάργηση όλων των λογής φροντιστηρίων.

3. Ουσιαστικά Ανεξάρτητες Αρχές σε κάθε κρίσιμο τομέα. Για τη Δημόσια Διοίκηση, τη Γραφειοκρατία, το Φορολογικό, τις Αξιοποιήσεις, τις Εξεταστικές Επιτροπές, τις Ραδιοτηλεοπτικές Επιτροπές κ.τ.λ. Έως σήμερα στελεχώνονται από εκπροσώπους κομμάτων, στο έλεος κομματικών συμφερόντων.

4. Οι πλέον υψηλόμισθοι Έλληνες: οι δάσκαλοι, όλων των βαθμίδων, οι γιατροί και οι δικαστές, ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η αξιοπρέπειά τους. Στα ίδια επίπεδα και η βουλευτική αποζημίωση.

5. Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας λειτουργούν σε Δημόσιο Χώρο και με την άδεια της Πολιτείας. Εξυπηρετούν το Δημόσιο Συμφέρον, εξασφαλίζουν την πολυφωνία της κοινωνίας και εν τέλει την Δημοκρατία. Οι άδειες σε Μ.Μ.Ε. δίνονται με υψηλά κριτήρια. Όλα τα άλλα κλείνουν. Αυστηρός έλεγχος στις αθλητικές εφημερίδες και στα κριτήρια έκδοσής τους.

6. Καμιά οικοδόμηση εκτός σχεδίου. Αυστηρές προϋποθέσεις για τις επεκτάσεις. Καμιά επιβράβευση αυθαιρέτων και παρανόμων κτισμάτων. Η περιβαλλοντική και εθνική χρεοκοπία, που συντελείται αυτή στη στιγμή από την κυβέρνηση, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρεοκοπία. Μας στερεί κάθε μέλλον.

7.΄Αοπλη δημοτική αστυνομία για την προστασία αλλά και τη συμμόρφωση των πολιτών. Το παρκάρισμα, τα σκουπίδια , η φροντίδα της πόλης, το παρεμπόριο, οι αξιοπρεπείς πλατείες, τα καθαρά πεζοδρόμια κ.α. είναι και δική μας υπόθεση.

8. Οι νόμιμοι μετανάστες που δουλεύουν δίπλα μας πολλά χρόνια γίνονται πολίτες του ελληνικού κράτους με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται. Οι παράνομοι μετανάστες μεταφέρονται σε αξιοπρεπή κέντρα, σε όλη την επικράτεια, για διαμονή και σίτιση.

9. Άμυνα απέναντι στους κερδοσκόπους, Έλληνες και ξένους, για πωλήσεις ή παραχωρήσεις σε ελληνικό έδαφος. Κανένα προνόμιο, αλλά και καμιά σκοτεινή γραφειοκρατία σε ξένες ή ελληνικές εταιρείες, σε μαζικές πωλήσεις εντός οικισμών, σε νησιά κ.τ.λ.

10. Προστατεύονται απολύτως οι αρχαιολογικοί χώροι και οι χώροι που τους περιβάλλουν. Προστατεύονται τα τοπία εξαιρετικού κάλλους, οι αιγιαλοί, οι κορυφογραμμές, τα δάση, οι παλαιοί οικισμοί και κάθε τι που προβάλλει την ιστορικότητα και την αισθητική ενός πανάρχαιου τόπου.

Τέλος, νέο Σύνταγμα για το οποίο δε θα ντρεπόμαστε και θα θεμελιώσει τις βασικές αρχές που θα αποφασίσουμε τώρα.

Ασφαλώς και υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Πρώτα απ’ όλα ποιοι έχουν την προσωπική δύναμη να τα κάνουν πράξη όλα αυτά. Μην αμφιβάλλετε πως υπάρχουν Έλληνες που δεν έχουν την αναγνωρισιμότητα, που καθορίζει η ατζέντα των Μ.Μ.Ε., αλλά θα ήταν εξαίρετοι υπουργοί Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Υγείας, Παιδείας, Δημόσιας Διοίκησης, Εξωτερικών, Εργασίας, Ισότητας κ.τ.λ. Είναι πολίτες που έκαναν πάντα σεμνά τη δουλειά τους με στόχο το Εμείς αντί του προτεινόμενου Εγώ όλων των υπολοίπων.

Πολιτικοί ή τεχνοκράτες;

Είναι το «νέο» ψευδές δίλλημα. Δεν υπάρχει μαύρο ή άσπρο. Υπάρχουν πολιτικοί που προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών ή της ανικανότητάς τους χρησιμοποιώντας ανθρώπους που δέχονται να το κάνουν. Υπάρχουν ωστόσο και οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι και πολιτική άποψη έχουν, αλλά διαθέτουν ταυτόχρονα τη γνώση και τα εφόδια να κάνουν τα όνειρα ενός λαού πράξη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα