Τα παιδιά του «Φάρου του Kόσμου» γράφουν με αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα Ρομά
Με αφορμή την 8η Απριλίου Παγκόσμια ημέρα Ρομά υπερηφάνειας δύο παιδιά από την οικογένεια του «Φάρου του κόσμου» μοιράζονται μερικές από τις σκέψεις τους.
Γράφουν: Σταύρος Ραφαήλ Γιουβάνης, Παρασκευάς Βιλανάκης Σελίμ
Με αφορμή την 8η Απριλίου Παγκόσμια ημέρα Ρομά υπερηφάνειας δύο παιδιά από την οικογένεια του «Φάρου του κόσμου» μοιράζονται μερικές από τις σκέψεις τους.
«Τους θέλουμε και δεν τους θέλουμε»
Σταύρος-Ραφαήλ Γιουβάννης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπερηφάνειας των Ρομά, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις για την φυλή μου. Είμαι Έλληνας τσιγγάνος, μαθητής στο καλλιτεχνικό λύκειο, έχω πτυχίο αγγλικών, είμαι προπονητής σε ομάδα ρομποτικής και έχω εκπροσωπήσει την χώρα μου με την ομάδα ρομποτικής του «Φάρου του κόσμου» στους τελικούς αγώνες εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Αμερική, ήμουν εισηγητής στο TEDx Auth, ετοιμάζομαι για τις πανελλήνιες εξετάσεις, έχω όνειρα που πραγματοποιούνται. Δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ ρατσισμό για την καταγωγή μου. Θεωρώ πως τον ρατσισμό σε μεγάλο βαθμό το δημιουργούμε και εμείς οι ίδιοι, αλλά και η κοινωνία με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που μας φορτώνει. Από μικρός προσπαθώ να σπάσω τις προκαταλήψεις που υπάρχουν εις βάρος της φυλής μου και χτίζω γέφυρες επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι τσιγγάνοι είναι ο μόνος λαός που δεν έχει και δεν τον αφήνουν να ενταχθεί πλήρως στην κοινωνία, αλλά παράλληλα είναι ο πιο εύστροφος και ευφυής λαός, καθώς μετά από τόσους διωγμούς, σφαγές, εξακολουθεί ακόμα να επιβιώνει. Οι τσιγγάνοι από τα παλιά χρόνια έκαναν δουλειές που κανείς άλλος δεν ήθελε και δεν μπορούσε να κάνει. Έτσι ήταν απαραίτητοι για κάθε πλούσιο σπίτι. Επιπλέον, φημίζονται για το θάρρος τους, καθώς την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Άουσβιτς, ήταν οι μόνοι που εξεγέρθηκαν κατά των Ναζί. Τέλος, για τον πολιτισμό και την κουλτούρα μπορούμε να αναφέρουμε πολλά, καθώς οι τσιγγάνοι ουσιαστικά διέσωσαν το ελληνικό δημοτικό και παραδοσιακό τραγούδι και επηρέασαν την μουσική των Βαλκανίων. Τους συναντάμε μαζί με τους αρματολούς και τους κλέφτες στην Ελληνική επανάσταση να διασκεδάζουν με τα μουσικά τους όργανα τους πολεμιστές. Ήταν πάντα οι κορυφαίοι των μουσικών γιατί ήταν αυτοδίδακτοι. Ανά τα χρόνια σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν ήταν τσιγγάνοι. Ακόμη και σήμερα οι αυτοδίδακτοι τσιγγάνοι μουσικοί διαπρέπουν με το ξεχωριστό παίξιμο στη λαϊκή (τσιφτετέλι). Ο τσιγγάνικος λαός είναι ένας ταλαιπωρημένος λαός πάντα εξόριστος και κυνηγημένος. Η εικόνα του τσιγγάνου χαλούσε την ομορφιά της υπόλοιπης κοινωνίας αλλά πάντα ήταν χρήσιμοι, απαραίτητοι. Σήμερα, εγώ και η παρέα μου αποτελούμε πρότυπα για μία μικρή γειτονιά τσιγγάνων τον Δενδοπόταμο και παλεύουμε για ίσες ευκαιρίες. Δεν δόθηκαν ίσες ευκαιρίες στους τσιγγάνους, και όταν δόθηκαν άνοιξαν τα φτερά τους και απογειώθηκαν. Μπορεί συνολικά να μην είμαστε μορφωμένος λαός αλλά η κοινωνική μόρφωση που έχουμε φτάνει για να σταθούμε στην υπόλοιπη κοινωνία με ψηλά το κεφάλι.
Αρκεί να δοθούν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους τους πολίτες της χώρας έτσι ώστε να μπορέσουν και οι Ρομά να ξεφύγουν από το φαύλο κύκλο της παραβατικότητας των προκαταλήψεων και του ρατσισμού.
Όχι στο στερεότυπο του αναλφάβητου τσιγγάνου
Παρασκευάς Βιλανάκης Σελίμ Απόφοιτος λυκείου, υποψήφιος αστυφύλακας
Αν νομίζετε ότι οι Ρομά περνούν ευχάριστα επειδή δεν ταλανίζονται από τις μάστιγες του πολιτισμού μας κάνετε λάθος. Στον εξαθλιωμένο κόσμο της τρώγλης, όπου η φτώχια, η αρρώστια και η θνησιμότητα των παιδιών αλλά και ενηλίκων ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο τις υπόλοιπης πολιτισμένης ανθρωπότητας και όπου το 10% των 10 εκ. ανθρώπων μας είναι αναλφάβητοι, ε! σε αυτόν τον κόσμο, οι μάστιγες του πολιτισμού χάνουν την φρίκη τους. (Ούγγρος συγγραφέας Ρομά)
Σε ανάμνηση του πρώτου παγκοσμίου συνεδρίου τσιγγάνων που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων από τη διεθνή κοινότητα, η 8η Απριλίου αποτελεί ημέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου.
Πριν από 42 χρόνια, ο ΟΗΕ έκανε έκκληση να παραχωρηθούν στους Ρομά όλα τα δικαιώματα που έχει και ο υπόλοιπος πληθυσμός και να τακτοποιηθούν και νομικά πλέον όλα τα ζητήματα και οι εκκρεμότητες που υπήρχαν.
Στην Ελλάδα πριν από 41 χρόνια, με τον νόμο περί εγγραφής αδήλωτων Αθιγγάνων, δίδεται η ελληνική ιθαγένεια στους Ρομά. Μέχρι τότε οι περισσότεροι κυκλοφορούσαν με το δελτίο ταυτότητας αλλοδαπών, το οποίο έπρεπε να ανανεώνουν κάθε δύο έτη και θεωρούνταν ανιθαγενείς.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ρομ περηφάνιας θα ήταν καλό να δούμε για άλλη μια φορά το σοβαρό θέμα των διακρίσεων που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ρομά σήμερα. Στερεότυπα που για χρόνια αναπαράγονται χωρίς σταματημό, σχολικές διαρροές. Χωρίς την διασφάλιση της παιδείας δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη, δεν μπορούν να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Η αριστεία υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο από την στιγμή που αυτός γεννιέται. Η αριστεία δεν ξεχωρίζει φυλή, χρώμα ή καταγωγή. Είναι σαν το λουλούδι που για να δείξει την ομορφιά του χρειάζεται μια ευκαιρία για να ριζώσει και συνεχή φροντίδα για να ανθίσει.
Η ευκαιρία αυτή μας δόθηκε και όλα αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν μοιάζουν παραμυθένια. Με το πείσμα και την μαχητικότητα που διακρίνει τον πατέρα μας, όπλισε τα μυαλά μας και μας έδειξε πού θα βρούμε τα εργαλεία και πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε για να γκρεμίσουμε τα τείχη του γκέτου που μας κρατάνε στο περιθώριο. Χρειαζόμασταν μια ευκαιρία για να αναδείξουμε την αξία μας και τα χαρίσματα μας. Μια ευκαιρία που δεν δημιούργησε κάποιος επίσημος φορέας ή κάποιος ακριβοπληρωμένος από τους Έλληνες φορολογούμενους, αλλά η αγάπη και το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου που δεν βρήκε μπροστά του δρόμους ανοιχτούς παρά μόνο εμπόδια και δυσκολίες. Όμως, τα εμπόδια τα παραμέρισε, τις δυσκολίες τις ξεπέρασε και έτσι έδωσε σε εμάς την ευκαιρία, στα παιδιά του Δενδροποτάμου, να παρουσιαζόμαστε σήμερα με αξιοπρέπεια.
Αν ένας και μόνον άνθρωπος κατάφερε να αλλάξει την δική μας ζωή και να αναδείξει την αριστεία που πάντα κουβαλούσαμε, φανταστείτε τι θα μπορούσε να κάνει ολόκληρη η πολιτεία. Φυσικά κάποιος θα μπορούσε να επικαλεστεί την δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας. Αν όμως θέλετε να δείτε πραγματικά τι σημαίνει η λέξη «δύσκολη» δεν έχετε παρά μόνο να μας επισκεφτείτε στο Δενδροπόταμο.
Ίσες ευκαιρίες, ομαλή ένταξη στην κοινωνία = αποφυγή της επανάληψης του ίδιου στερεότυπου που θέλει πάντα τους τσιγγάνους αναλφάβητους.
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ