Το αίσθημα δικαίου

του Γιώργου Τούλα Υπάρχει κάτι σε αυτή τη χώρα που όσο και αν προσπαθεί κάποιος να το περιγράψει πάντα κάτι από τα συναισθήματα που γεννά θα του ξεφεύγει. Η ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Αναρωτιέμαι κάθε φορά, αναρωτήθηκα και χθες με το χάδι στον Παπακωνσταντίνου. Παρότι ο εισαγγελέας μιλούσε για ισόρβια. Αναρωτήθηκα και με […]

Γιώργος Τούλας
το-αίσθημα-δικαίου-25752
Γιώργος Τούλας
dikaiosyni.jpg

του Γιώργου Τούλα

Υπάρχει κάτι σε αυτή τη χώρα που όσο και αν προσπαθεί κάποιος να το περιγράψει πάντα κάτι από τα συναισθήματα που γεννά θα του ξεφεύγει. Η ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Αναρωτιέμαι κάθε φορά, αναρωτήθηκα και χθες με το χάδι στον Παπακωνσταντίνου. Παρότι ο εισαγγελέας μιλούσε για ισόρβια. Αναρωτήθηκα και με την απόφαση του εφετείου για τον τέως δήμαρχο και τους συγκατηγορούμενους του στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα υπόθεση υπεξαίρεσης δημοτικού χρήματος, αν υπήρξε μια φορά τις τελευταίες δεκαετίες που σε υπόθεση δημοσίων πρόσωπων που εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα να αισθάνθηκα ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί παραδειγματικά από την αρχή μέχρι το τέλος. H απόκλιση ανάμεσα στα ισόβια της πρώτης δίκης και τα δώδεκα χρόνια της δεύτερης δημιουργεί ένα ισχυρό σοκ.

Ξεκινώντας από την περίφημη υπόθεση Κοσκωτά με τις γαργαλιστικές περιγραφές των κουτιών με τα πάμπερς που γέματα πεντοχίλιαρα ταξίδευαν από σπίτι σε σπίτι, και φτάνοντας στον έκλυτο βίο του Άκη Τσοχατζόπουλου και φυσικά την υστέρηση του μέλλοντος μιας ολόκληρης πόλης, της Θεσσαλονίκης με την ‘’αφαίρεση’’ δεκάδων, άγνωστο στην πραγματικότητα ποσών, εκατομμυρίων ευρώ, και την για τα μάτια του κόσμου όπως αποδείχτηκε την πρώτη φορά εκκωφαντική ισόβια καταδίκη έως την απαλή μεταχείριση των δώδεκα χρόνων για το τέως δήμαρχο που ήταν λέει απλός συνεργός, πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι τη διαφορά του απλού από τον σύνθετο συνεργό, όταν συνεργάζεσαι συνεργάζεσαι, μέχρι τον ίδιο το Σάξωνη που παραδέχτηκε πως τα τσέπωσε και αν όλα πάνε καλά σε μια πενταετία θα βγει να τα χαρεί κιόλας, ακούγοντας λοιπόν όλα αυτά τα εξόχως παρανοϊκά μένει κάνεις με την απορία πως σε αυτή τη χώρα το έγκλημα διδάσκεται ως επαγγελματική αποκατάσταση. Ως ένα λαμπρό μέλλον. Από τα δομημένα ομόλογα, μέχρι τη μεγάλη ρεμούλα του χρηματιστηρίου και την από ότι φαίνεται καλά ενορχηστρωμένη υπόθεση της Κρίσης, που ψεύτης να βγω αν δεν στήθηκε με ένα τρόπο εντυπωσιακό για να αλλάξει χέρια ο δημόσιος πλούτος μιας χώρας, η γη και ο ορίζοντας της, σε κάθε περίπτωση η ατιμωρησία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Διότι την ίδια στιγμή άνθρωποι σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη καταδικάζονται για πολύ μικρότερα αδικήματα με βαριές ποινές, ούτε καν για κλοπές και μαύρο πολιτικό χρήμα, εδώ η αίσθηση ότι όλα τελειώνουν ομαλά και ποτέ χωρίς επιστροφές των λαφύρων είναι καίρια.

Ξέρω δεν κάνει να σχολιάζει κάνεις δημόσια τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Εξάλλου οι δικηγόροι του τέως δημάρχου είπαν ότι θα φθάσουν ως τον Άρειο Πάγο προφανώς ελπίζοντας να τον αθωώσουν εντελώς. Στο μεταξύ η πόλη θα βλέπει τα τρένα του μέλλοντος να παίρνουν και θα αναρωτιέται τι θα έκανε με μερικά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παραπάνω…

Διαβάζοντας από χθες τα σχόλια των ανθρώπων στα social media, που υποθέτω διαβάζουν και οι δικαστές και έχοντας στο νου τις αθωώσεις δεκάδων προσώπων, νονών της νύχτας, μαφιόζων, διεφθαρμένων πολιτικών, εξεταστικές επιτροπές που δεν οδήγησαν ποτέ πουθενά, νοιώθει κανείς πως τίποτε σήμερα στη χώρα δεν αμφισβητείται τόσο έντονα όσο οι πολιτικοί και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης για δημόσια πρόσωπα.

Αποφυλακίζεται σήμερα 28/7/2015 ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Εκμεταλλευόμενος τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, ο τέως δήμαρχος είχε προσφύγει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και ζητούσε να αποφυλακιστεί, επικαλούμενος πιστοποίηση, σύμφωνα με την οποία έχει αναπηρία μεγαλύτερη του 67%. Το Συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση, υιοθετώντας την προηγούμενη πρόταση της αντιεισαγγελέως Αλεξάνδρας Ανδρέου που είχε ανάψει το «πράσινο φως» για την αποφυλάκισή του. Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών από το Εφετείο για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου κι από το Φεβρουάριο του 2013 εξέτιε την ποινή του στις δικαστικές φυλακές Διαβατών. Ήδη έχει εκτίσει περισσότερο από το 1/5 της ποινής των 12 ετών, που ήταν προϋπόθεση για να αποφυλακιστεί με τον νέο νόμο. Εντός της ημέρας αναμένεται να βγει από τις φυλακές. Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Η αιώνια ατιμωρησία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα