Το πράσινο της πόλης ως θύμα μιας τρελής εμμονής

Πόσο θα αυξηθεί φέτος η ρύπανση και η θερμοκρασία στην πόλη με δέντρα να λείπουν;

Γιώργος Τούλας
το-πράσινο-της-πόλης-ως-θύμα-μιας-τρελή-1011671
Γιώργος Τούλας

Αρχική εικόνα: Δήμητρα Μήττα

H συγκλονιστική εικόνα του δέντρου που πετά, που αποτύπωσε ο φακός της Λίνας Βανίδη στην οδό Τσιμισκή, κάνει από χθες το γύρο των social media.

Η εικόνα μιλά από μόνη της. Δείχνει ένα από τα παλιά δέντρα της Τσιμισκή, που στη μέση του περίπου έχει μια κουφάλα να ίπταται πάνω από το οδόστρωμα οδεύοντας προς το θάνατο. Είναι ένα από τα χιλιάδες δέντρα που έκοψε η διοίκηση Ζέρβα ή απλά καρατόμησε με ένα πρωτόγνωρα βάρβαρο τρόπο τους τελευταίους μήνες.

Στην γενικευμένη κατακραυγή μπροστά σε αυτή την εικόνα στελέχη της διοίκησης του δήμου προσπάθησαν χθες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Έγραψαν ότι η κουφάλα στη μέση του δέντρου μαρτυρά ασθένεια και συνεπώς κίνδυνο για πτώση του και πρόκληση ζημιών ή ακόμα και τραυματισμών.

Ακόμα και έτσι να είναι βέβαια κανείς δεν λέει ότι η κουφάλα προκλήθηκε γιατί ο δήμος κλάδεψε άγαρμπα το δέντρο τα προηγούμενα χρόνια καταδικάζοντας το σε θάνατο. Και ότι το δέντρο που άντεξε τόσα χρόνια έτσι δεν θα άντεχε άλλους 4 μήνες να φύγει το καλοκαίρι και η ζέστη χαρίζοντας δροσιά.

Ναι κάποια από τα δέντρα της Τσιμισκή είναι άρρωστα και ίσως πρέπει να αντικατασταθούν. Το θέμα όμως είναι ο χρόνος και ο τρόπος.

Η διοίκηση του δήμου έχει βαλθεί αυτό το καλοκαίρι να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε κρανίου τόπο. Κόντρα σε κάθε κοινή λογική αλλά κυρίως κόντρα στις προειδοποιήσεις των ειδικών. Των δασολόγων που μιλούν από την αρχή με εκκλήσεις για σταδιακή κοπή και όχι για δεντροκτονία.

Κόβεις δηλαδή κάθε χρόνο συγκεκριμένο αριθμό ώστε να μη διαταράσσεις την έτσι και αλλιώς μικρή αναλογία πρασίνου ανά τ.μ. στην πόλη με το ελάχιστο πράσινο και την μόλυνση-ρεκόρ που επιφέρει πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο (2,15 τμ) είναι τραγικά χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (9τμ). Το πόσο θα αυξηθεί φέτος η ρύπανση στην πόλη με τόσες χιλιάδες δέντρα να λείπουν είναι κάτι που μόνο τα χειρότερα σενάρια μπορούν να προβλέψουν. Οι ειδικοί το ξέρουν και το λένε με κάθε ευκαιρία.

Φυτεύεις, πριν κόψεις, τις 2000 άδειες δενδροδόχους που υπάρχουν εδώ και χρόνια από τα 40.000 δέντρα της πόλης.

Κλαδεύεις με σωστό τρόπο στον καιρό που πρέπει και φυτεύεις σε εποχή που τα δέντρα δεν κινδυνεύουν, λόγω ζέστης να ξεραθούν. Δηλαδή Οκτώβρη μέχρι Απρίλιο. Όχι το κατακαλόκαιρο. Αφού πρώτα προσπαθήσεις να τα σώσεις με κάθε τρόπο.

Όμως τίποτε από αυτά που οι ειδικοί συμβούλεψαν το δήμαρχο δεν συνέβη. Δεν το λέω εγώ, το λένε εκείνοι.

Για προεκλογικούς λόγους επέλεξε να αφήσει κεντρικούς και συνοικιακούς δρόμους της πόλης μέσα στο κατακαλόκαιρο χωρίς σκιά, όταν αποδεδειγμένα η θερμοκρασία πχ στην Τσιμισκή θα ανέβει τουλάχιστον 4 βαθμούς κελσίου χωρίς δέντρα, σε ένα καλοκαίρι που μας προειδοποιούν για θερμοκρασίες ρεκόρ.

Γιατί αυτό για παράδειγμα δεν έγινε τον καιρό της πανδημίας που δεν κυκλοφορούσε κανείς ή έστω το επόμενο φθινόπωρο;, Γιατί οι δημοτικές εκλογές είναι μπροστά μας και τα έργα τώρα πρέπει να φαίνεται ότι γίνονται.

Και τι κάνει η πόλη για αυτό; Προσέφυγαν ο Σπύρος Βούγιας και ο Ανδρέας Κουράκης στην Αποκεντρωμένη διοίκηση και κείνη δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει.

Αύριο αναμένεται μια ακόμα απόφαση δικαστηρίου για το θέμα. Αν και αργά έστω και τώρα τα αντανακλαστικά της δικαιοσύνης ίσως δικαιώσουν το αίσθημα μιας πόλης για σταμάτημα αυτού του παρανοϊκού εγκλήματος εναντίον μιας ήδη ταπεινωμένης Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα