Parallax View

Οι ζωές των άλλων: Βρώμικη ζωή!

Πώς είναι να εξασκείς ένα επάγγελμα που λίγοι θα άντεχαν;

Γιώργος Τσιτιρίδης
οι-ζωές-των-άλλων-βρώμικη-ζωή-127767
Γιώργος Τσιτιρίδης

Εικόνες: Γιώργος Τσιτιρίδης

Ο Δημήτρης είναι ένας συνειδητοποιημένος νέος, ρεαλιστής, απλός, με όνειρα και στόχους που περνάνε μέσα από ό,τι πιο βρώμικο μπορεί να κρύβουν οι άνθρωποι στο σπίτι τους.

IMG_2240

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τις αποφράξεις;

Εγώ ήθελα να κάνω εντελώς άλλα πράγματα, να βγάλω άδεια για λαϊκή, αλλά αργούσε πολύ, περιμέναμε το ΦΕΚ να βγούνε οι άδειες και μπορεί να περίμενα και δύο χρόνια και εκείνο το διάστημα είχαμε βάλει με τον κουνιάδο μου ροδάκινα και διάφορα ζαρζαβάτια στο χωριό και πηγαίναμε λαχαναγορά. Είχα αρκετές ώρες κενές και μια μέρα που πίναμε καφέ μου λέει ένας φίλος που έκανε αυτή την δουλειά να πάω για κανένα μεροκάματο, οπότε ξεκίνησα να το κάνω παράλληλα. Πήγαινα λαχαναγορά μετά πήγαινα έκανα αποφράξεις. Αυτή ήταν η αρχή μου με λίγα λόγια. Μετά με πίεζε αυτός να καθίσω στην δουλειά μου γνώρισε τον αδελφό του που και αυτός έκανε αποφράξεις, είχα από αυτούς μια πολύ καλή πρόταση για να καθίσω και να παρατήσω την άλλη δουλειά και όντως συνεργαστήκαμε και δημιουργήσαμε ότι δημιουργήσαμε. Είμαστε συνεργάτες 5 χρόνια τώρα.

Όταν ήσουν  μικρός ποιο ήταν το όνειρο σου, τι έλεγες ότι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις ;

Δεν έλεγα ποτέ ότι θέλω να γίνω κάτι.. Ήθελα να γίνω πλούσιος αυτό ήταν το όνειρο μου. Με ποιο τρόπο δεν μ ένοιαζε, ακόμα το ψάχνω, δεν το έχω βρει. Δεν με ενδιαφέρει τι δουλειά θα κάνω, πώς θα την κάνω και πόσες ώρες θα δουλεύω αρκεί να πιάσω τον στόχο μου. Θέλω κάποια στιγμή στα 45 να κάθομαι και να πληρώνομαι. Αυτό κυνηγάω να κάνω.

Δεν είχες δηλαδή από μικρός μια κλίση σε κάτι;

Όχι δεν είχα ποτέ κάτι τέτοιο… ήμουν στο πιο φλου, απλά με ό,τι έχω καταπιαστεί το έχω κάνει πολύ καλά. Σε όσες δουλειές έχω πάει όλοι με ψάχνουν, ακόμα με θέλουν στην δουλειά τους, μου λένε γύρνα πίσω. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα πω γεννήθηκα για να δίνω δικηγόρος, αθλητής, εγώ θέλω με τον άλφα η βήτα τρόπο να βγάζω λεφτά και δεν με ενδιαφέρει αν αυτό θα γίνει με το να ψήνω σουβλάκια ή να καθαρίζω βόθρους. Πραγματικά δεν με ενδιαφέρει.

Σε λάθος στιγμή και στη λάθος χώρα κάνεις όνειρα..

Τα όνειρα γίνονται  πάντα και παντού, είναι για όλους τους ανθρώπους. Και όπως όλοι έχω και εγώ τα δικά μου όνειρα. Δεν το ξέρεις βέβαια πώς θα στα φέρει η ζωή. Μπορεί αύριο να μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω κάτι άλλο, δεν ξέρω πώς θα μου έρθουν τα πράγματα. Απλά έχω τα μάτια ανοιχτά σε όλα.

IMG_2245

Πώς θα περιέγραφες τη δουλειά σου και τις υπηρεσίες σας, τι ακριβώς κάνεις;

Αποφράξεις, δηλαδή ό,τι έχει σχέση με ξεβούλωμα, άντληση υδάτων από σπίτια, υπόγεια και  μαγαζιά που έχουν πλημμυρίσει και υπάρχει και το κομμάτι της κάμερας που μπαίνει στην αποχέτευση και δίνει την παραμικρή λεπτομέρεια από σπάσιμο, καθίζηση, οτιδήποτε…

Πώς είναι το αποχετευτικό σύστημα της Ελλάδος;

Είναι πολύ χάλια γι’ αυτό έχουμε και πολλή δουλειά. Οι υδραυλικοί μαθαίνανε την δουλειά τους πάνω στις οικοδομές, πολλοί δεν ενδιαφέρονταν και έβαζαν βοηθούς να δουλεύουνε, πολλοί από τους παλιούς είναι σήμερα 60 ετών και δεν ξέρουν την δουλειά για την οποία πληρώνονται. Είναι και πολλοί που δεν έφταιγαν αλλά ο εργολάβος πίεζε για χαμηλή τιμή και έκαναν πιο οικονομικές εργασίες.  Όλα αυτά βγάζουν προβλήματα που στη συνέχεια τα πληρώνει ο ένοικος και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.

Σήμερα έχουν βελτιωθεί τα πράγματα σε σχέση με παλιά;

Δεν νομίζω. Οι αποφράξεις τα τελευταία 30 χρόνια δουλεύουν πολύ στην Ελλάδα και η ζήτηση έχει μεγάλη άνοδο.

Στο εξωτερικό είναι καλύτερα τα πράγματα;

Έχω συνάδελφο στην Γερμανία που μου λέει ότι γίνεται χαμός.. έχει πολλή δουλειά και εκεί άρα είναι το ίδιο. Το σύστημα απλά αλλάζει γιατί αν βουλώνει κάτι εκεί, πληρώνει η ασφάλεια σου τα έξοδα. Βουλώματα υπάρχουν και θα υπάρχουν παντού. Δεν υπάρχει σωλήνας που να μην βουλώσει.

12655994_10207971421018659_425532426_o

Μπορείς από το αποχετευτικό να καταλάβεις την ιστορία ενός κτιρίου;

Βέβαια, αν δώ πήλινους σωλήνες μαντεμένιους μπορώ να καταλάβω ότι οι εγκαταστάσεις είναι παλιές. Ο σωλήνας που θα αντιμετωπίσεις σου δίνει τα στοιχεία αυτά.

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξουμε για να βελτιωθούν τα πράγματα στο αποχετευτικό μας σύστημα;

Καταρχήν θα πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας, ακόμη κι εγώ που κάνω αυτήν τη δουλειά. Έχουμε συνηθίσει ό,τι φαγητό περισσεύει να το πετάμε στην τουαλέτα. Πετάμε τα χαρτιά στην τουαλέτα. Άλλοι πετάνε σερβιέτες, παιδικές πάνες… Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα σε μια οικοδομή λόγω παλαιότητας, αλλά με τη συμπεριφορά μας διογκώνουμε το πρόβλημα. Πετώντας  αντικείμενα στην τουαλέτα δεν υπάρχει περίπτωση να μην βουλώσει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία στη δουλειά σου;

Οι παλιές εγκαταστάσεις που έχουν κρυφά φρεάτια που δεν σου πάει το μυαλό που μπορεί να είναι. Μπορεί να έχει μπει κάποιος να έχει περάσει πλακάκι να έχει καλύψει το φρεάτιο και να προσπαθείς να ξεβουλώσεις και να βρίσκεις εμπόδια να μην ξέρεις τι γίνεται, να μην υπάρχουν σχέδια και μετά από πολλή σκέψη και ψάξιμο, να πρέπει να σκάψεις το μαγαζί για να βρεις τι πρέπει να κάνεις. Αυτά τα συναντάμε συχνά όπως επίσης και τους σπασμένους σωλήνες που κάνουν δύσκολη τη δουλειά μας και τρως πολύ χρόνο.

IMG_2236

Πόσο χρόνο παίρνει μια απόφραξη;

Από 10 λεπτά μέχρι και ώρες γι’ αυτό δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ταρίφα στην απόφραξη. Εγώ τον έλεγχο στο χώρο τον παρέχω δωρεάν. Βλέπω, κρίνω και μετά όταν θα είμαι σίγουρος θα μπορώ να μιλήσω.

Ποια είναι τα πιο περίεργα πράγματα που έχεις βρει σε μια αποχέτευση;

Έχω βρει ολόκληρη γόβα σε αποχέτευση, απορούσα πώς πέρασε από τη λεκάνη στο σωλήνα, πώς χώρεσε και πέρασε μέσα. Βρίσκουμε παπούτσια, σφουγγαρίστρες, πανιά, μωρομάντιλα, παιδικές πάνες, αρωματικά τουαλέτας, ζώνες… Μια φορά βρήκα μια αλυσίδα με ένα σταυρό σε μια παλιά εγκατάσταση.

Έχεις κληθεί κάποια στιγμή για να βγάλεις κάτι συγκεκριμένο που καταλάθος έπεσε  μέσα στο φρεάτιο;

Είχα έναν φίλο που είχε πάρει ένα σκουλαρίκι με διαμάντι 2.500 ευρώ, άνοιξε το κούμπωμα και του έπεσε στο νιπτήρα την ώρα που πλενότανε. Με πήρε και μου λέει είναι πολύ επείγον έλα γρήγορα. Αυτός είχε ανοίξει σωλήνες νερά και προσπάθησε να το βρει. Αυτό έφυγε στην αποχέτευση και δεν βρέθηκε ποτέ. Επίσης μας καλούν από φρεάτια του δρόμου να βγάλουμε κλειδιά, κινητό, ανοίγουμε λίγο το φρεάτιο ή για τα κλειδιά, ας πούμε, βάζουμε σύρμα με δυνατούς μαγνήτες και τα τραβάμε επάνω.

Υπάρχει κάτι που να σε αηδιάζει στην δουλειά;

Έχουμε πάθει ανοσία, αλλά εμένα ποτέ δεν μου ήταν δύσκολο, ούτε στην αρχή είχα θέμα. Υπάρχουν άλλοι που σιχαίνονται πιο εύκολα.

Ο κόσμος που σας καλεί πώς σας συμπεριφέρεται;

Ανάλογα, υπάρχουν αυτοί που έρχονται από πάνω σου, δίπλα σου, και βλέπουν τι κάνεις, ενδιαφέρονται. Εμένα  μ’ αρέσει αυτό, μ’ αρέσει ο πελάτης να βλέπει και να ξέρει τι δουλειά κάνω. Υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, σιχαίνονται. Έχει τύχει όμως και να ξεβουλώνω τουαλέτα, να βγαίνουν οι ακαθαρσίες από την κουζίνα και δίπλα η νοικοκυρά να τηγανίζει κεφτεδάκια. Στην δουλειά αυτή έχεις να κάνεις με κόσμο κάθε μέρα. Μπορεί να δεις και 10 άτομα. Σίγουρα θα βρεις καλούς, περίεργους, δύσκολους ανθρώπους, πονηρούς και υπάρχουν και οι γλυκές γιαγιάδες που έχουν συνηθίσει από παλιά και αφήνουν πέρα από την αξία της δουλειάς μπουρμπουάρ στα μαστόρια.  Σου λέει πάρε και αυτά να πιείς καφέ.

IMG_8352

Σεξουαλικές προτάσεις ή παρενόχληση δέχεστε; Τα επαγγέλματα αυτά λειτουργούν  μάλλον  και λίγο ως φετίχ.

Ναι αρκετές φορές και σε εμένα και σε άλλους συναδέλφους. Μπορεί να σου την πέσουν κανονικά. Να σου ανοίξει κάποια και να φοράει μόνο baby doll. Μου έχει τύχει να έχω πάει και μια που μόλις είχε χωρίσει να κλαίει επάνω μου, έχει τύχει να μου κλείνουν το μάτι με υπονοούμενο. Εγώ δεν προχωράω, κάνω τη δουλειά και φεύγω, είμαι και φρεσκοπαντρεμένος, δεν κάνω τέτοια αλλά υπάρχουν συνάδελφοι που το κάνουν. Θα πάρει κάποια και θα του πει ξαναέλα μετά ή πέρνα το βράδυ από το σπίτι.  Συμβαίνουν και αυτά.

Ο σοφός λαός λέει τα σκ… είναι λεφτά.

Με την έννοια του αν τα πατήσεις θα σου έρθουν λεφτά όχι, αλλά σαν δουλειά ναι, αν το κυνηγήσεις έχει. Θα  πρέπει ο άλλος όμως να μπορεί να το κάνει. Είναι βρώμικη δουλειά. Πολλές ώρες, χωρίς σταθερό ωράριο, αν είσαι 24 ώρες μπορεί να συμβεί επείγον περιστατικό και 2 η ώρα το βράδυ. Πρέπει να μπορείς να το  υποστηρίξεις. Θα πρέπει αυτός που θέλει να κάνει τη δουλειά αυτή να μη σιχαίνεται, να είναι έξυπνος, και να ξέρει τι κάνει. Υπάρχουν άτομα που μετά από 12 χρόνια δεν έμαθαν τίποτα, παρέμειναν οι βοηθοί που απλά κουβαλούν τα εργαλεία. Εγώ στους 4 μήνες στην δουλειά δούλευα ήδη σε 3 συνεργεία ταυτόχρονα και είχα μάθει να ξεβουλώνω.

Τα σχέδια σου για το μέλλον ποια είναι;

Είναι ρευστά τα πράγματα σε όλη την αγορά, βγήκαν και πολλά συνεργεία. Εκεί που ήταν 3-4 φτάσανε τα 50.  Είμαι  ευχαριστημένος με την ποσότητα της δουλειάς μου, αργότερα θα ήθελα να βγάλω 1-2 συνεργεία ακόμα έξω να δουλεύουν.

Τι θα έλεγες στο κόσμο που μελλοντικά ίσως να είχε ένα πρόβλημα στην αποχέτευσή του;

Να είναι προσεκτικός, να ψάχνει πιο συνεργείο θα πάρει, να ρωτάει. Η καλύτερη διαφήμιση είναι από στόμα σε στόμα. Επίσης να επιλέγει επαγγελματίες που θα του δώσουν 2-3 μήνες εγγύηση, που σημαίνει ότι έκαναν καλή δουλειά ενδιαφέρονται και δεν πήγαν για την αρπαχτή.

IMG_8338Διαβάστε επίσης: Τα επαγγέλματα που δεν θα κάνατε ποτέ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα