5 βιώσιμες πόλεις μας δείχνουν το δρόμο
Ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική, πιο "πράσινη", οδό και αποτελούν αληθινά παραδείγματα προς μίμηση.
Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο κατοικούν σε πόλεις – συνεπώς αυτό που συμβαίνει σε αυτές έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Ποιες όμως πόλεις ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική και πιο “πράσινη” οδό; Παρακάτω είναι μόνο πέντε πόλεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μετά βεβαιότητας βιώσιμες:
#1 Κοπεγχάγη, Δανία
Η καλύτερη πόλη για ποδήλατα!
Τι θα κάνατε αν θέλατε να πείσετε τους πολίτες της πόλης σας να ανταλλάξουν την άνεση των αυτοκινήτων τους με την ομορφιά ενός ποδηλάτου; Απλά βαδίστε στα βήματα που χάραξε η Κοπεγχάγη.
Η πόλη έχοντας βάλει στόχο να είναι ουδέτερη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2025, προτιμά να κάνει πετάλι.
Όχι μόνο έχει ποδηλατόδρομους μήκους 382 χιλιομέτρων+, αλλά είναι επίσης ένας υπερήφανος “οικοδεσπότης” ποδηλατικών γεφυρών και σημάτων τροχαίας που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στους ποδηλάτες να προσπερνούν τους οδηγούς Ι.Χ κατά τη διάρκεια ωρών αιχμής. Επιπλέον, διαθέτει ένα δίκτυο υπερεθνικών ποδηλατικών οδών που διευκολύνουν τις μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων.
Εδώ θα δείτε ανθρώπους κάθε ηλικίας, τάξης και επαγγέλματος να χρησιμοποιούν το ποδήλατο.
Και τα πετρελαιοκίνητα λεωφορεία της πόλης γίνονται “πράσινα” αφού μέχρι το 2025 θα είναι όλα ηλεκτρικά.
Πέραν τούτου η πόλη έχει μηχανήματα ανακύκλωσης σε στυλ αυτόματης πώλησης που δίνουν προκαταβολή για κάθε μπουκάλι που επιστρέφεται. Επίσης εδώ τα βιολογικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεων τροφίμων (συμπεριλαμβανομένου του fast food). Τα δύο τρίτα των ξενοδοχείων έχουν “πράσινη” πιστοποίηση. Υπάρχει επίσης το “CopenHill”, ένας από τους καθαρότερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από απόβλητα στον κόσμο που λειτουργεί ως κέντρο αναψυχής.
Φυσικά, η Κοπεγχάγη κρύβει τόσες ακόμα “πράσινες” εκπλήξεις.
#2 Σιγκαπούρη
Με (Υπερ)δέντρα και απίστευτη πρασινάδα
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα δέντρα είναι ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον και ότι η αποψίλωση των δασών έχει καταστροφικές συνέπειες.
Η Σιγκαπούρη είναι μια καινοτόμος πόλη στο κομμάτι αυτό, καθώς εισήγαγε τα υπερδέντρα.
Αυτά βρίσκονται στο πάρκο “Gardens by the Bay”. 18 εξ αυτών που μοιάζουν με δέντρα έχουν ύψος 25- 50 μέτρων και εντοπίζονται σε ένα τεχνητό δάσος που παντρεύει φύση, τεχνολογία και τέχνη.
Με τον ατσάλινο σκελετό τους τα δέντρα λειτουργούν ως κάθετοι κήποι για περίπου 163.000 φυτά (περισσότερα από 200 είδη), απορροφώντας όσο το δυνατόν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Επιπλέον είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες που αντιγράφουν το ρόλο των δέντρων της Μητέρας Φύσης, όπως η συλλογή ηλιακής ενέργειας μέσω ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων και η συλλογή όμβριων υδάτων.
Μεγάλα στέγαστρα ρυθμίζουν τις θερμοκρασίες απορροφώντας και διαχέοντας θερμότητα. Παρέχουν σκιά τη μέρα και (σε αντίθεση με τα αληθινά δέντρα) φως τη νύχτα.
Τα λεγόμενα υπερδέντρα είναι μόνο ένας από τους τρόπους της Σιγκαπούρης να συνδυάζει δημιουργικά φύση και αστικό σχεδιασμό.
#3 Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
Ένα φοβερό οικοσύστημα
Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας φιλοξενεί περίπου 287.000 ανθρώπους. Και περίπου 180 εκατομμύρια μέλισσες. Οι τελευταίες – όταν δεν βουίζουν γύρω από τα λουλούδια κάνοντας τα μελίσσια τους – μπορεί να βρεθούν να βουίζουν μέσα σε περισσότερες από 4.500 κυψέλες που συνθέτουν το «Μονοπάτι των Μελισσών» της πόλης. Το μονοπάτι αυτό άνοιξε το 2015 και προωθεί την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον σημαντικό ρόλο των μελισσών στη βιοποικιλότητα της πόλης, την επιβίωση και την επισιτιστική μας ασφάλεια, καθώς και τη μακρόχρονη μελισσοκομική κληρονομιά της Λιουμπλιάνα.
Το “Bee Path” όπως λέγεται στην αγγλική, δημιουργήθηκε αρχικά απλώς ως διαδρομή μεταξύ μεμονωμένων τοποθεσιών που σχετίζονται με τις μέλισσες και έχει αποτελέσει έκτοτε ένα κίνημα ομοϊδεατών (εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και υγειονομικά ιδρύματα, ΜΚΟ, επιχειρήσεις, ιδιώτες και 300 μελισσοκόμοι εμπλέκονται εδώ). Σήμερα, το έργο περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για πολίτες όλων των ηλικιών και για μελισσοκόμους.
Δεν είναι περίεργο που η Ένωση Μελισσοκόμων της Σλοβενίας έχει αναγνωρίσει τη Λιουμπλιάνα ως τον πιο φιλικό για τις μέλισσες δήμο.
Φέτος, οι European Best Destinations την κατέταξαν στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας και η Green Destinations την κατέταξε στη λίστα με τους Παγκόσμιους Κορυφαίους Αειφόρους Προορισμούς έξι φορές.
Στο μεταξύ, το πράσινο της Λιουμπλιάνα έχει τραβήξει την προσοχή των επισκεπτών πάμπολλες φορές.
Οποιοσδήποτε την επισκέπτεται μπορεί να απολαύσει ένα κέντρο χωρίς αυτοκίνητα, να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα κοινής χρήσης ποδηλάτου ώστε να κάνει πετάλι σε ποδηλατόδρομους 230 χιλιομέτρων και να ανακυκλώσει γνωρίζοντας ότι η πόλη διαθέτει επίσης το υψηλότερο ποσοστό διαχωρισμού απορριμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
#4 Κουριτίμπα, Βραζιλία
Η επανάσταση ως προς τα αστικά απόβλητα
Ένα ακόμα success story που σχετίζεται με τη διαχείριση απορριμμάτων και αξίζει αναφοράς είναι αυτό της Κουριτίμπα.
Η πόλη μπορεί να είναι υπερήφανη όχι για ένα αλλά για δύο έξυπνα και πολύ απλά προγράμματα που εφάρμοσε για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων.
Το πρώτο πρόγραμμα με τίτλο “Τα σκουπίδια δεν είναι σκουπίδια” ωθεί τους κατοίκους να διαχωρίζουν τα οργανικά και μη ανακυκλώσιμα απόβλητά τους, τα οποία στη συνέχεια τίθενται προς επεξεργασία σε κέντρα που απασχολούν άτομα με αναπηρία, αστέγους και εξαρτημένους.
Το δεύτερο με τίτλο “Πράσινη Ανταλλαγή”, εισήχθη με σκοπό να καθαριστούν οι φαβέλες (και συνεπώς το περιβάλλον). Οι ντόπιοι συλλέγουν και εμπορεύονται μέσω του προγράμματος ανακυκλώσιμα υλικά για να αποκτήσουν αντ’ αυτών εισιτήρια λεωφορείων, τρόφιμα, σχολικά βιβλία και άλλα. Αυτό όχι μόνο παρέχει στους κατοίκους της φαβέλας τα απαραίτητα, αλλά τους επιτρέπει κιόλας να βρεθούν σε θέσεις εργασίας που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν. Επιπρόσθετα, μειώνει τη σπατάλη τροφίμων και βοηθά τους αγρότες της περιοχής, καθώς ο δήμος αγοράζει πλεονάζουσες καλλιέργειες για την πρωτοβουλία.
Τα δύο προγράμματα οδήγησαν στη μείωση περίπου 70% των απορριμμάτων υγειονομικής ταφής, δημιούργησαν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των απορριμμάτων και οδήγησαν στην εξοικονόμηση περίπου 1.200 δέντρων την ημέρα. Η Κουριτίμπα κρατά επίσης καλά ενήμερους τους πολίτες της με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο για το Περιβάλλον, το οποίο εκπαιδεύει τους ανθρώπους σχετικά με τη βιωσιμότητα, την οικολογία και το περιβάλλον.
#5 Άμστερνταμ, Ολλανδία
Δίνοντας νέο νόημα στο πλαστικό
Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε το Άμστερνταμ; Τα κανάλια, τα ποδήλατα, τις καφετέριες και τα μουσεία ίσως; Τι γίνεται όμως με το πλαστικό; Θα έπρεπε και αυτό να σας έρχεται κατά νου γι’ αυτόν τον τόπο.
Επειδή η Βενετία του Βορρά αξιοποιεί σοβαρά τις υδάτινες οδούς της για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης.
Για αρχή υπάρχει η “Plastic Whale”. Μια ομάδα τη φορά με τις αλιευτικές της δραστηριότητες “γλιστρά” με ηλεκτρικές βάρκες και δίχτυα στο χέρι και συλλέγει τα πλαστικά απορρίμματα από τα κανάλια.
Με κυκλικό τρόπο, το πλαστικό στη συνέχεια μετατρέπεται σε έπιπλα γραφείου και βάρκες.
Και μετά, υπάρχει το πρώτο στον κόσμο “Bubble Barrier”, το οποίο έχει δημιουργηθεί για να συμπληρώσει τα σκάφη που συλλέγουν τα απορρίμματα της πόλης, τα οποία μαζεύουν περίπου 42.000 κιλά πλαστικών από τις πλωτές οδούς κάθε χρόνο.
Το “Bubble Barrier” βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος συλλογής πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται κάτω από το νερό.
Με έναν ειδικά σχεδιασμένο μηχανισμό τραβάει το πλαστικό στην επιφάνεια και το διοχετεύει σε ένα σύστημα συλλογής στο πλάι, παγιδεύοντας περίπου το 80-90% των αποβλήτων που διαφορετικά θα κατέληγαν στη Βόρεια Θάλασσα.
Ένα άλλο πράγμα που δεν θα μας ερχόταν αυτόματα στο μυαλό για το Άμστερνταμ είναι η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων (του γνωστού food waste).
Πάρτε για παράδειγμα το “Waste Transformer”, το οποίο μετατρέπει τα οργανικά απόβλητα από εγκαταστάσεις στο συγκρότημα Westergasfabriek σε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και λίπασμα που καταλήγει απευθείας στις επιχειρήσεις, το περιβάλλον και τα σπίτια του Άμστερνταμ.
Αλλά και επιχειρήσεις όπως η “InStock” και η “BuurtBuik” μετατρέπουν τα απόβλητα τροφίμων σε υγιεινά πιάτα.
Με πρωτοβουλίες όπως αυτές στο βιώσιμο μενού της, η ολλανδική πρωτεύουσα σίγουρα ανταποκρίνεται στην επιχειρηματική της φήμη.
Πηγή: fivemedia.com