Δημητρακόπουλος για Δαδιά: Αυτό το οικοσύστημα δεν θα επανέλθει ποτέ
Ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, κ. Δημητρακόπουλος, εξηγεί πως πρόκειται για τον αφανισμό ενός μοναδικού οικοσυστήματος.
Η φωτιά στον Έβρο ήταν η πιο καταστροφική στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Όπως τόνισε ο καθηγητής ΑΠΘ και πρόεδρος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ πρόκειται για τον αφανισμό ενός μοναδικού οικοσυστήματος.
“Αυτό το οικοσύστημα δεν πρόκειται να επανέλθει ποτέ στην αρχική του κατάσταση… τα μεγάλα δέντρα, η κύρια τοποθεσία, όπου φώλιαζαν τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά, δεν θα ξαναγίνουν, θα χαθούν τα πουλιά, κι έτσι θα μειωθεί ένα τεράστιο μέρος της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος” τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Το δάσος θα αποκατασταθεί μέχρις ενός σημείου, αν αφεθεί ήσυχο χωρίς ανθρώπινες επιδράσεις, επισήμανε ο καθηγητής Δασολογίας, την ώρα που οικολόγοι απευθύνουν δραματική έκκληση για απαγόρευση του κυνηγιού. “Τα ζώα που έχουν γλυτώσει, χάνουν το κάλυμμά τους, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολος στόχος για θήρα”, είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ, και τόνισε την ανάγκη να απαγορευτεί το κυνήγι για 10 χρόνια. Συνέστησε ακόμη να υποστηριχτεί το έδαφος με κορμοπλέγματα, εκεί όπου παρουσιάζεται κλίση πάνω από 30 %, και να μην γίνει καμία υλοτομία καμένων δέντρων.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βιώσιμης Ανάπτυξης, Φοίβη Κουντούρη, οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή ήταν σαφείς και ακριβείς εδώ και χρόνια, όπως οι ακραίοι καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ενώ σε ό,τι αφορά το αν θα γίνουμε κλιματικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα, είπε ότι έχουμε την τεχνολογία και τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να κάνουμε τις σωστές επενδύσεις ώστε να το αποφύγουμε.