ΦΟΔΣΑ και δήμαρχοι Κεντρικής Μακεδονίας τοποθετούνται ανοιχτά για την καύση απορριμμάτων
Για τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από την επίσκεψή τους προ ημερών στο Παρίσι.
“Αυτό που λέμε είναι ότι δεν θέλουμε την καύση του σύμμεικτου σκουπιδιού. Δεν υπάρχει λόγος και δεν είναι το σωστό περιβαλλοντικά” δηλώνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μέλλον των σκουπιδιών
Ο ίδιος αλλά και δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από την επίσκεψή τους προ ημερών στο Παρίσι, έπειτα από πρόσκληση της γαλλικής Πρεσβείας και σε συνεργασία με το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Στόχος της αποστολής ήταν η υιοθέτηση καλών πρακτικών στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων.
Ο κ. Γεράνης αναφέρει ότι ο φορέας κάνει βήματα για να υλοποιηθεί στην Κεντρική Μακεδονία μια ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και υπογραμμίζει ότι το ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί μια κυκλική οικονομία κατά την οποία, αφού θα προηγηθούν τα στάδια της κομποστοποίησης, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, το υπόλειμμα που θα μένει από τα παραπάνω θα αξιοποιείται ενεργειακά.
“Είναι μεγάλο οικολογικό έγκλημα να θάβουμε εν έτει 2018 τα απορρίμματα σε ΧΥΤΑ” τονίζει, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, σχολιάζει ότι η καύση των υπολειμμάτων, εκτός από τα οφέλη της παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, εξασφαλίζει τη δραστική μείωση του κλάσματος που οδηγείται στην ταφή και αυξάνει τη διάρκεια ζωής των χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.
Ερωτηθείς για τα στοιχεία εκείνα που θεωρεί ότι ξεχωρίζουν ανάμεσα στις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο Παρίσι, ο κ. Γιουτίκας μιλά για την χωροθέτηση μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, δίπλα στο Σηκουάνα, σε ένα κτίριο 50 ορόφων, εκ των οποίων οι τριάντα βρίσκονται μέσα στο έδαφος, λόγω των πολεοδομικών περιορισμών της περιοχής, με ταυτόχρονη προστασία του ποταμιού.
“Η υποδομή αυτή έχει ενταχθεί πλέον στον αστικό ιστό, έχει φυτεμένο δώμα, δενδροφυτεύσεις και η αρχιτεκτονική της είναι εξαιρετική. Από την καμινάδα δεν βγαίνει ο ατμός που περιμένει κανείς αλλά πολύ λιγότερος ενώ σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, επιλέγονται πολύ συγκεκριμένα πράγματα που έχουν αξία και μπορούν εύκολα να γίνουν νέα προϊόντα” προσθέτει.
Στην αποδοχή της πρακτικής της ενεργειακής αξιοποίησης από τη γαλλική κοινωνία αναφέρεται ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για την Καθαριότητα, Λάζαρος Ζαχαριάδης.
“Το μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι η κοινωνία του Παρισιού εδώ και 40 χρόνια έχει αποδεχτεί αυτή τη διαδικασία” λέει και προσθέτει:
“νομίζω ότι θα πρέπει και στην Ελλάδα να επανεξετάσουμε τη στάση μας. Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις διότι δεν πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι έχουν λιγότερες ευαισθησίες από εμάς”.
Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, γνωστοποιεί ότι τον Απρίλιο του 2019 θα παραδοθεί για χρήση στις Σέρρες η πρώτη μονάδα στην Περιφέρεια, μέσω της οποίας δεν θα προωθείται στην ταφή το σύνολο των απορριμμάτων.
Στη μονάδα αυτή, όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, θα ανακτώνται ανακυκλώσιμα υλικά με μηχανική διαλογή σε ποσοστό 65% επί του συνόλου των σκουπιδιών ενώ το υπόλοιπο 35% θα οδηγείται στην ταφή.
Μεταξύ άλλων, διαψεύδει τη θεωρία ότι “τα σκουπίδια είναι χρυσάφι“, σχολιάζει ότι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η ανακύκλωση απαιτούν χρηματοδότηση ωστόσο υπογραμμίζει ότι η ανακύκλωση είναι αναγκαιότητα καθώς οι φυσικοί πόροι πρέπει να προστατευτούν.
“Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, να μειώσουμε τη χρήση χαρτιού και πλαστικού γιατί δεν είναι ανεξάντλητοι αυτοί οι πόροι στη φύση” προσθέτει.
Και καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής δείχνει να έχει πειστεί για τα οφέλη της ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση, ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος επισημαίνει ότι “το επόμενο κρίσιμο θέμα είναι πώς θα περάσουμε στον κόσμο την εμπιστοσύνη η οποία έχει χαθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις, έτσι ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που έχουν οι Γάλλοι“.
“Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα πλέον να πάμε από το θάψιμο των σκουπιδιών στο υπέδαφος που είναι 100% μολυσματική διαδικασία, στην καύση σκουπιδιών. Πρέπει, πλέον, όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε να πείσουμε τον κόσμο ότι αυτό που θα γίνει, θα λειτουργεί κιόλας, γιατί οι ενστάσεις των πολιτών εστιάζονται στο πώς στην πράξη θα λειτουργεί σωστά, χωρίς την επιβάρυνση του περιβάλλοντος” τονίζει χαρακτηριστικά. Δηλώνει, τέλος, ότι ο ίδιος συμφωνεί “με την υλοποίηση μιας τέτοιας μονάδας, εκτός του Δήμου Δέλτα, ο οποίος έχει ήδη επιφορτιστεί και επιβαρυνθεί επί σειρά ετών με πολλές άλλες δύσκολες λειτουργίες“.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου αναφερόμενος στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη συνέχεια, ενημερώνει ότι “θα προκηρυχθεί δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός και θα επιλεγεί η τεχνολογία εκείνου που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, με ανοιχτή, διάφανη και καθαρή διαδικασία”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ