Η ζωή στις πιο «έξυπνες» πόλεις του κόσμου

Το Παρατηρητήριο έξυπνης πόλης του IMD συνέλεξε στοιχεία από κατοίκους 142 πόλεων παγκοσμίως

Ιωάννα Μπαντή
η-ζωή-στις-πιο-έξυπνες-πόλεις-του-κόσ-397055
Ιωάννα Μπαντή

Με την κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο θερμόμετρο να «χτυπάει» κόκκινο, όλες οι πόλεις του κόσμου έρχονται αντιμέτωπες με την εξής δοκιμασία: Πώς θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις ίδιες και τους κατοίκους τους.

Για να βοηθήσει σε αυτή την πρόκληση το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Διαχείρισης και Ανάπτυξης (IMD) κατέταξε σε μια λίστα, τις “εξυπνότερες” πόλεις του κόσμου, για το 2024.

Βασικό κριτήριο υπήρξε η οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της εκάστοτε πόλης, αλλά και κατά πόσο αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να προσφέρουν το καλύτερο πιθανό βιοτικό επίπεδο στους κατοίκους.  Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το” Παρατηρητήριο έξυπνης πόλης” του IMD, σύλλεξε στοιχεία από κατοίκους 142 πόλεων παγκοσμίως,  καταγράφοντας την άποψή τους για την ασφάλεια, υγειονομικό επίπεδο, κινητικότητα, δραστηριότητες, ευκαιρίες και αυτοδιοίκηση της πόλης τους.

Oύτε μια πόλη της Βόρειας Αμερικής ή της Αφρικής δεν κατάφεραν να κατανεμηθούν στη λίστα των 20 “εξυπνότερων” πόλεων, ενώ η πλειοψηφία αυτών, ανήκει σε Ευρώπη, Ασία και Ωκεανία.

  • Καμπέρα, Αυστραλία

Με τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μια από τις λίγες πόλεις που δεν ανήκουν σε Ευρώπη ή Ασία, η Καμπέρα κατάφερε λόγω της ελάχιστης μόλυνσης του αέρα, του “πράσινου” περιβάλλοντός της και της συμπερίληψης μειονοτήτων στην κοινωνία της, να κερδίσει την τρίτη θέση. Ωστόσο αυτό δεν εξέπληξε την Bryden και τον David Campbell , ιδρυτές του “Brand Rebellion”, ενός μπραντ με υπηρεσίες εργατικού δυναμικού.

Η Bryden δήλωσε χαρακτηριστικά : ” Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι αξία της ενότητας που έχουμε στην κοινότητά μας. Υπάρχει μια ειλικρινής σύνδεση και θέληση να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους της κοινωνίας στην οποία ανήκουμε, δημιουργώντας έτσι την ασφάλεια και ζεστασιά του μέρους που αποκαλούμε “σπίτι” μας”. Συμπλήρωσε λέγοντας : ” Η βασική προτεραιότητα της πόλης είναι η βιωσιμότητα. Έχουμε θέσει ως στόχο μέχρι το 2045 να εκμηδενιστούν οι εκπομπές αερίων, ηλεκτροδοτώντας και υιοθετώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλη την περιοχή”.

Η Καμπέρα έχει επίσης μεριμνήσει και για τις νεοσύστατες εταιρείες της πόλης, κάνοντας το περιβάλλον και τις συνθήκες όσο το δυνατόν περισσότερο θελκτικές και διαχειρίσιμες για τους ιδιοκτήτες, κίνηση η οποία υποβοηθά στην ανάπτυξη καινοτομιών της περιοχής. ” Ο εκσυγχρονισμός της πόλης, ο οποίος συμπεριλαμβάνει “έξυπνο” φωτισμό, διαχείριση της κίνησης στους δρόμους και ελάττωση των αποβλήτων, βοηθά σημαντικά στη βελτίωση των υπηρεσιών της κοινότητας”, ανέφερε ο David. “Ακόμη, το δίκτυο υψηλής ταχύτητας της περιοχής, διευκολύνει την απομακρυσμένη εργασία, ενώ χώροι συνεργασίας όπως το “Δίκτυο Συνεργασίας της Καμπέρα”, ενισχύουν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα του τόπου μας”, συμπλήρωσε.

Οι 10 εξυπνότερες πόλεις του κόσμου 

Ζυρίχη

Όσλο 

Καμπέρα

Γενεύη

Σιγκαπούρη

Κοπεγχάγη 

Λωζάνη

Λονδίνο

Ελσίνκι

Άμπου Ντάμπι 

  • Σιγκαπούρη , Μαλαισία

Την πέμπτη θέση στην λίστα, κατέλαβε η Σιγκαπούρη. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η εξέλιξη των μέτρων ασφαλείας που έλαβε για τους κατοίκους της, η υψηλή συνδεσιμότητα στον τομέα της εκπαίδευσης, στην παρακολούθηση της κυκλοφορίας, αλλά και στη ηλεκτρονική επεξεργασία και προώθηση εγγράφων , η οποία “έλυσε” τα χέρια της γραφειοκρατίας. ” Το σύστημα συγκοινωνιών της πόλης έχει αναβαθμιστεί εξαιρετικά λόγω της γρήγορης και ανοιχτής σύνδεσης ίντερνετ, αλλά και λόγω των ανέπαφων συναλλαγών. Αυτό διευκολύνει τόσο την καθημερινότητα των κατοίκων, όσο και τη διαμονή των επισκεπτών της Σιγκαπούρης”, δήλωσε ο Firdaus Syazwani, μόνιμος κάτοικος της πόλης και ιδρυτής της εταιρείας “Dollar Bereau”.

Αναφέρει επίσης πως, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες, δημοσιεύουν μοτίβα και στοιχεία της κίνησης στους δρόμους, προγράμματα δρομολογίων τρένων και λεωφορείων, την κινητικότητα πολιτών σε κάθε στάση , δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αρμόδιοι κατασκευαστές εφαρμογών, για να δώσουν λύσεις σε τυχόν προβλήματα. Μπορούν, για παράδειγμα, να βελτιώσουν τα δρομολόγια, να μειώσουν τον περιττό χρόνο αυτών ή και γενικά να αποσυμφορήσουν την κίνηση της πόλης, κάνοντας καινοτόμα χρήση των νέων τεχνολογιών.

Ο κάτοικος Kirk Westaway, σεφ σε εστιατόριο με αστέρια Michelin της περιοχής, επισήμανε κι αυτός τις αλλαγές που παρατηρεί από μέρα σε μέρα, ειδικά στα δημόσια ΜΜΜ, ενώ με την ύπαρξη των δρομολογίων στο ίντερνετ δεν αγχώνεται πλέον αν θα καθυστερήσει να φτάσει στον προορισμό του.

Επιπλέον, ο Westaway, υπογράμμισε την αφοσίωση που δείχνει η Σιγκαπούρη στη διατήρηση και εξέλιξη των βιώσιμων τρόπων διαβίωσης, ενώ ανέφερε πως η τεχνολογία έχει υποβοηθήσει και όσους ασχολούνται με την αστική γεωργία της πόλης. Το αγρόκτημα “Aquaponics” έχει βελτιστοποιήσει τον καλλιεργητικό χώρο χωρία χώμα, έχει μειώσει τις δαπάνες νερού και αποτελεί παράδειγμα ενσωμάτωσης καινοτόμων λύσεων σε μονάδες που ασχολούνται με την καλλιέργεια σε αστικά περιβάλλοντα.

  • Λοζάνη, Ελβετία 

Τρεις πόλεις της Ελβετίας έχουν καταφέρει να μπουν στη λίστα : Ζυρίχη, Γενεύη και μια μικρότερη, τη Λοζάνη, με την τελευταία να έχει κατακτήσει την έβδομη θέση. Παρ’ όλο που ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους 150.000 κατοίκους, η ενότητά τους αποδεικνύει τη δύναμη που έχει η πόλη.

“Λατρεύω το γεγονός ότι μένω στη Λοζάνη, γιατί είναι μια μικρή πόλη με όλες τις ανέσεις και προδιαγραφές μιας πρωτεύουσας”, δήλωσε η PR μάνατζερ του γραφείου τουρισμού Λοζάνης, Olivia Bosshart. “Οι αποστάσεις είναι τόσο μικρές εδώ. Χρειάζεσαι από το σταθμό μόλις δεκαπέντε λεπτά για να φτάσεις στη λίμνη της πόλης και μόλις άλλα δεκαπέντε για να βρεθείς στο κέντρο της Λοζάνης”, συνέχισε.

Η Λοζάνη είναι μια πόλη που δείχνει μεγάλη αφοσίωση στην προστασία του φυσικού της τοπίου, επενδύοντας στα πάρκα και στους κήπους της. Με 360 εκτάρια αστικού φυσικού τοπίου έχουν την άνεση, οι αρμόδιοι, να φυτεύουν πάνω από 1.400 νέα δέντρα κάθε χρόνο.

Η πόλη της Σουηδίας είναι αποφασισμένη να παραμείνει πιστή στην ανάδειξη νέων τεχνολογιών, αλλά με βιώσιμο τρόπο. “Υποστηρίζουμε την ψηφιακή μετάβαση της διοίκησης της πόλης, με όσο το δυνατό λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο μπορούμε”, δήλωσε ο διευθυντής Γραφείου Επικοινωνιών της Λοζάνης, Alexane Bornoz. ” Υπάρχει επίσης μια εφαρμογή κινητού, η οποία δίνει πρακτικές λύσεις και πληροφορίες για την πόλη. Διαδικτυακές υπηρεσίες της διοίκησης είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών καθοδηγήσεων και κρατήσεων, πληροφοριών μεταφορών και ταξιδιών, μέχρι και ενημέρωση για τις πωλήσεις των κρασιών της πόλης”, συμπλήρωσε.

  • Λονδίνο, Αγγλία

Με την όγδοη θέση στην κατάταξη, το Λονδίνο και φέτος κατακτά θέση της δεκάδας, με κύριους παράγοντες, την ευκολία που παρέχει σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των online κρατήσεων για τα ΜΜΜ, αλλά και την ταχύτατη σύνδεση των πολιτών στο Wi-Fi.

“Το Λονδίνο είναι ένα υπέροχο μέρος να κυκλοφορείς. Υπάρχει άψογη λειτουργία του Μετρό, των λεωφορείων, των πλοίων, αλλά υπάρχουν και οι ασφαλέστερες υποδομές για τα ποδήλατα και τα σκούτερ. Καθημερινά έχεις άπειρες επιλογές για ψυχαγωγία και διασκέδαση με πληθώρα εστιατορίων, παμπ, μπαρ, συναυλιών, θεάτρων και όχι μόνο”, δήλωσε η Emma Orr, της εταιρείας “Winning Bussines UK Ltd”,η οποία συνεργάστηκε με 29 δήμους του Λονδίνου για την υποδομή φόρτισης EV.

H Orr , έχει παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη αφοσίωση της πόλης στη βιωσιμότητα. “Τα έξυπνα δίκτυα έχουν αυξηθεί, όπως και η ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλη την πόλη. Το Λονδίνο στοχεύει στην μεταμόρφωσή του σε “καθαρή πόλη”, με την βελτίωση του φυσικού της τοπίου, αλλά και με την διοργάνωση ποδηλατοδρομιών και περιπάτων”, τόνισε η Orr.

Η ένδειξη της αφοσίωσης της πόλης στη βιωσιμότητα, παρατηρείται και στην ενίσχυση και προώθηση χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων, μιας πολύ οικονομικής λύσης, χάρη στην EV φόρτιση, μιας καινοτόμας αλλαγής, η οποία θάλλει στο Λονδίνο περισσότερο από κάθε άλλη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου.

  • Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Άμπου Ντάμπι, κατάφερε να ανέβει στη δεκάδα, χάρη στην εύκολη μετακίνηση με τα ΜΜΜ, αλλά και χάρη στην πρόσβαση για γρήγορες κρατήσεις ηλεκτρονικά, την καθαριότητα ακόμη και στις πιο φτωχές γειτονιές της πόλης, την εκμάθηση πρακτικής διαχείρισης του Παγκόσμιου Ιστού στα σχολεία και τη φιλοξενία που προσφέρει σε ανθρώπους από κάθε πολιτισμό του κόσμου.

Για τους κατοίκους, η ποιότητα των μεταφορών είναι ασυναγώνιστη. “Η δυνατότητα για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και για λύσεις στην αυτόνομη οδήγηση , έχει φέρει την αποτελεσματικότητα που ελπίζαμε”, ανέφερε κάτοικος του Άμπου Ντάμπι και ιδρυτής του “AI-InstantVibes”, Dhanvin Sriram .  “Το “Κέντρο Έξυπνων Μεταφορών” εγγυάται πως οι θαλάσσιες, πεζικές, εναέριες και σιδηροδρομικές μεταφορές είναι πλέον εύκολα διαχειρίσιμες. Το σύστημα αυτό δεν μειώνει μόνο την κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης, αλλά μειώνει και την περιβαλλοντική μόλυνση”, συνέχισε.

Μια νέα γειτονιά στο Άμπου Ντάμπι με το όνομα “Masdar City” , αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα βιωσιμότητας και ανάπτυξης. “Ο σχεδιασμός του συνδυάζει παραδοσιακή αραβική αρχιτεκτονική με νέες τεχνολογίες, προσφέροντας μια όαση για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η εκτενής τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στις ταράτσες, οι οποίες αξιοποιούν την εκπομπή θερμότητας από τις ακτίνες του ήλιου, το καθιστούν ίσως το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα της Μέσης Ανατολής”, σημείωσε ο Dhanvin Sriram. Τόνισε επίσης πως όλα τα κτίρια της “Masdar City”, έχουν κατασκευαστεί με τέτοια τεχνοτροπία ώστε να μειώσει την κατανάλωση νερού και ενέργειας, κατά 40%. Παρ’ όλο που η κατασκευαστική εξέλιξη της περιοχής καθυστερεί περισσότερο από το αναμενόμενο, στο τέλος προορίζεται για τη φιλοξενία 40.000 κατοίκων.

” Το Άμπου Ντάμπι έχει καταφέρει να συνδυάσει μοναδικά την τεχνολογία με τη βιωσιμότητα, κάνοντας τη ζωή εδώ άνετη και ευχάριστη για κατοίκους σαν εμένα”, επισήμανε ο Dhanvin Sriram.

ΠΗΓΗ : What’s it like to live in the world’s ‘smartest cities’ for 2024 (bbc.com)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα