Περιβάλλον

Kαλαμαριώτη ανακύκλωσε τα ρούχα σου!

Ένα καινοτόμο σε επίπεδο Δήμου στον Βορρά, πρόγραμμα ανακύκλωσης ετοιμάζεται στην Καλαμαριά!

Parallaxi
kαλαμαριώτη-ανακύκλωσε-τα-ρούχα-σου-120196
Parallaxi

Την ώρα που οι χαρακτηριστικοί μπλε κάδοι της ανακύκλωσης παλεύουν να καθιερωθούν στην καθημερινότητά μας, με αρκετά ελπιδοφόρα αποτελέσματα καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος βάζει έμπρακτα την ανακύκλωση στην ζωή του χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παραμένουν ασυμόρφωτοι πολλές φορές όλοι εκείνοι που επιμένουν να πετούν απορρίματα σε κάδους που δεν επιτρέπεται, ο Δήμος Καλαμαριάς έχει στα σκαριά μία επιπρόσθετη δυνατότητα, καινοτόμα σε επίπεδο Δήμου για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

ανακύκλωση καλαμαριά

Ο Δήμος Καλαμαριάς λοιπόν, διευρύνει τις δράσεις ανακύκλωσης που ήδη εφαρμόζει, αποτελώντας των πρώτο Δήμο στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος υιοθετεί και εφαρμόζει ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης που περιλαμβάνει την ανακύκλωση μεταχειρισμένων ρούχων, υποδημάτων, κλπ. Πέρα λοιπόν από τα προγράμματα ανακύκλωσης που εφαρμόζονται εδώ και και χρόνια και αφορούν στην οικιακή κομποστοποίηση καθώς επίσης και στην ανακύκλωση συσκευασιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, λαμπτήρων, ελαστικών, συσσωρευτών, ελαστικών, τηγανελαίων και ορυκτελαίων, η Καλαμαριά προχωρά και  στην εφαρμογή προγράμματος περισυλλογής μεταχειρισμένων ρούχων, υφασμάτων, υποδημάτων, υφασμάτινων παιχνιδιών και χαλιών με στόχο το πρόγραμμα να συμβάλλει στην καθαριότητα της πόλης και στην περιβαλλοντική αναβάθμισή της.

Από την πλευρά τους πλέον οι Καλαμαριώτες θα έχουν την δυνατότητα να απορρίπτουν όλα τα υλικά που αναφέρθηκαν, σε ειδικούς γαλάζιους κάδους, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε καίρια και κεντρικά σημεία του Δήμου. Οι πιστές θέσεις των κάδων θα αναρτηθούν άμεσα στην ιστοσελίδα του Δήμου με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, καθώς η πληροφόρηση και ενεργοποίησή τους έχει καθοριστική επίδραση στα θέµατα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις το 20% των αχρησιμοποίητων ρούχων μας καταφεύγει σε επαναχρησιμοποίηση για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή στο εμπόριο για επαναπροώθηση σε καταστήματα second hand. Όλο το υπόλοιπο καταλήγει στις χωματερές, επιβαρύνοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στις χωματερές. Αρκετοί ανά την χώρα Δήμοι στο παρελθόν έκαναν αντίστοιχες προσπάθειες σε ό,τι αφορά την μη τόσο διαδεδομένη ανακύκλωση υφασμάτων, διοργανώνοντας εκπαιδευτικά εργαστήρια αλλά και ακόμα πιο έμπρακτα στήνοντας πιλοτικά προγράμματα όπως στην περίπτωση του Δήμου Βόλου ο οποίος πριν χρόνια προχώρησε σε αντίστοιχη ενέργεια.

ανακύκλωση 1

Συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, τα ποσοστά δείχνουν πως η ανακύκλωση πέρα από την “κλοπή” των ανακυκλώσιμων μέσα από τους κάδους το οποίο ως φαινόμενο δυσχεραίνει τις αρμόδιες αρχές ( 3.300 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού εκλάπησαν το 2014 από τους κάδους), ανεβαίνουν θεαματικά χρόνο με τον χρόνο. Μάλιστα στα σχέδια του Δήμου για τα νέα προγράμματα ανακύκλωσης μέχρι το τέλος του έτους, είναι όπως και στο παράδειγμα της Καλαμαριάς, η ανακύκλωση υφασμάτων και υποδημάτων με προσοχή στην επιλογή των ειδικών κάδων ως προς τον σχεδιασμό τους για τον καλύτερο δυνατό περιορισμό της φύρας. Ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου θα τρέξει άμεσα γιατί όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν την ανάγκη που επιτάσσει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα των σκουπιδιών στο περιβάλλον.

Σε επίπεδο ιδιωτών, τα τελευταία χρόνια μεγάλα διεθνή mass brands προσανατολίζονται στην φιλοσοφία της ανακύκλωσης υφασμάτων, βάζοντας έξυπνα στο παιχνίδι και τους καταναλωτές. ‘Ηδη το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως clothing mass brand έχει ενσωματώσει στην φιλοσοφία του εκτός από καμπάνιες και αντίστοιχο πρόγραμμα συγκέντρωσης αχρησιμοποίητων ρούχων τα οποία προορίζονται για ανακύκλωση δίνοντας στον καταναλωτή ένα παρακινητικό ποσοστό έκπτωσης σε επόμενες αγορές του.

Η διαδικασία ανακύκλωσης ρούχων και υφασμάτων δεν διαφέρει από τις ήδη οικίες διαδικασίες καθώς οι πολίτες ρίχνουν απλά τα παλιά τους ρούχα, υφάσματα και υποδήματα στους ειδικούς κάδους και αυτά με τη σειρά τους οδηγούνται σε ειδικούς χώρους διαλογής όπου συγκεντρώνονται και ξαναγίνονται πρώτη ύλη ή επαναπροωθούνται στον πληθυσμό που έχει ανάγκη.

*Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμαριάς στο τηλ. 2313 314 800.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα