NASA: Διαλύεται το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο
Ο ωκεανός βόρεια της Ανταρκτικής μοιάζει με παζλ το οποίο αποτελείται από σπασμένα κομμάτια παγόβουνου.
Ο ωκεανός βόρεια της Ανταρκτικής μοιάζει με παζλ το οποίο αποτελείται από σπασμένα κομμάτια παγόβουνου, σύμφωνα με δημοσίευση της NASA. Τα κομμάτια αυτά ανήκουν στο γιγαντιαίο παγόβουνο A-68a το οποίο έσπασε σε έντεκα κομμάτια, πριν από ένα μήνα περίπου.
Σε μια δορυφορική φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2021, τα έντεκα κομμάτια του παγόβουνου πλέουν γύρω από ένα απομακρυσμένο, γεμάτο πιγκουίνους νησί, που ονομάζεται Νότια Γεωργία και το οποίο βρίσκεται περίπου 1.500 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της χερσονήσου της Ανταρκτικής.
Τώρα, κάθε σπασμένο κομμάτι του παγόβουνου έχει το δικό του όνομα, ξεκινώντας από το A-68b έως το A-68M. Το παγόβουνο A-68a έσπασε αρχικά στην κρηπίδα πάγου Larsen C της Ανταρκτικής, στις 12 Ιουλίου 2017. Εκείνη την εποχή, είχε έκταση πάνω από 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρά όμως την εντυπωσιακή του επιφάνεια, το παγόβουνο ήταν απίστευτα λεπτό και άρχισε να χάνει μεγάλα κομμάτια πάγου από τον Απρίλιο του 2020.
Στα τέλη του 2020, το παγόβουνο βρέθηκε σε πορεία σύγκρουσης με το νησί της Νότιας Γεωργίας. Οι ερευνητές φοβόντουσαν ότι θα έφτανε κοντά στο νησί, προκαλώντας προβλήματα σίτισης στις χιλιάδες φώκιες, πιγκουίνους και άλλα ζώα που κατοικούν εκεί. Ευτυχώς το παγόβουνο άλλαξε πορεία και άρχισε να πλέει γύρω από το νησί πριν σπάσει και διαχωριστεί σε δώδεκα κομμάτια.
Ωστόσο, Βρετανοί ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν τον πιθανό αντίκτυπο του σπασμένου παγόβουνου στο θαλασσινό νερό γύρω από τη Νότια Γεωργία. Δύο υποβρύχια ρομπότ έχουν προγραμματίσει να μελετήσουν τη θερμοκρασία του νερού, την αλατότητα και τη διαύγεια γύρω από τα κομμάτια του A-68a για αρκετούς μήνες, ξεκινώντας αργότερα φέτος, σύμφωνα με το Live Science.
Πηγή: ert.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ