Περιβάλλον

Πετρελαϊκές εταιρείες έλαβαν άδειες ώστε να αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα κάτω από τη Β. Θάλασσα

Tι ακριβώς περιλαμβάνει το σχέδιο των πετρελαϊκών.

Parallaxi
πετρελαϊκές-εταιρείες-έλαβαν-άδειες-905611
Parallaxi

Eικόνα: Unsplash

Πετρελαϊκές εταιρείες φέρονται να έχουν λάβει κυβερνητικές άδειες ώστε να αποθηκεύουν έως και το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου σε παλιά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω από το βυθό της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κυβέρνηση χορήγησε περισσότερες από 20 άδειες σε 14 εταιρείες που σχεδιάζουν να εναποθέσουν διοξείδιο του άνθρακα που έχει παγιδευτεί από τη βαριά βιομηχανία σε εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου.

Οι εταιρείες περιλαμβάνουν την πασίγνωστη εταιρεία πετρελαίου Shell, την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ιταλίας ENI και τη Harbour Energy.

Ο ισχυρισμός είναι ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν στην αποθήκευση έως και 30 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως μέχρι το 2030, ή περίπου το 10% των ετήσιων εκπομπών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για ένα μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να αναπτύξει μια βιομηχανία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) για τη μείωση των εκπομπών από τη βαριά βιομηχανία που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στην παγκόσμια θέρμανση.

Ο Mike Tholen, διευθυντής πολιτικής στον βιομηχανικό όμιλο Offshore Energies UK (OEUK), δήλωσε: «Εάν το αντιληφθούμε όλο αυτό σωστά, θα μπορούσαμε όχι μόνο να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και να τοποθετηθούμε ως παγκόσμιοι ηγέτες στο χώρο των χαμηλών εκπομπών άνθρακα – δημιουργώντας ευκαιρίες για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και παίζοντας με τις βιομηχανικές δυνάμεις μας». 

Το OEUK εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαζόταν 100 χώρους αποθήκευσης άνθρακα ή περισσότερους για να επιτύχει τον στόχο της κυβέρνησης για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Πάντως, ορισμένες “πράσινες” ομάδες εκφράζουν τις αμφιβολίες τους ως προς την εγκυρότητα της εστίασης της κυβέρνησης στο CCS. Σύμφωνα με τις ομάδες πρόκειται για μια δαπανηρή απόσπαση της προσοχής από την επένδυση σε μορφές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. 

Πηγή: Guardian 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα