Περιβάλλον

Πουθενά δεν πρέπει να περιμένουμε ένα δροσερό καλοκαίρι

Δυστυχώς, μαζί με το καλοκαίρι έρχονται τα καυτά απογεύματα, οι πλημμύρες, οι φωτιές, οι τυφώνες.

Parallaxi
πουθενά-δεν-πρέπει-να-περιμένουμε-ένα-1015595
Parallaxi

Εικόνα: Pixabay

Το καλοκαίρι το περιμένουμε πάντα με ανυπομονησία. Διότι το έχουμε συνδέσει με χαλαρά βράδια στα γρασίδια, δάχτυλα που κολλάνε από παγωτό και φυσικά με την παραλία. Δυστυχώς, όμως, μαζί με αυτό έρχονται τα καυτά απογεύματα, οι πλημμύρες, οι φωτιές, οι τυφώνες.

Ήδη, ένα κύμα καύσωνα στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό σπάει τα ρεκόρ, με πολλά μέρη να ξεπερνούν τους 20 βαθμούς Φαρενάιτ- πρόκειται για θερμοκρασίες που η κλιματική αλλαγή έχει κάνει έως και πέντε φορές πιο πιθανές. Οι τυφώνες έχουν πλήξει την άλλη άκρη του πλανήτη.

Το τι ακριβώς θα συμβεί με την επερχόμενη ζέστη, τις πυρκαγιές και τις τροπικές καταιγίδες είναι αβέβαιο, αλλά χρόνια με ρεκόρ θερμοκρασιών, σαρωτικές πυρκαγιές, τυφώνες και πλημμύρες 100 ετών έχουν συνθέσει μια εικόνα για αυτό που θα μπορούσαν να φέρουν οι επόμενοι μήνες.

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να περιμένουν ένα δροσερό καλοκαίρι, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία προοπτική του NOAA (Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος):

Η ανατολική ακτή, το Τέξας και τμήματα του νοτιοδυτικού τμήματος είναι πιο πιθανό να δουν γενικές θερμοκρασίες αυξημένες κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Άλλες περιοχές κινδυνεύουν από πιο ακραία ζέστη, ειδικά τμήματα των High Plains που αντιμετωπίζουν παρατεταμένη, σοβαρή ξηρασία, όπως το Κάνσας και η Οκλαχόμα.

Υπάρχει λοιπόν μια σαφής μακροπρόθεσμη τάση: «Πιο συχνοί καύσωνες, ισχυρότεροι καύσωνες», λέει ο Ed Kearns, επικεφαλής δεδομένων στο First Street Foundation, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία σχετική με τον κίνδυνο για το κλίμα. Αυτά τα κύματα καύσωνα, με τη σειρά τους, μπορεί να προκαλέσουν ισχυρότερες βροχοπτώσεις και ισχυρές πλημμύρες – ο ζεστός αέρας συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς – και να επεκτείνουν την ξηρασία. Αυτό δήλωσε μέσω email ο Gavin Schmidt, κλιματικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Μαζί με τη ζέστη έρχεται επίσης ο κίνδυνος των πυρκαγιών, αν και ίσως όχι τόσο καταστροφικός όσο το 2020 και το 2021. Έπειτα από χρόνια ξηρασίας, μια ιδιαίτερα υγρή περίοδος στη Δυτική Ακτή καθυστερεί, προς το παρόν, την έναρξη της περιόδου των πυρκαγιών. Στα βόρεια, η παρατεταμένη ξηρασία στην Ουάσιγκτον και το Όρεγκον θα μπορούσε να προκαλέσει μια πρώιμη περίοδο πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές στην Αλμπέρτα και τη Βρετανική Κολομβία στέλνουν ήδη καπνό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το θερμαινόμενο κλίμα, σε συνδυασμό με τις πρακτικές ανθρώπινης κατασκευής και διαχείρισης των δασών που έχουν προσφέρει περισσότερα καύσιμα, σημαίνει ότι οι πυρκαγιές γίνονται πιο έντονες και καταστροφικές.

Και υπάρχουν πάντα και οι τυφώνες. Οι μετεωρολόγοι του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο, του Κρατικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έχουν προβλέψει στην περιοχή 15 τροπικές καταιγίδες. Το CSU και το NCSU εκτιμούν ότι περίπου έξι από αυτές αναμένεται να γίνουν τυφώνες, εκ των οποίων δύο ή τρεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μεγάλους τυφώνες. Αυτές οι προβλέψεις είναι πάντως αβέβαιες.

Σε κάθε περίπτωση, η μακροπρόθεσμη τάση είναι προς πιο συχνές και πιο έντονες καταιγίδες που πλήττουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μένει να δούμε τι ακριβώς τελικά θα συμβεί…

Πηγή: The Atlantic

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα