Επικαιρότητα

Προς εξάντληση της τετραετίας ο Μητσοτάκης- Γιατί αποφάσισε να κάνει δήλωση

Τι λένε στην κυβέρνηση για ανασχηματισμό και Εξεταστική Επιτροπή.

Parallaxi
προς-εξάντληση-της-τετραετίας-ο-μητσο-910641
Parallaxi

Η αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ (!) και η «νόμιμη» και παράνομη παρακολούθηση του δημοσιογράφου Κουκάκη, μπορεί να αποτελούν σεισμό πολλών ρίχτερ για την κυβέρνηση, αλλά όμως σεισμό που θα τον ακολουθήσουν όχι μετασεισμικής δονήσεις, αλλά και άλλοι σεισμοί.

Ο πρωθυπουργός δέχεται ξανά εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ώστε με μια μεγάλη πόλωση και τοξικότητα (που ως συνήθως, με την απόλυτη υπεροπλία στα μέσα ενημέρωσης θα αποδίδει στους …άλλους!) να έχει βάσιμες ελπίδες για την πρώτη θέση.

Οι πληροφορίες της στήλης, ωστόσο, συντείνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να οδηγήσει τις κάλπες ακόμα πιο πίσω χρονικά, ώστε να έχει χρόνο να «ξεχαστεί» το μεγαλύτερο σκάνδαλο δημοκρατίας στη χώρα τον καιρό της μεταπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να πιστεύει –και σωστά- πως εάν προσφύγει στις κάλπες το φθινόπωρο οι πολίτες θα εκλάβουν την κίνηση ως πλήρη ομολογία της κυβέρνησης –και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη- για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών. Για αυτό, όπως εκτιμά, θέλει χρόνο.

Από την άλλη, εάν όντως δεν κάνει εκλογές τώρα, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με τα νέα στοιχεία που, όσο και αν προσπαθήσει να τα κρύψει η κυβέρνηση, και θα δουν το φως της δημοσιότητας και θα λάβουν μορφή χιονοστιβάδας!

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα πρέπει να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις έως το Δεκαπενταύγουστο.

Πηγή: Βασίλης Σκουρής, ieidiseis


Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό: Τι λένε στην κυβέρνηση για εκλογές, ανασχηματισμό και Εξεταστική Επιτροπή

Κόκκινο έχει χτυπήσει ο πολιτικός υδράργυρος, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τις ραγδαίες αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη και οι παραιτήσεις που ακολούθησαν προκαλούν πολιτικούς κλυδωνισμούς, σε μια εποχή πολλαπλών ανοιχτών μετώπων.

Οι «μετασεισμοί» της υπόθεσης δεν μπορούν ακόμα να υπολογιστούν, ωστόσο, δεδομένο είναι πως οι επόμενες εκλογές -όποτε και αν τελικά γίνουν- θα πραγματοποιηθούν σε κλίμα σφοδρής πόλωσης. Από την κυβέρνηση σε αυτή τη χρονική συγκυρία τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι τρία. Πρώτον: μέχρι την Πέμπτη δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου από την ΕΥΠ για το θέμα. Δεύτερον: δεν χρησιμοποιείται από κρατικές υπηρεσίες το κακόβουλο λογισμικό Predator. Τρίτον: Στα αιτήματα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η απάντηση είναι θετική.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο ετοιμάζονται για έναν πολιτικό «καύσωνα» με διάρκεια, καθώς είναι δεδομένο πως η αντιπολίτευση θα εντείνει την πίεση μετά την πρωτοφανή τροπή που έχει πάρει το θέμα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ελληνικό Watergate και ζητά παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» την κυβέρνηση.

Αύριο ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του θα αναφερθεί στα όσα έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να επισημάνει πως θα ριχτεί φως στην υπόθεση. Η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς εκτιμήθηκε πως θα ήταν μεγάλο το διάστημα μέχρι να συνεδριάσουν οι επιτροπές της Βουλής και θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα δήλωση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγές από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως «οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε». Ωστόσο, μέσα σε αυτό το μπαράζ ειδήσεων μια σειρά ερωτημάτων ζητούν απάντηση και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Το βασικό ερώτημα σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι για ποιο λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Η αποκάλυψη αυτή δημιουργεί και ερωτήματα για το αν έχουν υπάρξει και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών ή και δημοσιογράφων (για παράδειγμα ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έχει καταγγείλει παρακολούθηση του).

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση για το ό,τι η ΕΥΠ με προεδρικό διάταγμα από το 2019 υπάγεται στον Μέγαρο Μαξίμου. Με γαλάζιες πηγές να αναφέρουν πως κάτι ανάλογο ισχύει και σε αλλά ευρωπαϊκά κράτη, ωστόσο να αναγνωρίζουν πως ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της -ώστε να γίνουν διορθώσεις και βελτιώσεις – ασφαλώς πρέπει να συζητηθούν.

Τα σενάρια για τις κάλπες και τον ανασχηματισμό

Σκηνικό ρευστότητας διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή και ανάλογα με το αν θα προκύψουν νέα στοιχεία το επόμενο διάστημα θα κριθεί και το πως θα πορευθεί η κυβέρνηση. Σε αυτή τη φάση επιχειρείται να κλείσουν τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως ακόμα και στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν υποστηρικτές της επίσπευσης των εκλογών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ο σχεδιασμός για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, παρά το ό,τι πρόκειται για μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Δεν είναι μόνο όσα αποκαλύπτονται για την ΕΥΠ και την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι και το θέμα της οικονομίας που «βαραίνει» το κλίμα και δημιουργεί ένα δύσκολο πολιτικά σκηνικό.

Με την Ε.Ε. να ετοιμάζεται για μια ενεργειακή βαρυχειμωνιά και τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα η κυβέρνηση καλείται να βρίσκει όλο και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για μέτρα στήριξης. Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας και ελλοχεύει ο κίνδυνος το κύμα των ανατιμήσεων να έχει και πολιτικό αντίκτυπο, οδηγώντας σε μια … χαλαρή ψήφο στις κάλπες της απλής αναλογικής.

Όσον αφορά στον ανασχηματισμό παραμένει ένα όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα, ωστόσο σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι εύκολο να αποδώσει αποτελέσματα. Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς ένα άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο και δεν είναι τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο.

Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν σενάρια πως σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό θα επιχειρούνταν πολιτικά ανοίγματα. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το βαρύ σκηνικό δεν είναι εύκολο να «ευδοκιμήσουν» ανάλογες κινήσεις, οπότε προς το παρόν προέχει η γαλάζια συσπείρωση.

Πάντως, εν μέσω Αυγούστου δεν είναι εύκολο να γίνουν δημοσκοπήσεις για να διαπιστωθεί πώς αποτιμούν τις εξελίξεις οι πολίτες και πως «βαθμολογούν» τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Οι πρώτες μετρήσεις αναμένονται στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η «ανάγνωση» των στοιχείων από τα κομματικά επιτελεία. Τότε θα φανεί και αν οι τελευταίες εξελίξεις θα αποτελέσουν στην πράξη επιταχυντή πολιτικών εξελίξεων.

Πηγή: Κατερίνα Κοκκαλιάρη, Έθνος


Γιατί αποφάσισε ο Μητσοτάκης να κάνει δήλωση – Την παρουσία Κοντολέοντα στην Επιτροπή θέλει η αντιπολίτευση

«Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό» έχει βάλει η υπόθεση των παρακολουθήσεων με την αντιπολίτευση να επιτίθεται σύσσωμη στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδίδοντάς του ευθύνες για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου. Παράλληλα την κατηγορούν και για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Αν και μέχρι πριν λίγε ημέρες η κυβέρνηση διέψευδε αυτές τις κατηγορίες, οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονταν πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα για το γαλάζιο στρατόπεδο σε μια εποχή που η κυβέρνηση αναζητούσε ένα θετικό αφήγημα γύρω από το ζήτημα της ακρίβεας.

Οι παραιτήσεις αυτές εκλαμβάνονται από την αντιπολίτευση ως ωμή παραδοχή ενός γιγαντιαίου σκανδάλου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ζητήσει ήδη την παραίτηση του πρωθυπουργού, να μιλά για ελληνικό «Watergate» που θα ερευνήσει προανακριτική επιτροπή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνησηκαι να θέλει παράλληλα υπαγωγή της ΕΥΠ στον έλεγχο διακομματικής επιτροπής της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε ενημέρωση Ανδρουλάκη από τον Γ.Γεραπετρίτη και ζητά να έρθουν εκ νέου αυτή την εβδομάδα στην επιτροπή Θεσμών για να δώσουν εξηγήσεις οι αρμόδιοι υπουργοί, ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ αλλά και ο κ.Κοντολέων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια τη Δευτέρα για όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σχέση με το έργο της ΕΥΠ. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, παρόλο που στην πραγματικότητα ο κ. Κοντολέων υπαγόταν στον πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα κυβερνητικοί κύκλοι παίρνουν αποστάσεις από το  δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», το οποίο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός αν γνώριζε την υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη δεν θα την επέτρεπε και πως αυτή ήταν ένα «τεράστιο λάθος». Το ίδιο δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «οφείλει μία συγγνώμη» στον κ. Ανδρουλάκη.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και θα τοποθετηθεί για το θέμα σε δημόσια δήλωσή του τη Δευτέρα», σχολιάζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Γιατί επέλεξε να μιλήσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός – Κανένα σενάριο πρόωρων εκλογών

Όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη δήλωση τη Δευτέρα καθώς γνωρίζει ότι είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα μέχρι να ανοίξει ξανά η Βουλή, στα τέλη Αυγούστου. Τότε θα συγκληθεί ακόμα μία φορά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ και η Εξεταστική Επιτροπή (εάν τελικά συσταθεί) θα αργήσει.

Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις πολύ νωρίτερα για τα όσα γνώριζε και τα όσα δεν γνώριζε για το θέμα το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν ότι θα πρόκειται για μία δήλωση – τοποθέτηση για το τι ακριβώς έγινε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η δήλωση του πρωθυπουργού καθώς αυτό θα αποφασιστεί τη Δευτέρα κατόπιν συνάντησης με τους στενότερους συνεργάτες του. Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε για την υπόθεση παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι από εδώ και στο εξής οι εξηγήσεις θα δίνονται θεσμικά, δηλαδή είτε δια στόματος πρωθυπουργού, είτε μέσω της Επιτροπής Διαφάνειας. Σε κάθε περίπτωση μέχρι στιγμής στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν υπάρχει καμία σκέψη για να γίνουν εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: Να κληθεί ο Κοντολέων στην Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών

Την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για θεσμικές απαντήσεις από εδώ και στο εξής για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «πνέουν τα μένεα». Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι δεν κινήθηκαν θεσμικά τα πράγματα όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως τόνισε στο OPEN ο Χρήστος Τσιγουρής.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή ο πρώην -πλέον- διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων ερωτήθηκε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και ακολούθως διά του Κλιμακίου της Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών έγινε γνωστό ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό του προέδρου του τότε Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν άδειας από Εισαγγελέα.

Η εβδομάδα αναμένεται «καυτή πολιτικά» με το ΠΑΣΟΚ να ζητεί να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία να παραστεί εκτός από τους υπουργούς και ο παραιτηθεί διοικητής της ΕΥΠ, κύριος Κοντολέων και να μιλήσει για όσα δεν μίλησε την προηγούμενη φορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί μέσω δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα να μάθει αν υπήρχαν και άλλοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι που παρακολουθήθηκαν εν αγνοία τους εκτός από τον κύριο Ανδρουλάκη και τον κύριο Κουκάκη. Όσον αφορά στο ζήτημα των εκλογών, ίσως αυτή η υπόθεση να φέρει τελικά πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών.

Τσίπρας για υπόθεση παρακολουθήσεων: Να πει ο Μητσοτάκης ποιοι άλλοι παρακολουθήθηκαν – Είναι σκάνδαλο και αλαζονεία

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η υπόθεση παρακολουθήσεων αποτελεί «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία». Κάνοντας σαφή αναφορά στο αυριανό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός ακούστηκε να λέει σε άτομα του περιβάλλοντός του ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν ένα «τεράστιο λάθος» και πως του οφείλει «μία συγγνώμη» ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει (ο Κυριάκος Μητσοτάκης) στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι οι «παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» και καλεί τον πρωθυπουργό να πει «ποιοι ακόμα παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς». «Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ» συμπληρώνει ο κ Τσίπρας και καταλήγει στο ότι:

«Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το Κράτος Δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας το αυριανό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» παίρνουν αποστάσεις από τα όσα αναφέρονται εκεί, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων που έχει εξελιχθεί στο μείζον πολιτικό θέμα των τελευταίων ημερών στη χώρα. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί για το θέμα σε δημόσια δήλωσή του τη Δευτέρα, σε μία τοποθέτηση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Η κακοποίηση του κράτους δικαίου από το καθεστώς Μητσοτάκη, με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών, προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας.

Κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Δεν πρόκειται για μέγα και ασυγχώρητο λάθος. Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει.

Και όταν φανερώθηκε, είπε τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, συνειδητά ψέματα για να καλυφθεί. Και σήμερα συνεχίζει με ψέμα πάνω στο ψέμα.

Ότι δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία.

Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;

Αλλά ακόμα και αν κάποιος τον πιστεύει, η ανεπάρκειά του είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Δεν είναι απλά πολιτικά υπόλογος, είναι και ηθικά έκθετος. Και καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Αντί για συγγνώμες και ψέματα, λοιπόν, ας μας πει έστω και τώρα όλη την αλήθεια.

Ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχείρησε να στήσει.

Σε κάθε περίπτωση ας γνωρίζει ότι η αλήθεια θα έρθει στο φως.

Είναι θέμα ελευθερίας και ασφάλειας.

Είναι θέμα δημοκρατίας.

Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ.

Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το Κράτος Δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη».

Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά – Η κυβέρνηση θέλει τη διερεύνηση της υπόθεσης

Απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων έδωσε με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με τον δέοντα τρόπο. Παράλληλα ο κ. Οικονόμου σχολιάζει ότι «η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού έχει δρομολογηθεί» και ότι στο τέλος της διερεύνησης θα «φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς». Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου σχολιάζει:

«Η Κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας».

Πηγή: Έθνος 


Ο Μητσοτάκης που “δεν ήξερε” και η ευθύνη του κ. Ντογιάκου…

Αν ζούσε στις μέρες μας ο Ευγένιος Ιονέσκο, θα σήκωνε τα χέρια ψηλά. Το Θέατρο του Παραλόγου, στο οποίο μεγαλούργησε, έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.

Η κυβέρνηση διοχετεύει -και οι προθυμότατοι παπαγάλοι της στα μέσα ενημέρωσης, που ούτε τώρα βάζουν μυαλό, το υιοθετούν άκριτα- ότι αυτός ο σατανικός ΕΥΠατζής, που ονομάζεται Κοντολέων, παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη χωρίς να λέει τίποτα στον πρωθυπουργό.

Όποιος από το Μέγαρο Μαξίμου κατέβασε την ιδέα να πουν σαν δικαιολογία ότι ο διοικητής της ΕΥΠ έκανε του κεφαλιού του και «ο Μητσοτάκης δεν ενημερώθηκε» είναι άχρηστος προπαγανδιστής και επικίνδυνος για τη δουλειά που κάνει.

Πρώτον, διότι ο συγκεκριμένος διοικητής ήταν, κατά το κοινώς λεγόμενον, «πιστό σκυλί» στον πρωθυπουργό και είναι αδιανόητο να παρακολουθεί πολιτικό πρόσωπο με δική του πρωτοβουλία χωρίς να ενημερώνει τον άμεσο προϊστάμενό του.

Δεύτερον, διότι το ενδεχόμενο να μη γνώριζε ο πρωθυπουργός δεν καθιστά ελαφρύτερη την ευθύνη του. Διότι φανερώνει ότι η μυστική υπηρεσία της χώρας είναι ξέφραγο αμπέλι (παρακολουθεί και πολιτικά πρόσωπα) και τσιφλίκι του διοικητή της, ο οποίος αισθάνεται τόσο ισχυρός που «αποκρύπτει» την παρακολούθηση από τον πρωθυπουργό.

Το ένα ενδεχόμενο είναι χειρότερο από το άλλο. Και ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα με στέρεους θεσμούς, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα είχαν ήδη παραιτηθεί.

Η δεύτερη διάσταση αυτής της υπόθεσης, που έχει ποινικά χαρακτηριστικά, ίσως αποδειχθεί σοβαρότερη. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι, μετά την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον κ. Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανέθεσε έρευνα σε δυο εισαγγελείς για τις παρακολουθήσεις τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Χτες ανακοινώθηκε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος θα κάνει (ο ίδιος) έρευνα για το πώς διέρρευσαν απόρρητα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις και έφτασαν στα χέρια των ενδιαφερομένων.

Ελπίζουμε η ιδιότυπη αυτή έρευνα του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού να μην «σκεπάσει» την άλλη, για την ουσία της υπόθεσης. Διότι η αποκάλυψη της παρακολούθησης ενός πολιτικού προσώπου συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και η εισαγγελική έρευνα πρέπει να την φωτίσει. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες πολίτες. Αντίθετα, η έρευνα του κ. Ντογιάκου αφορά μόνο τα interna corporis της ΕΥΠ. Για τους θεσμούς της Πολιτείας καίριο ζήτημα είναι να αποκαλυφθεί ποιοι και γιατί ζήτησαν, ποιοι και γιατί ενέκριναν και ποιοι έκαναν την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Το ποιοι ευθύνονται για τη διαρροή εγγράφων είναι δευτερεύον ζήτημα και αφορά τα εσωτερικά μιας υπηρεσίας.

Ελπίζουμε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να κατανοεί τη διαφορά. Ο πολιτικός κόσμος και η κοινή γνώμη περιμένουν από τους δύο κατώτερους εισαγγελείς να αποκαλύψουν την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή ποιοι διέταξαν και γιατί έγιναν οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη.

Οτιδήποτε άλλο θα είναι «κουκούλωμα»…

Πηγή: Γιώργος Καρελιάς, news247


Νίκος Μαραντζίδης στο iEidiseis: Η πολιτεία του Κ. Μητσοτάκη βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία – Θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί

Ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί, ο Μπόρις Τζόνσον υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα για πολύ λιγότερα, δηλώνει σε συνέντευξη φωτιά που παραχωρεί στο iEidiseis o Νίκος Μαραντζίδης.

Ο εκ των κορυφαίων καθηγητών εκτιμά πως οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, γεγονός που, όπως επισημαίνει, «συνιστά εκτροπή από το βασικό πλαίσιο λειτουργίας μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Ο Νίκος Μαραντζίδης τονίζει πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί μια τεράστια απογοήτευση». «Ένας κατά δήλωση φιλελεύθερος όχι μόνο αδιαφορεί για τους βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς και τα θεμελιώδη ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, αλλά επιτρέπει, απολύτως δικαιολογημένα, να αναρωτηθούν πολλοί μήπως η πολιτεία του βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ συμπληρώνει: «Δεν φανερώνει απλώς τι είδους «άνθρωποι είναι» αυτοί που κυβερνούν, φανερώνει κυρίως μέχρι πού είναι ικανοί να φτάσουν για να ελέγχουν την εξουσία».

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «ο Πρωθυπουργός με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του κατάφερε να συγκροτήσει το αντι-ΝΔ, για να μην πω το αντι-μητσοτακικό, μέτωπο». «Όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας αλλά η προοδευτική αντιπολίτευση στο σύνολό της πρέπει να αποδειχτεί ικανή να συγκροτήσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική. Αυτό που φαινόταν αδύνατον πριν ένα χρόνο, τώρα φαίνεται πραγματοποιήσιμο», καταλήγει ο Νίκος Μαραντζίδης σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί αρκετά..

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό τοπίο; Και τι χαρακτηριστικά θα έχει αυτό;

    Το τοπίο είναι πλέον βαθιά δυστοπικό και επισήμως. Οι άνθρωποι της γενιάς και μου και οι μεγαλύτεροί μου ακόμη περισσότερο αντιλαμβάνονται εύκολα τις αναλογίες με τη δεκαετία του ’50 και του ’60. Γυρίσαμε πίσω. Δραματικά πίσω. Ο πατέρας μου που μου μιλούσε για τους χαφιέδες του μετεμφυλιακού κράτους που τον παρακολουθούσαν έφυγε από τη ζωή εδώ και δέκα χρόνια, κι εμείς συζητάμε τα ίδια ακόμη. Απλώς με νέες μεθόδους και νέες τεχνολογίες.

    Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, που τα θεμέλια της φιλελεύθερης δημοκρατίας απειλούνται. Δεν πρόκειται ούτε για σχήμα λόγου, ούτε για λεκτική υπερβολή κάποιου που δεν συμπαθεί την κυβέρνηση. Το να παρακολουθούν επί μήνες οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τον πρόεδρο του τρίτου κόμματος και μάλιστα κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής προέδρου του κόμματος αυτού, ακόμη και ο πιο αφελής μπορεί να κάνει την υπόθεση εργασίας πως στην προκειμένη περίπτωση οι κρατικοί μηχανισμοί χρησιμοποιήθηκαν από την εκτελεστική εξουσία για να επηρεάσουν τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και άρα να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Δεν ξέρω πως το ονομάζετε εσείς αυτό κ. Σκουρή, εγώ λέω πως αυτό συνιστά εκτροπή από το βασικό πλαίσιο λειτουργίας μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υφίσταται αναμφίβολα πολιτική φθορά. Σε ποιους τομείς δέχεται πλήγματα η προσωπική του εικόνα;

      Θα το πω απλά: ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί μια τεράστια απογοήτευση. Ένας κατά δήλωση φιλελεύθερος όχι μόνο αδιαφορεί για τους βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς και τα θεμελιώδη ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, αλλά επιτρέπει, απολύτως δικαιολογημένα, να αναρωτηθούν πολλοί μήπως η πολιτεία του βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

      Αυτή η αλαζονεία και η περιφρόνηση που δείχνει μια κοσμοπολίτικη ελίτ στις θεμελιώδεις πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων πενήντα χρόνων στην Ελλάδα δεν είναι απλώς απογοητευτική αλλά και βαθιά υπονομευτική της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατικής συμφωνίας της μεταπολίτευσης. Δεν φανερώνει απλώς τι είδους «άνθρωποι είναι» αυτοί που κυβερνούν, φανερώνει κυρίως μέχρι πού είναι ικανοί να φτάσουν για να ελέγχουν την εξουσία.

      Στον πρωθυπουργό αφιερώνω την στροφή από το ποίημα του Βάρναλη:

      «Χτες και σήμερα ίδια κι όμοια, χρόνια μπρος, χρόνια μετά…

      Η ύπαρξή σου σε σκοτάδια όλο πηχτότερα βουτά.

      Τάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος;

      Αχ, πού ‘σαι, νιότη, πού δειχνες πως θα γινόμουν άλλος!»

      Τις έως τώρα αντιδράσεις του πρωθυπουργού πώς τις χαρακτηρίζετε;

        Υποκριτικές και κατώτερες των περιστάσεων. Αν είχε το απαιτούμενο κουράγιο θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, αναρωτώμενος απλώς όπως ένας άλλος προηγούμενος του, αναμφίβολα πιο γενναίος εκείνος, ίσως γιατί ήταν «χωριάτης» κι όχι πρωτευουσιάνος: «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;» Αν έλεγε κάτι τέτοιο και παραιτούταν, τότε ναι θα του αναγνώριζα γενναιότητα και ειλικρίνεια, και θα πίστευα πως ίσως και να μην ήξερε, να μην είχε αντιληφθεί. Τώρα απλώς δεν τον πιστεύω.

        Λέγεται συνήθως ότι από τέτοια θέματα πέφτουν οι κυβερνήσεις. Συμφωνείτε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

          Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες θα είχε ήδη πέσει. Σε μια οποιαδήποτε σοβαρή χώρα θα είχε πέσει η κυβέρνηση, θα είχε παραιτηθεί ο πρωθυπουργός. Ο Μπόρις Τζόνσον υποχρεώθηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα σε παραίτηση για πολύ λιγότερα. Στην κατάσταση που είναι η χώρα μας από πλευράς ποιότητας δημοκρατίας, κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει. Μην ξεχνάτε πρέπει να ρωτήσουμε και τους ολιγάρχες των Μίντια τι επιθυμούν.

          Ο Νίκος Ανδρουλάκης τι κερδίζει; Και πώς κρίνετε τις έως τώρα αντιδράσεις του;

            Νομίζω πως οι στιγμές είναι τόσο δραματικές που το ερώτημα αυτό γίνεται δευτερεύον. Βεβαίως και κερδίζει σε δημοφιλία και συμπάθεια αλλά σήμερα το κρίσιμο ζήτημα είναι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία.

            Υπάρχει πλέον ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ με ΠΑΣΟΚ;

              Αυτό έχει τελειώσει πλέον. Επιτέλους. Ο Πρωθυπουργός με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του κατάφερε να συγκροτήσει το αντι-ΝΔ, για να μην πω το αντι-μητσοτακικό, μέτωπο. Είναι κι αυτό εντυπωσιακό. Μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε όχι μόνο να τελειώσει με το «Αντι-Σύριζα» μέτωπο, αλλά χάρη στην εξωφρενική κατάσταση που βρίσκεται πλέον η ποιότητα της δημοκρατίας στην Ελλάδα να συμβάλει στην επαφή μεταξύ της αντιπολίτευσης. Τώρα που ωρίμασαν απότομα οι συνθήκες, χρειάζεται να ενηλικιωθεί γρήγορα και η αντιπολίτευση στο σύνολό της.

              Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας τι οφείλει να κάνει κατά τη γνώμη σας;

                Όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας αλλά η προοδευτική αντιπολίτευση στο σύνολό της πρέπει να αποδειχτεί ικανή να συγκροτήσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική. Αυτό που φαινόταν αδύνατον πριν ένα χρόνο, τώρα φαίνεται πραγματοποιήσιμο.

                Εντάξει δεν είναι εύκολο, δεν είναι απλό. Θα χρειαστούν συμβιβασμοί, θα χρειαστεί ανιδιοτέλεια και θα χρειαστεί προετοιμασία και προσπάθεια. Σε αυτά ο Αλέξης Τσίπρας είμαι απόλυτα πεισμένος πως θα ανταποκριθεί με το παραπάνω.

                Πάνω απ’όλα θα χρειαστεί η πίστη πως η δημοκρατία, τα ατομικά δικαιώματα και η εφαρμογή του κράτους δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτα σε αυτή τη χώρα και απαιτούν προσπάθεια, αγώνα και ένα σημαντικό βαθμό ανιδιοτέλειας. Δεν είναι απλώς λόγια για κατανάλωση κάθε Ιούλιο στο προεδρικό μέγαρο.

                Πηγή: Βασίλης Σκουρής, ieidiseis 


                Πολιτική μοναξιά για τον πρωθυπουργό και τέλος για το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο

                Ραγδαίες εξελίξεις στην πολιτική ζωή του τόπου φέρνει το μείζον πλέον σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και η προσπάθεια της κυβέρνησης να το αποκρύψει και εν συνεχεία να το υποβαθμίσει!

                Ο πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον σε πολιτική απομόνωση. Συμμάχους δεν μπορεί πλέον να βρει, παρά μόνο στην ακροδεξιά πλευρά! Το προφίλ του ως «φιλελεύθερου πολιτικού» είναι φανερό πως δεν μπορεί να υπάρχει πλέον, ούτε για τους πλέον ακραιφνείς από τους θαυμαστές του. Επιπλέον, είναι θέμα χρόνου να ανοίξουν στόματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το πλήγμα που δέχεται η παράταξη είναι τεράστιο!

                Το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ έχει πια εκλείψει οριστικά και τελεσίδικα. Και, μάλιστα, χωρίς πλέον τον κίνδυνο της διάσπασης από τη «δεξιά ομάδα» της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς οποιοσδήποτε θελήσει να συνταχθεί με το κόμμα που η ηγεσία του παρακολουθούσε τον αρχηγό του, θα έχει να αντιμετωπίσει την οργή και την περιφρόνηση της κοινωνίας.

                Το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα. Αργά, αλλά σταθερά, δημιουργείται ένα μέτωπο εναντίον του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας και είναι θέμα χρόνου να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των κομμάτων ή προσώπων του «προοδευτικού χώρου».

                Οι αποκαλύψεις μόλις έχουν ξεκινήσει. Μόλις άνοιξε το καπάκι από την κατσαρόλα (ποια …κατσαρόλα, ολόκληρο …καζάνι είναι) και μένει να φανεί τι κρύβεται μέσα! Και πιστέψτε μας, κρύβονται πολλά!

                Οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, το μείζον θέμα της λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα μας, δεν λειτουργεί σε πολιτικό κενό. Η ακρίβεια, το ζόρι της πλειοψηφίας των νοικοκυριών να βγάλουν πέρα το μήνα, η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σε ουκ ολίγους τομείς της πολιτικής, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για το Μέγαρο Μαξίμου.

                Τίποτε πλέον δεν είναι ίδιο με χθες στην πολιτική ζωή του τόπου – παρότι τα τηλεοπτικά κανάλια κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα με τις παρακολουθήσεις. Το επόμενο διάστημα, έως το χρόνο που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός να γίνουν οι εκλογές, εκτιμάται πως θα επιταχύνει τις αλλαγές αυτές.

                Πηγή: Βασίλης Σκουρής, ieidiseis

                Πηγές: Βασίλης Σκουρής/ ieidiseis, Kaτερίνα Κοκκαλιάρη/ Έθνος, Γιώργος Καρελιάς, news247

                Σχετικά Αρθρα
                Σχετικά Αρθρα