10 πράγματα που (ίσως) δεν γνώριζες για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη
Ο μεγαλύτερος Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής που αγαπήθηκε και υμνήθηκε όσο ελάχιστοι, μιλούσε και τραγουδούσε για τον πόνο, γιατί τον ήξερε από πρώτο χέρι
Ταλαντούχος, βαρύς, λαϊκός. Με όπλο τη φωνή του, που αντιλαλούσε σαν προσευχή στα αυτιά του λαού και με τραγούδια-ύμνους στη φαρέτρα του, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ήταν της ζωή μας ο ένας.
Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 στα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας. Ήταν γιος του Χαράλαμπου Καζαντζίδη από τα Κοτύωρα του Πόντου και της Γεσθημανής (Χατζίδαινας), με καταγωγή από την Αλάγια της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας και ο ίδιος γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο δυστοπικό κλίμα του πολέμου. Τόνιζε συχνά πως η πείνα ήταν το χειρότερο πράγμα που είχε βιώσει και αντικρίσει, ενώ όταν ο Κυριάκος Διακογιάννης τον είχε ρωτήσει για την ελπίδα στη ζωή, ο ίδιος απάντησε πως πρώτα ο άνθρωπος πρέπει να έχει φαγητό και μετά ελπίδα.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης υπήρξε λαϊκός, όχι μόνο επειδή τα τραγούδια του ήταν για τον λαό, αλλά και επειδή ο ίδιος, μέχρι το τέλος της ζωής του, τίμησε την λαϊκή του καταγωγή και την εξυμνούσε με κάθε ευκαιρία. Έγινε ο μεγαλύτερος Έλληνας τραγουδιστής και η φωνή του συντρόφευσε τους πονεμένους, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, το λαό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν τον εκτίμησαν και άνθρωποι από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.
Όσα ξέρουμε για τη ζωή του, αφορούν ως επί το πλείστον τη σταδιοδρομία του στη μουσική βιομηχανία και τη σημαντική συνύπαρξή του με τα υπόλοιπα μεγαθήρια του ελληνικού πενταγράμμου, Μαρινέλλα, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Πόλυ Πάνου, Καίτη Γκρέυ, Σωτηρία Μπέλλου, Γιώργο Ζαμπέτα, Μανώλη Χιώτη και πολλούς άλλους.
1.Ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν το πέμπτο παιδί της Γεσθημανής και του Χαράλαμπου, αλλά το πρώτο που κατάφερε να επιβιώσει. Λίγο καιρό πριν μείνει έγκυος η Γεσθημανή, είχε ονειρευτεί τρεις μαυροφόρες, οι οποίες της είχαν πει πως το παιδί που θα κάνει θα είναι αγόρι, θα δει πολλά πράγματα από αυτό. Θα φάει ψωμί και θα έχει χρήματα. Η ίδια τον είχε τάξει στον Άγιο Στυλιανό.
2.Ο πατέρας του, Χαράλαμπος Καζαντζίδης, ήταν με τους αντάρτες στο βουνό στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον έκαναν πρόεδρο της Ε.Τ.Α. (Επιμελητεία του Αντάρτη). Έπεσε δύο φορές θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τα Τάγματα Ασφαλείας. Τη δεύτερη φορά, ξυλοκοπήθηκε μπροστά στον Στέλιο και τη Γεσθημανή. Τα τραύματα ήταν τόσο σοβαρά που έπαθε αιμόπτυση και δεν άντεξε. Ο γιος του έμεινε ορφανός πατρός σε ηλικία 14 ετών.
3. Σε ένα εργοστάσιο που δούλευε στη Νέα Ιωνία, ο εργοδότης του τον άκουσε να τραγουδά και του χάρισε μια κιθάρα. Μια ανοιξιάτικη ημέρα, ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγουδούσε στο υπνοδωμάτιό του, όταν πέρασε από έξω, τον άκουσε ο Μπάμπης Βενέτης και χτύπησε την πόρτα του σπιτιού, για να τον γνωρίσει. Στην ταβέρνα του Τηλέμαχου όπου ξεκίνησε να εμφανίζεται, συνεργάστηκε με τον συνθέτη και μαέστρο της δισκογραφικής εταιρείας «Columbia», Στέλιο Χρυσίνη.
4. Σε ένα από τα ταξίδια του στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των συναυλιών του για τους πρόσφυγες, πήρε μαζί του τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Μίμη Παπαϊωάννου. Όταν είχε δεχτεί πρόταση από τη Ρεάλ Μαδρίτης και η ομάδα δεν τον άφηνε, ο Στέλιος πήρε τηλέφωνο στα γραφεία και είπε: «Ή θα τον δώσετε μεταγραφή, ή θα τον πάρω μαζί μου να τραγουδάει». Ο Παπαϊωάννου, έτσι, βρέθηκε να τραγουδάει στο Μόναχο, ενώ παράλληλα συνέχιζε να παίζει ποδόσφαιρο. Τότε, γεννήθηκε η ιδέα για τον ύμνο της ΑΕΚ, τον οποίο έγραψε ο Χρήστος Νικολόπουλος, μετά από παρότρυνση του Στέλιου Καζαντζίδη και τον τραγούδησε ο Μίμης Παπαϊωάννου.
5. Το 1964, το περιζήτητο ντουέτο Μαρινέλλα-Καζαντζίδης, γίνονται σύντροφοι και στη ζωή και παντρεύονται. Λίγους μήνες αργότερα, όμως χωρίζουν όταν εκείνος δεν συμφώνησε με την επιθυμία της Μαρινέλλας, να συνεχίσει να εργάζεται. Μέχρι το τέλος, όμως, αμφότεροι έτρεφαν μια μεγάλη αγάπη και σεβασμό ο ένας για τον άλλο, παρ’ όλο που οι δρόμοι τους χώρισαν. Λίγο πριν νοσήσει από καρκίνο, είχε στα άμεσα σχέδιά του να προγραμματίσει μια τελευταία περιοδεία με την Μαρινέλλα, όμως δεν πρόλαβε.
6. Ο Στέλιος Καζαντζίδης έχαιρε της αμέριστης αγάπης του περισσότερου κόσμου και αυτό φάνηκε έμπρακτα, μιας και όσο έζησε, βάπτισε 268 παιδιά και έγινε κουμπάρος άλλων τόσων ζευγαριών. Ανάμεσα στα ζευγάρια που στεφάνωσε, ήταν και ο γνωστός τραγουδιστής Θέμης Αδαμαντίδης με τη γυναίκα του.
7. Σε ηλικία 33 ετών, σταματάει τις εμφανίσεις του στα νυχτερινά κέντρα και πλέον “επικοινωνεί” με το κοινό του, μόνο μέσα από τη δισκογραφία του. Ο ίδιος έλεγε, πως δεν άντεχε τη βία και τα καμώματα ορισμένων θαμώνων. Ένα ενδεικτικό περιστατικό που έχει εξομολογηθεί η γυναίκα του, Βάσω, αφορά σε μια Αγγλίδα θαυμάστριά του, η οποία ένα βράδυ ήπιε παραπάνω και πέταξε στη σκηνή ένα μπουκάλι κρασί. Ο πάτος του μπουκαλιού πέρασε ξυστά από το πρόσωπο του Στέλιου και εκείνο ήταν το βράδυ που είπε στον εαυτό του πως εκείνο θα ήταν το τελευταίο βράδυ που θα δούλευε.
8. Όποιος αποφασίζει να εξιστορήσει περιστατικά από τη ζωή ενός δημοφιλούς προσώπου, έχει χρέος να λέει την αλήθεια, χρέος απέναντι στα εκατομμύρια που αγάπησαν το δημοφιλές πρόσωπο. Οι γενικές και ενδελεχείς εξετάσεις απεκάλυψαν ευρήματα ανησυχητικά και άκρως επικίνδυνα. Ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε τρεις όγκους καρκινογενείς στον εγκέφαλο, άλλους στα επινεφρίδια και έναν στη βουβωνική δεξιά χώρα. Η κατάστασή του κρίσιμη, μη αναστρέψιμη, όχι όμως απελπιστική(…..) Πρώτη επιδίωξη των θεράποντων ιατρών στο «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών», αναχαίτηση εξέλιξης των όγκων, που σημαίνει αυτή η εξέλιξη, μοιραία εξέλιξη. Στόχος, σε δεύτερη φάση, η επίτευξη κάποιας σταθεροποίησης της κατάστασης, συνωδά με την ενίσχυση, την ενδυνάμωση του οργανισμού, ώστε να ανταπεξέλθει με όση δυνατή επιτυχία στα της τρίτης φάσης, που είναι οι ακτινοβολίες σε ειδικό κέντρο του εξωτερικού.
Από το βιβλίο του Κυριάκου Διακογιάννη «Στέλιος Καζαντζίδης»
9. Ο Στέλιος Καζαντζίδης, λάτρευε το ψάρεμα και τη θάλασσα και τα τελευταία χρόνια της ζωής του, είχε μετοικίσει στο σπίτι του στον Άγιο Κωνσταντίνο, όπου πολύ συχνά πήγαινε για ψάρεμα. Τη βάρκα του την ονόμασε «Γεσθημανή», όπως ακριβώς έλεγαν τη μητέρα του.
10. Σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει η Βάσω Καζαντζίδη, ανέφερε πως ο Στέλιος δεν έγινε πατέρας, όχι επειδή δεν ήθελε, αλλά επειδή δεν μπόρεσε. Όταν ήταν στρατιώτης, τον τιμώρησαν, τον έκλεισαν σε έναν στάβλο με άλογα και ένα εξ αυτών τον κλώτσησε στους όρχεις, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει μόνιμο πρόβλημα γονιμότητας.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών, στις 14 Σεπτεμβρίου 2001, έπειτα από χρόνια μάχη με τον καρκίνο. Ο Στέλιος έσβησε εκείνη την ημέρα από τον μόνο εχθρό που δεν κατάφερε να νικήσει. Ο Καζαντζίδης, όμως, ακόμα τραγουδά μέσα από ηχεία, ακουστικά, μπουζούκια και κιθάρες τα βράδια. Τα βράδια που αγάπησε και τα βράδια που τον αγάπησαν, γιατί δεν το άντεχε το πρωί, με τους κυρίους στα κασμίρια τους σφιγμένους…