Πρόσωπα

Η Νίνα Καλούτσα σου μαθαίνει πώς να μιλάς ώστε να σε ακούν

Γιατί είναι σημαντική η σημασία της φωνής στην καθημερινότητα μας και ε ποιο τρόπο αναβαθμίζεται στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης; Πιστεύουν στα αλήθεια οι πολιτικοί τα όσα λένε;

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
η-νίνα-καλούτσα-σου-μαθαίνει-πώς-να-μιλ-1008237
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Σου έχει τύχει να έχεις προετοιμάσει τα όσα θες να πεις, αλλά όταν έρχεται η ώρα να το κάνεις να κομπλάρεις; Να μην γίνεται κατανοητό αυτό που λες ή να περνάει αδιάφορο το μήνυμά σου από τους τελικούς αποδέκτες του;

Μπορείς να φανταστείς το πώς η φωνή σου θα γίνει «προϊόν» της τεχνητής νοημοσύνης και θα «κινεί» αλγορίθμους που θα επηρεάζουν την ζωή μας και την καθημερινότητα μας;

Πώς θα αντιδρούσες εάν μάθαινες τι πραγματικά αισθάνονται οι πολιτικοί όταν μιλούν για ένα θέμα ή έναν αντίπαλο τους;

Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα, θα απαντηθούν στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 29 Μαΐου, στο καινοτόμο σεμινάριο για τη Δύναμη της επικοινωνίας από την ειδικό φωνής και δημόσιας ομιλίας Νίνα Καλούτσα.

Η κορυφαία ειδικός φωνής και δημόσιας ομιλίας, μιλάει στην parallaxi ενόψει του workshop που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη, αλλά απευθύνεται σε όλους, καθώς πέρα από τη δια ζώσης παρουσία, θα μπορεί ο καθένας να το παρακολουθήσει και μέσω διαδικτύου.

Η ίδια γεννήθηκε σε μια οικογένεια που λάτρευε τη μουσική. Και γι’ αυτό το λόγο από μικρή ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με τις δύο θείες της να της διδάσκουν μουσική. Τα καλοκαίρια των παιδικών της χρόνων τα περνούσε στη γενέτειρα της μητέρας της, ποντιακής καταγωγής, στο Εσεντουκί, στον ρωσικό Καύκασο. Η γιαγιά της φρόντιζε να εξασφαλίζει εισιτήρια για το ξακουστό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Μπολσόι.

Στα 16 της ξεκινά μαθήματα μονωδίας. Επομένως ακολούθησε τη «φωνή» της συνείδησής της και ήταν βέβαιη ότι έπρεπε να ακολουθήσει τον δρόμο της Φωνής. Γι’ αυτό το λόγο και σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας και στο Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ και αποφοίτησε με μάστερ Καλών Τεχνών, έχοντας μαθητεύσει δίπλα σε δασκάλους παγκοσμίου βεληνεκούς.

Το… μότο της Νίνας Καλούτσα είναι ξεκάθαρο. «Δεν έχουμε απλά φωνή. Είμαστε η φωνή μας!». Αυτή άλλωστε είναι και η βάση της για να οδηγήσει με τη μέθοδό της στη μεταμόρφωση της φωνής κάποιου/κάποιας και κατ’ επέκταση την επικοινωνία, τη σχέση με τον εαυτό και με τους άλλους, τη ζωή του/της εκπαιδευόμενου/εκπαιδευόμενης στο σύνολό της.

Τι θα δούμε λοιπόν στο workshop που θα φιλοξενηθεί στο Hyatt Regency Thessaloniki, τη Δευτέρα 29 Μαΐου; Η κα. Καλούτσα, απαντά:

«Πρόκειται για ένα 4ωρο workshop που θα πραγματοποιηθεί και δια ζώσης, αλλά και online. Στο επίκεντρο θα βρεθούν θέματα που αφορούν τη φωνή. Η σημασία της φωνής στην καθημερινότητα μας καθώς και με ποιον τρόπο εκφράζουμε αυτό που θέλουμε να πούμε. Επίσης, ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι με τη φωνή μας μπορούμε να “απογειώσουμε” ένα μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε ή από μόνοι μας να το ρίξουμε στα τάρταρα.

Μπορεί δηλαδή το περιεχόμενο μας να είναι ωραίο, με επιχειρήματα, αλλά ο τόνος μας και ο τρόπος που θα το εκφέρουμε να κάνει το μήνυμά μας να περάσει ως αδιάφορο.

Θα εστιάσουμε επίσης σε θέματα που αφορούν την ομιλία ως προς την διαπραγμάτευση».

Ένα από τα βασικά «όπλα» στην… φαρέτρα της Νίνας Καλούτσα είναι διαφραγματική αναπνοή, καθώς για την ίδια αποτελεί βασική προϋπόθεση της ωραίας φωνής και εκφοράς του λόγου. Αυτό άλλωστε περιγράφει και στο κεφάλαιο «Εγκεφαλικά κύματα και φωνή», που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της με τίτλο «Η φωνή της επιτυχίας- Πώς να μιλάς ώστε να σε ακούν».

Εφόσον υπάρχει τρόπος να επηρεάζουμε τα εγκεφαλικά μας κύματα μέσω της αναπνοής, είμαστε και σε θέση να βελτιώσουμε τη φωνή και την ομιλία μας.

«Στο workshop θα παρουσιάσουμε απλούς τρόπους βελτίωσης ζητημάτων που μπορεί να έχει ο καθένας μας στην επικοινωνία του. Όπως για παράδειγμα το να είναι η φωνή μας συγκεχυμένη, μονότονη, χωρίς παύσεις. Προτείνουμε ασκήσεις για να βελτιωθούν τα παραπάνω, αλλά παράλληλα και για να ενισχύσουμε τον τόνο, την πειθώ, την αυτοπεποίθηση μας, τη σαφήνεια του λόγου μας, διώχνοντας το άγχος που πάντα υπάρχει» σημειώνει η κυρία Καλούτσα.

Δεκάδες εταιρείες στην Ελλάδα έχουν απευθυνθεί στην κυρία Καλούτσα, τι είναι όμως αυτό που ζητάνε από την ίδια;

«Εκπαιδεύουμε στελέχη ως προς τον τόνο της φωνής τους. Το να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν λεξιλόγιο ενσυναίσθησης και συμπερίληψης. Προσθέτουμε σε ομιλίες CEO’s και υψηλόβαθμων στελεχών, συναίσθημα, εμψύχωση, παρακίνηση, ενώ τους επισημαίνουμε και τον τόνο φωνής που πρέπει να έχουν ώστε το μήνυμά τους να μην είναι αδιάφορο όταν απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό».

Η φωνή μας θα γίνει πιο… αποκαλυπτική

Σε μια εποχή που όλοι αναφέρονται στην τεχνητή νοημοσύνη, δε θα μπορούσε το κομμάτι της φωνής να λείπει από την κουβέντα. Και μάλιστα να αποκτά κυρίαρχο ρόλο στη… νέα εποχή.

Η κυρία Καλούτσα εξηγεί:

«Ο ρόλος της φωνής αναβαθμίζεται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχει μία τεχνολογία την οποία έχω φέρει στην Ελλάδα και μαζί με τους συνεργάτες μου αναλύουμε φωνές και βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα εάν κάποιος πιστεύει αυτό που λέει.

Σας δίνω μερικά παραδείγματα.

Διαπιστώσαμε όταν αναλύσαμε τη φωνή ενός πολιτικού, να αισθάνεται θυμό τη στιγμή που πρόφερε το όνομα ενός πολιτικού του αντιπάλου, χωρίς όμως αυτό να το δείχνει εκείνη την ώρα που μιλούσε.

Ή για παράδειγμα να μιλάει για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, αλλά εκείνη τη στιγμή να αισθάνεται μέσα του πλήρης αδιαφορία, να μην έχει κανένα απολύτως συναίσθημα.

Ακόμα και σε παρουσιαστή ο οποίος έλεγε στον “αέρα” σε καλεσμένο του, “πόσο χαίρομαι πού σας βλέπω”, αλλά μέσα από την ανάλυση εμείς να παρατηρούμε ότι αισθάνεται αηδία.

Η μελέτη και η ανάλυση της φωνής θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε από νωρίς εάν ένας άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φωνή και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπει και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Η φωνή μας θα κινεί αλγόριθμους, που θα κινούν τη ζωή μας».

Η φωνή στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί άλλωστε ένα ζήτημα το οποίο θα αναλυθεί εκτενέστερα στο workshop της 29ης Μαΐου, καθώς μαζί με την κυρία Καλούτσα θα δώσει το παρών ως guest speaker και ο Futurist | International Speaker, Δημήτρης Δημητριάδης.

Και μιας και βρισκόμαστε μία ανάσα από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, δε θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε την κυρία Καλούτσα εάν υπάρχει κάποιο «μυστικό» για να καταλάβουμε εάν ένας πολιτικός προσπαθεί να μας εξαπατήσει με αυτά που λέει για να κερδίσει τη ψήφο μας ή εάν δεν πιστεύει τα όσα υπόσχεται.

«Ένα απαίδευτο αυτί δεν μπορεί να καταλάβει κάτι τέτοιο. Ακόμα και εγώ που ασχολούμαι χρόνια με το συγκεκριμένο πεδίο, θα πρέπει να ακούω πολύ προσεκτικά κάποιον, αλλά παράλληλα και να ελέγχω τις εκφράσεις του προσώπου του, καθώς και τη γλώσσα του σώματος, που επίσης μπορούν να… πουν πολλά.

Ο απλός κόσμος στην πλειοψηφία του έχει τα δικά του «φίλτρα» και «πέπλα». Επηρεάζεται από το οικογενειακό περιβάλλον στις πολιτικές του αποφάσεις.

Το έχουν δείξει μελέτες μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού ότι ο κόσμος αποφασίζει να στηρίξει έναν υποψήφιο πολιτικό ο οποίος έχει χαμηλή, βαθιά φωνή, γιατί παραπέμπει σε κάποιον γηραιότερο, δυνατότερο, που έχει γνώση και σοφία

Είναι όμως σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια με την τεχνητή νοημοσύνη να μπαίνει στο πεδίο και της πολιτικής θα καταφέρουμε να ανακαλύπτουμε το ποιοι αυτοί λειτουργούν για το συμφέρον μας και ποιοι είναι δημαγωγοί».

Πληροφορίες για το workshop

Η ειδικός Φωνής & Δημόσιας Ομιλίας Νίνα Καλούτσα σε συνεργασία με το positivelife.gr διοργανώνουν workshop τη Δευτέρα 29 Μάϊου, 17:00 – 21:00, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki, (διά ζώσης & μέσω live streaming), βασισμένο στη βιωματική Μέθοδο της Νίνας Καλούτσα «Φωνή & Επιτυχία», που ξεκλειδώνει το κρυμμένο δυναμικό της Φωνής και της Ομιλίας σου και απογειώνει και την Επικοινωνία σου.

Μέσα από μία πρωτότυπη, κοινωνική και ψυχολογική προσέγγιση της φωνής, η Νίνα Καλούτσα με ασκήσεις και με αναφορές σε πραγματικές ιστορίες επιτυχίας μαθητών της, οδηγεί στην ανακάλυψη της αληθινής φωνής και του δημόσιου λόγου με πειθώ.

Το ηχόχρωμα, ο χρωματισμός, ο τόνος, η έκταση και άλλα χαρακτηριστικά της Φωνής αποτελούν βασικά στοιχεία του κάθε ανθρώπου. Επίσης, η παρουσία, η άρθρωση, η εκφορά του λόγου, και το ύφος/στιλ στο Public Speaking.

Στο workshop διδάσκεσαι τεχνικές για:

• Να βελτιώσεις τον τόνο της φωνής σου • Να μιλάς με αυτοπεποίθηση και να πείθεις με το λόγο σου • Να εκφράζεσαι με ακρίβεια και σαφήνεια • Να διαχειρίζεσαι το σκηνικό άγχος

Σε ποιον απευθύνεται:

Στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες και όλους όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την επιρροή τους στο επαγγελματικό και το προσωπικό περιβάλλον, αποκτώντας βαθιά και γεμάτη αυτοπεποίθηση φωνή και δημόσιο λόγο που γοητεύει.

Guest Speaker Δημήτρης Δημητριάδης Futurist | International Speaker

Η ΦΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (VOICE A.I.)

Αξία Συμμετοχής

Διά Ζώσης 65€ (μέχρι Δευτέρα 22/5) από 89€

Οnline μέσω zoom 55€ (μέχρι Δευτέρα 22/5) από 75€

Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα