Η Ιωάννα της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να ξεπεράσει για άλλη μια φορά τον εαυτό της
Προτού επιδιώξει μια ακόμα διάκριση στο εξωτερικό, μας έδωσε μια εικόνα από την ζωή μιας πρωταθλήτριας.
Μπορεί να είναι μόλις 17 χρονών, αλλά το όνομά της ήδη φέρει διακρίσεις, ενώ έχει συνδεθεί με μια σημαντική πρωτιά για την Ελλάδα. Η Ιωάννα Μαγοπούλου, η οποία έφερε στην ελληνική ρυθμική γυμναστική την πρώτη της συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, προκρινόμενη για την διοργάνωση του 2018 στο Μπουένος Άιρες, έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής που εκπροσώπησε την χώρα μας στον θεσμό των αγώνων αυτών – και μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη.
Έχοντας συμμετάσχει την περασμένη χρονιά στους Ολυμπιακούς, όπου έλαβε την 14η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, η δυναμική πορεία της συνεχίζεται, καθώς αυτές τις μέρες ετοιμάζει βαλίτσες – και το πρόγραμμά της – για ένα ακόμα σημαντικό πρωτάθλημα, καθώς μαζί με άλλες δύο Ελληνίδες θα λάβει μέρος στο ατομικό, στο 37o Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής στο Μπακού του Αϊζερμπαϊτζάν, στις 16-22 Σεπτέμβρη 2019.
Κριτήριο για την συμμετοχή της στάθηκε ολόκληρη η πορεία της Ιωάννας, από την συμμετοχή της τους Ολυμπιακούς και το γεγονός ότι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών 2019, μέχρι την καλή της εμφάνιση στο Πανευρωπαϊκό 2019, που έγινε επίσης στο Μπακού τον περασμένο Μάιο.
Πριν ανεβεί τα σκαλιά του αεροπλάνου και επιδιώξει μια ακόμα διάκριση στο εξωτερικό, η Ιωάννα Μαγοπούλου αφιέρωσε λίγο από τον -πολύτιμο- χρόνο της ανάμεσα στις προπονήσεις για να μας δώσει μια εικόνα από την ζωή μιας πρωταθλήτριας.
“O δρόμος του πρωταθλητισμού είναι ένας και απαιτεί πλήρη αφοσίωση”
Θα είστε μία από τις τρεις Ελληνίδες εκπροσώπους στο ατομικό στο προ-Ολυμπιακό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής στο Μπακού. Τι σημασία έχει για σας η συμμετοχή αυτή και ποιες είναι οι ελπίδες σας;
Είναι πολύ σημαντικός αγώνας, με τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας ρυθμικής να λαμβάνουν μέρος. Οπότε αυτό και μόνο θα είναι μεγάλη εμπειρία για μένα. Ο δικός μου στόχος είναι να εκτελέσω τα προγράμματά μου χωρίς λάθη, να κάνω μια καλή εμφάνιση, αντάξια των δυνατοτήτων μου.
Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία που σας έφερε μέχρι εδώ; Ποιες ήταν οι θυσίες που έγιναν στον δρόμο; Πώς ζυγίζονται απέναντι στην επιδίωξη του πρωταθλητισμού;
Η αγάπη μου και η θέληση μου για τη ρυθμική, σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά, έκαναν την πορεία μου ανοδική, ειδικά από τα τέλη του 2017 μέχρι και σήμερα. Στην πορεία αυτή απαιτούνται πολλές θυσίες, στερήσεις, υποχωρήσεις. Χρειάστηκε να χάσω ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μου, την ώρα που οι φίλοι μου ήταν σε πάρτι. Θυσίασα το πρωινό χουζούρι γιατί έπρεπε να είμαι στο γυμναστήριο. Τα σ/κ μου, που θα πήγαινα μια βόλτα με την οικογένειά μου ή τις καλοκαιρινές μου διακοπές και πολλά άλλα. Όμως ο δρόμος του πρωταθλητισμού είναι ένας και απαιτεί πλήρη αφοσίωση. Μέσα απ αυτόν το δρόμο κέρδισα πάρα πολλά εφόδια, πολύτιμα για την υπόλοιπη ζωή μου, όπως είναι η πειθαρχία, η υπομονή και η επιμονή, η προσήλωση στον στόχο. Έκανα ταξίδια και γνώρισα καινούριους ανθρώπους και τόσα άλλα.
Το 2018 χαρίσατε στην ελληνική ρυθμική γυμναστική το πρώτο της εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; Τι εφόδια σας έδωσε για το μέλλον;
Η συμμετοχή μου σε έναν τόσο μεγάλο αγώνα όπως είναι οι Ολυμπιακοί ήταν κάτι απίθανο, σχεδόν εξωπραγματικό. Ένα όνειρο ζωής που δεν ξεχνάς ποτέ! Ακόμα μεγαλύτερη η χαρά μου, μιας και ήμουν η πρώτη αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής που εκπροσώπησε την Ελλάδα στον μεγάλο αυτό αγώνα. Έκανα ένα πολύ μακρινό ταξίδι, υπερατλαντικό, γνώρισα αθλητές σχεδόν από όλο τον κόσμο, μοιραστήκαμε μοναδικές στιγμές με τους συναθλητές μου. Ό,τι και να πω είναι λίγο μπροστά σε αυτό που έζησα!
Ποια είναι η διαδικασία της προετοιμασίας σας για τους επερχόμενους αγώνες στο Μπακού; Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση;
Για τον αγώνα στο Μπακού προπονούμαστε εντατικά όλο το καλοκαίρι, με καθημερινές διπλές προπονήσεις, έξι μέρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο της Μίκρας. Η προπόνησή μας περιλαμβάνει φυσική κατάσταση, δυνάμωμα, προγράμματα και τεχνική σε κάθε όργανο, και μπαλέτο. Όλα αυτά με σκοπό να πάμε καλά τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.
Η οικογένεια και η προπονήτριά σας είναι εύλογο να συμπεράνει κανείς ότι είναι κομβικά πρόσωπα στην καθημερινότητα και στην αθλητική δραστηριότητα και πρόοδό σας. Ποια είναι τα σημαντικότερα εφόδια που σας έχουν προσφέρει;
Η οικογένεια μου και η προπονήτριά μου σαφώς και είναι πολύ σημαντικοί σε όλη αυτή τη διαδικασία. Είναι διαφορετικοί οι ρόλοι τους. Οι γονείς μου και τα αδέλφια μου μου προσφέρουν την οικονομική και ηθική στήριξη, συμπαράσταση, κατανόηση. Στην προπονήτριά μου οφείλω την αθλητική μου πορεία και καταξίωση. Χωρίς τη δική της καθοδήγηση δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω. Είναι η δεύτερή μου οικογένεια!
“Ξεπερνάμε τα όριά μας πολλές φορές, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Παρόλα αυτά, η ανταμοιβή είναι μεγαλύτερη”
Ποιες είναι οι κυριότερες σωματικές και ποιες οι ψυχολογικές πιέσεις που ενέχει το άθλημα για σας;
Οι προπονήσεις είναι πολύωρες, κουραστικές, σχεδόν εξαντλητικές. Το σώμα μας καταπονείται. Πέρα απ την κούραση και τους απλούς πόνους, μπορεί να υπάρξουν και τραυματισμοί, μικροί όπως μια απλή μυϊκή θλάση ή μια υπερδιάταση ή πιο σοβαροί όπως προβλήματα στη μέση, που μπορεί να σε κρατήσουν αρκετό χρονικό διάστημα εκτός. Το σωματικό βάρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο άθλημα, παρόλα αυτά δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος. Όμως υπάρχει και η ψυχολογική πίεση και κούραση. Για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα πάνω στο ταπί, ξεπερνάμε τα όριά μας πολλές φορές, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Παρόλα αυτά, η ανταμοιβή είναι μεγαλύτερη και αξίζει πραγματικά!
Μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με το άθλημα, ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά της ρυθμικής;
Η μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση μετά από τόσο κόπο είναι να τελειώσει ο αγώνας ξέροντας ότι τα κατάφερες, ότι ξεπέρασες τον εαυτό σου, ότι έχεις κάνει το καλύτερο που μπορούσες.
Ποια είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση του πρωταθλητισμού; Και ποια τα πιο σημαντικά προβλήματα για την επιδίωξή του στην Ελλάδα;
Κατά τη γνώμη μου, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να εξελίσσεσαι συνεχώς. Κάθε φορά να ανεβαίνεις ένα σκαλί, κάθε σκαλί και ένας και νέος στόχος, κάθε στόχος και μια νέα πρόκληση. Η συμβολή της πολιτείας δεν είναι επαρκής γι’ αυτό και οι περισσότεροι αθλητές αναζητούν απεγνωσμένα τη στήριξη κάποιου χορηγού. Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υλικοτεχνικών υποδομών. Αν για παράδειγμα, υπήρχε ένα κατάλληλο γυμναστήριο πιο κοντά στο σπίτι μου δε θα χρειαζόταν να κάνω καθημερινά μια διαδρομή 35χλμ (κι άλλα τόσα για να επιστρέψω) για να φτάσω στη Μίκρα.
“Ο απώτερος στόχος είναι η συμμετοχή μου σε μια Ολυμπιάδα”
Ποιος είναι ο πιο κύριος μακροπρόθεσμος στόχος σας για το μέλλον;
Το περιβάλλον στον χώρο μας είναι λίγο δύσκολο να το προκαθορίσεις, οπότε δεν μπορώ να ξέρω πώς θα εξελιχθεί η πορεία μου. Σίγουρα, ο απώτερος στόχος είναι η συμμετοχή μου σε μια Ολυμπιάδα. Προς το παρόν, το μυαλό μου και η προσπάθειά μου όλη είναι γύρω από το παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Η Ιωάννα Μαγοπούλου σε ένα υπέροχο video project του Αντώνη Κεραμιδά.