Design

Οι Θεσσαλονικείς Artpeckers σάρωσαν στην Ιταλία!

Κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο Α’ Design Award and Competition στην Ιταλία, στην κατηγορία Fashion and Travel Accessories.

Parallaxi
οι-θεσσαλονικείς-artpeckers-σάρωσαν-στην-ιταλ-438903
Parallaxi
Kεντρική Εικόνα © Υρώ Σημαιοφορίδου

Οι Θεσσαλονικείς που κάνουν το σύγχρονο design να φοριέται, οι Artpeckers, κέρδισαν το βραβείο IRON A’ Design Award με την “Two in One Backpack” τους στο Α’ Design Award and Competition στην Ιταλία, στην κατηγορία Fashion and Travel Accessories. 

Ο Κίμωνας η Έλλη και ο Δημήτρης είναι οι Artpeckers που υπάρχουν γιατί ένα βράδυ πριν από τρία χρόνια, στην μπάρα του Ερμή, αποφάσισαν με το διαβατήριο στο χέρι να μην φύγουν για το εξωτερικό. Με πορτφόλιό τους τις γνώσεις τους στον σχεδιασμό, την μηχανική και την αρχιτεκτονική έφτιαξαν το εργαστήριό τους και έκτοτε “ραμφίζουν” τις εικόνες τους και μας τις “φοράνε”. Χρησιμοποιώντας την γλώσσα του σύγχρονου design δημιουργούν εύχρηστα αξεσουάρ ως επί το πλείστον από ξύλο, με βασικό χαρακτηριστικό τους τις γραμμές που δομούν ένα σύνολο και μεταφέρουν μια ιδέα, ένα νόημα, μια ιστορία.

“Και γιατί να μην αποσπάται το πάνω τμήμα του backpack και να λειτουργεί ανεξάρτητα και μόνο του ως τσαντάκι; Δηλαδή δύο σε ένα;” Ρώτησε με θαυμασμό η Υρώ σκίζοντας το χαρτόνι της μακέτας και έσπειρε την αρχική ιδέα του “Two in One Backpack”.

Αμέσως όλη η ομάδα σιώπησε και βρέθηκε για ώρες γύρω από το γραφείο ψάχνοντας να λύσει όλα τα τεχνικά θέματα που προέκυπταν. Οι ιδέες και τα “και γιατί να μην..” έπεφταν βροχή. Για ώρες, για μέρες. Μέχρι που τελικά οι Artpeckers κράτησαν στα χέρια τους πρώτη φορά το τελικό πατρόν. Επόμενος στόχος ήταν… η κορυφή. Και έγινε!

Το νικηφόρο σχέδιο των Artpeckers: “Τwo in one Backpack” (πατενταρισμένο βιομηχανικό σχέδιο νο 6004324-0001 Ο.Β.Ι.)

Τεχνικά χαρακτηριστικά: backpack που αποτελείται από δύο τμήματα: από τη βάση και από το πάνω τμήμα που αποσπάται με φερμουάρ το οποίο είναι ραμμένο στο πίσω μέρος της βάσης. Το πάνω τμήμα αφού αποσπαστεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ανεξάρτητα ως τσαντάκι αφού υπάρχει κρυφό δερμάτινο λουράκι που τραβιέται και φερμουάρ. Έτσι το “Τwo in One backpack’’ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τρεις τρόπους: 1) ως backpack με ενσωματομένο το πάνω τμήμα του ή 2) ανεξάρτητα το πάνω τμήμα του ως απλό τσαντάκι ή 3) μόνο η βάση του

Θεματικές: Επειδή η βασική φιλοσοφία των Artpeckers είναι να ταξιδεύουν ιστορίες από Ελλάδα σε όλο τον κόσμο δημιούργησαν μοτίβα από σχέδια και των τριών σειρών τους στο αποσπώμενο πάνω τμήμα του backpack. Έτσι υπάρχουν μοτίβα από τη σειρά Heptagon (σύμβολα τύχης από Ελλάδα όπως τα σπόρια του ροδιού ) από τη σειρά Twelve (το παγόνι της Ήρας, τον κεραυνό του Δία) και από την Odyssey (σχεδία Οδυσσέα, τις Σειρήνες, το κοκαλάκι που κρατούσε τα μαλλιά της Κίρκης). Σε κάθε backpack δίνεται γραμμένη η αντίστοιχη ιστορία.

Mix and Match: Η δυνατότητα απόσπασης του πάνω τμήματος σού δίνει την επιλογή να κάνεις το δικό σου συνδυασμό. Επέλεξαν τα χρώματα της βάσης και του πάνω τμήματος έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να κάνει τον δικό του συνδυασμό. Αλλάζοντας μόνο τα πάνω τμήματα ουσιαστικά αλλάζεις την όψη του backpack και φαίνεται ότι είναι διαφορετικό.

Υλικά: Υπάρχουν 7 διαφορετικές βάσεις (3 αδιάβροχες με αδιάβροχη φόδρα και 4 από καραβόπανο με βαμβακερή φόδρα) και 25 διαφορετικά πάνω τμήματα (10 αδιάβροχα με αδιάβροχη φόδρα και 15 με βαμβακερή φόδρα).

Το βρίσκετε στο site των Artpeckers ΕΔΩ.

A’ Design Award & Competition – Ένας από τους επιδραστικότερους διαγωνισμούς design παγκοσμίως

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ετήσιο διεθνή διαγωνισμό σχεδίασης, που τιμά τους καλύτερους σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και τις εταιρίες του design παγκοσμίως παρέχοντάς τους αναγνώριση και κάνοντάς τους ευρέως γνωστούς.

Τα βραβεία ανταποκρίνονται σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών από το βιομηχανικό σχέδιο έως την αρχιτεκτονική. Οι νικητές και όσοι διακρίνονται αποκτούν μία δυνατή ώθηση στην παγκόσμια αγορά design.

Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζουν περισσότερα από 170 μέλη, επαγγελματίες του design, επιδραστικές προσωπικότητες, δημοσιογράφοι και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί.

Περισσότερα για τον διαγωνισμό ΕΔΩ.

Διαβάστε την απολαυστική συνέντευξη που μας παραχώρησαν στο ξεκίνημά τους και γνωρίστε τα πάντα για τους τρεις δημιουργικούς νέους της Θεσσαλονίκης: 

Οι Θεσσαλονικείς που κάνουν το σύγχρονο design να φοριέται

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα