haha-nomads-το-ζευγάρι-από-θεσσαλονίκη-που-έκαν-1142749

Συνέντευξη

Haha Nomads: Το ζευγάρι από Θεσσαλονίκη που έκανε το όνειρο πραγματικότητα στη Λατινική Αμερική

«Από τότε που ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε ως ψηφιακοί νομάδες, η ζωή μας έχει μετατραπεί σε ταινία»

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Ο Κωνσταντίνος και η Νίκη έχουν κάνει αυτό που οι περισσότεροί μας ονειρευόμαστε, τη δουλειά τους. Ταξιδεύουν τον κόσμο, γνωρίζουν διάφορες κουλτούρες και πολιτισμούς σχεδόν καθημερινά και μέσα από τη σελίδα τους στο Facebook και τα βίντεο τους στο Youtube, όπου μας συστήνονται ως “Haha Nomads”, μας παίρνουν νοητικά μαζί τους στα μοναδικά ταξίδια τους.

Εξερευνώντας τη Λατινική Αμερική από το 2020, ο Κωνσταντίνος και η Νίκη εργάζονται ως ψηφιακοί νομάδες, προβάλλοντας διαδικτυακά συγκλονιστικές εικόνες και περιπέτειές από τις εξερευνήσεις τους και κάνοντας επάγγελμα αυτό που αγαπούν περισσότερο: το ταξίδι. 

Το ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη, μίλησε στην Parallaxi για την απόφασή του να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής, τις αξέχαστες περιπέτειες, τις διαφορές της Λατινικής Αμερικής με την Ελλάδα και τις δυσκολίες να ταξιδεύεις συνεχώς από μέρος σε μέρος:

– Πώς προέκυψε η ιδέα να ταξιδεύετε τον κόσμο και ταυτόχρονα να εργάζεστε ως διαδικτυακοί νομάδες, προβάλλοντας αυτόν τον τρόπο ζωής;

«Μέχρι το 2020 βρισκόμασταν στην Αγγλία και τότε ήταν που ο Κωνσταντίνος βρήκε δουλειά στο Ρίο ντε Τζανέιρο και έκλεισε ένα διετές συμβόλαιο για να εργαστεί ως καθηγητής Μαθηματικών στο British School Rio de Janeiro. Αυτά τα δύο χρόνια στη Βραζιλία μας βοήθησαν να ανακαλύψουμε ότι θέλουμε να ταξιδεύουμε μόνιμα. Κάθε φορά που ο Κωνσταντίνος είχε διακοπές από το σχολείο, εξερευνούσαμε ένα νέο μέρος της χώρας, με αποτέλεσμα να επισκεφθούμε 13 πολιτείες συνολικά. Ανακαλύψαμε ότι τα ταξίδια μας παθιάζουν και αποφασίσαμε να εγκαταλείψει ο Κωνσταντίνος τη δουλειά του στο σχολείο και να εργαστούμε διαδικτυακά έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να ταξιδεύουμε μόνιμα». 

– Πότε και ποιο ήταν το πρώτο σας ταξίδι, ξεκινώντας αυτήν την εμπειρία και τι σας έχει μείνει από αυτό;

«Είχαμε πραγματοποιήσει κάποια μακρινά ταξίδια πριν αρχίσουμε αυτόν τον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα στο Μεξικό, στο Μαϊάμι και στο Ορλάντο. Παρόλα αυτά, το πρώτο ταξίδι που πραγματοποιήσαμε ως ψηφιακοί νομάδες ήταν στο Περού, στο οποίο μείναμε για 4 μήνες. Ανακαλύψαμε μαγικά τοπία και κάναμε πολλές πεζοπορίες. Σε μία από αυτές, φτάσαμε στα 5036 μέτρα υψόμετρο, στο βουνό των 7 χρωμάτων. Μας έκαναν εντύπωση τα λάμα και τα αλπάκα που υπήρχαν σε πολλές πόλεις της χώρας».

Ο Κωνσταντίνος και η Νίκη εξηγούν ότι επέλεξαν την εξερεύνηση της Λατινικής Αμερικής για τους εξής λόγους: 

«Ένας κύριος λόγος που επιλέξαμε τη Λατινική Αμερική, είναι ο οικονομικός παράγοντας. Εδώ όλα έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος από τις ευρωπαϊκές χώρες και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να ζούμε με τον τωρινό τρόπο ζωής μας, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα από αυτά που ξοδεύαμε προηγουμένως όταν ζούσαμε μόνιμα στην Αγγλία. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει η κουλτούρα του λαού. Θέλουμε να μάθουμε πώς ζουν διάφοροι λαοί στον κόσμο. Η Λατινική Αμερική αποτελείται από πολλές χώρες και διαφορετικές κουλτούρες. Μιλάμε Πορτογαλικά, Ισπανικά και Αγγλικά, κάτι που μας επιτρέπει να προσαρμοστούμε ευκολότερα στις συνθήκες των χωρών που επισκεπτόμαστε και να βιώσουμε τον τρόπο ζωής του κάθε λαού με πιο γνήσιο τρόπο. Στο μέλλον θέλουμε να επισκεφθούμε επίσης πολλές χώρες της κεντρικής Αμερικής, της Αφρικής και Ασίας. Επίσης, οι άνθρωποι στη Λατινική Αμερική είναι πολύ ζεστοί, φιλικοί και σέβονται τις προτιμήσεις του καθενός.

Ένα ακόμα κομμάτι που μας “κέρδισε” στη Λατινική Αμερική, είναι η απίστευτη φυσική ομορφιά της. Βλέπουμε ότι πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν μοναδική τροπική βλάστηση, τα βουνά των Άνδεων, όμορφα δάση και παραλίες. Τα παραθαλάσσια μέρη που επισκεπτόμαστε συχνά συνδυάζουν ζεστά και όμορφα νερά με πυκνή βλάστηση που δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Σε συνδυασμό, το κλίμα της είναι πολύ ευχάριστο, καθώς σε πολλές χώρες της έχει μόνιμα καλοκαίρι. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να έχει καθημερινά ήλιο και ιδανικές – για εμάς – συνθήκες θερμοκρασίας. 

Τέλος, η διαφορά ώρας είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας. Οι περισσότεροι πελάτες μας βρίσκονται στην Αγγλία η οποία είναι 3-4 ώρες μπροστά από εμάς. Έτσι όταν τα παιδιά γυρνάνε από το σχολείο στην Αγγλία εδώ είναι ακόμα πρωί και έτσι μπορούμε να δουλεύουμε πρωινά ωράρια αντί για απόγευμα – βράδυ».

– Ποια είναι μία εμπειρία που σας έχει μείνει αξέχαστη από τα ταξίδια σας; 

«Έχουμε ζήσει πάρα πολλές εμπειρίες οι οποίες θα μας μείνουν αξέχαστες. Από τότε που αρχίσαμε αυτόν τον τρόπο ζωής η ζωή μας έχει μετατραπεί σε ταινία. Μία από τις κακές εμπειρίες που είχαμε ήταν στην ακτή της Κολομβίας, στην Καρταχένα, όταν μπήκε ένας άντρας με όπλο στο εστιατόριο που τρώγαμε, το έβαλε στον κρόταφο μιας γυναίκας και την απείλησε για να της πάρει την τσάντα. Μία πολύ έντονη καλή εμπειρία είναι ένα παραδεισένιο σπίτι που μείναμε, μέσα στην ζούγκλα της Κολομβίας το οποίο περιτριγυριζόταν από τροπική βλάστηση και ποτάμια με χλιαρό νερό. Έπεφταν καθημερινά αμέτρητα μάνγκο και αβοκάντο από τα δέντρα και νιώσαμε σαν να βρισκόμαστε στον Κήπο της Εδέμ».

– Έχετε συναντήσει ελληνικές κοινότητες στα ταξίδια σας; Τι έχετε ακούσει από τους Έλληνες του εξωτερικού για τη ζωή στη Λατινική Αμερική;

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ελληνικές κοινότητες σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά δεν έτυχε να επισκεφτούμε καμία από αυτές μέχρι τώρα. Στο Εκουαδόρ είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε την οικογένεια Σμάνη, οι οποίοι μας φιλοξένησαν και μας ξενάγησαν στην πόλη τους. 

Έχουμε συναντήσει κάποιους Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι είτε έχουν επισκεφθεί τη Λατινική Αμερική είτε κατοικούν μόνιμα εδώ και μας έχουν πει ότι η περνάνε πολύ όμορφα και ότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με αυτές τις χώρες και την εγκληματικότητά τους».

– Πώς σας φαίνονται οι συνθήκες ζωής στις χώρες της Λατινικής Αμερικής σε σχέση με την Ελλάδα;

«Οι συνθήκες διαβίωσης διαφέρουν από χώρα σε χώρα στη Λατινική Αμερική. Για παράδειγμα στην Κολομβία υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ζουν στον δρόμο και ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Το Περού επίσης ήταν μια από τις χώρες που μας φάνηκε ότι υπάρχει φτώχεια. Από την άλλη μεριά, χώρες όπως η Βραζιλία, το Εκουαδόρ και η Αργεντινή είναι αρκετά εξελιγμένες και υπάρχει μεγάλος πλούτος. Συγκεκριμένα στη Βραζιλία, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν κότερα, ελικόπτερα, σοφέρ και μένουν σε υπερπολυτελή σπίτια. Οι πολυκατοικίες τους συχνά προσφέρουν ταυτόχρονα γυμναστήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου, βόλεϊ, μπάσκετ, τένις, πινγκ πονγκ, παιδότοπους και οι άνθρωποι βγαίνουν συχνά έξω για να απολαύσουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο και στην παραλία. Παρόλα αυτά μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας. Συγκριτικά με την Ελλάδα, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει έντονη κοινωνική ανισότητα, το οποίο σημαίνει ότι τόσο η φτώχεια όσο και ο πλούτος συναντιούνται εδώ σε πιο ακραίες μορφές».

 – Ποιοι είναι το επόμενο ταξίδι που σχεδιάζετε και γιατί;

«Το επόμενο ταξίδι μας θα είναι στην Παραγουάη και ο λόγος που την επιλέξαμε είναι γιατί βρίσκεται κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου βρισκόμαστε τώρα και είναι ένας προορισμός που συχνά αποφεύγουν οι τουρίστες. Έτσι, ελπίζουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον τρόπο ζωής ενός νέου λαού που δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τον τουρισμό».

– Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής των “νομάδων” και τα ταξίδια που κάνετε;

«Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στους ανθρώπους να δουλεύουν σκληρά πάνω στους στόχους τους, να είναι αισιόδοξοι και να μην το βάζουν ποτέ κάτω. Να μάθουν να μιλάνε ξένες γλώσσες, να έχουν πολλαπλές ενασχολήσεις και να καταρτιστούν σε πολλούς τομείς, κάτι που θα τους κάνει ελκυστικούς σε πολλούς εργοδότες. Να κάνουν πολλές αιτήσεις και να μην τα παρατήσουν όταν τους απορρίπτουν. Ο επιμένων νικά».

– Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η ζωή ενός νομά; Τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας;

«Τις καθημερινές δουλεύουμε το πρωί και το μεσημέρι και το απόγευμα/βράδυ ασχολούμαστε με διάφορες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα γυμναστήριο, βόλτες, εκμάθηση ξένων γλωσσών, οργάνωση επόμενων ταξιδιών. Την Παρασκευή και το Σάββατο έχουμε ρεπό, οπότε μπορούμε να πάρουμε ένα λεωφορείο ή ένα αεροπλάνο και να πάμε στην επόμενη πόλη ή χώρα. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλάζουμε διαμονή ανά εβδομάδα και χώρα ανά 3 μήνες περίπου.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι το ασταθές ίντερνετ που υπάρχει σε κάποιες περιοχές, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην εργασία μας. Πρέπει να υπάρχει πολύ καλή οργάνωση και συνεχής σχεδιασμός των επόμενων βημάτων. Το γεγονός ότι είμαστε ζευγάρι μας βοηθάει πολύ γιατί πάντα στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε πιο εύκολα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα