Πώς αυτοί οι Θεσσαλονικείς ζουν σαν τουρίστες στην πόλη τους
Έχεις ακούσει το ρητό ''ζήσε στην πόλη σου σαν να είσαι ταξιδιώτης''; Γνώρισα ένα δίδυμο που έχει καταφέρει να αποσπάσει αυτή την θεωρία και να την κάνει τρόπο ζωής! Και αυτοί είναι οι ''Thess Del Food''
Eικόνες: Γιώργος Σγουρομάλλης
Θεσσαλονίκη, η πόλη της απόλυτης γαστρονομίας, κάθε σοκάκι μία μυρωδιά και από άλλο πολιτισμό, κάθε ταβερνάκι μία ιστορία, κάθε σπίτι και ένα παραδοσιακό φαγητό. Σε αυτή την πόλη έχεις την ευκαιρία να γευτείς κουζίνες που θα συναντούσες σε ένα ξεχασμένο μέρος κάπου στην άκρη του κόσμου.
Δεν είναι τυχαίο που οι ταξιδιώτες της γυρνούν πίσω για το φαγητό και την καλοπέραση. Έχεις ακούσει το ρητό ”ζήσε στην πόλη σου σαν να είσαι ταξιδιώτης”; Γνώρισα ένα δίδυμο που έχει καταφέρει να αποσπάσει αυτή την θεωρία και να την κάνει τρόπο ζωής! Και αυτοί είναι οι ”Thess Del Food”. Food-bloggers που σε συμβουλεύουν για το που να πας και να χορτάσεις στομάχι και μάτια σε μόλις λίγη ώρα.
Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη τους για τα ταξίδια και το φαγητό. Ήθελαν να γνωρίζουν νέους πολιτισμούς και νέες κουζίνες. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικογένειας περιορίστηκαν στην πόλη, και ξεκίνησαν να ζουν πια σαν τουρίστες στην Θεσσαλονίκη. Κάθε φορά που θα βγουν για φαγητό θα ψάξουν και θα βρουν ένα διαφορετικό στέκι που θα τους προσφέρει νέες εμπειρίες.
Μετέπειτα, ξεκίνησαν να προωθούν μέσω των social media μικρά και μεγάλα εστιατόρια. Πάντα ήθελαν να έχουν ως αρχή την διαφοροποίηση των εξόδων τους, οπότε αποφάσισαν να μοιραστούν την γνώση και την γεύση με το ευρύ κοινό. Αφορμή αυτού ήταν κυρίως οι κοντινοί τους φίλοι.
Ο συνδυασμός των ”Thess Del Food” σημαίνει Θεσσαλονίκη, Delicius Food! Η Γεύση για τον Θάνο και την Ευγαινία είναι ένα ταξίδι, ένας μοναδικός τρόπος ζωής. Δοκιμάζεις κουζίνες, άλλων χωρών, ξεφεύγεις από τα όρια της χώρας σου.
Αυτό το δίδυμο που θα σου λύσει τις απορίες για το φαγητό, που θα σου βρει το κατάλληλο εστιατόριο σύμφωνα με τα γούστα σου, που θα σε βοηθήσει να βγεις το κατάλληλο ραντεβού. Ψυχολογούν τους ακόλουθους τους, και δίνουν προσωποποιημένες απαντήσεις.
”Η αμερικάνικη κουζίνα μας έμεινε στο μυαλό και στην καρδιά. Εκεί μάθαμε τι είναι το πλούσιο brunch. Αυγά με πατάτες, τυρί και μπέικον, ο απόλυτος συνδυασμός. Η ιαπωνική κουζίνα είναι ένας άλλος κόσμος, κεφάλαιο στην γαστρονομία. Φαγητά που δεν μπορείς να γευτείς στην Ελλάδα. Τα γλυκά τους βασίζονται στο πράσινο τσάϊ. Η Κωνσταντινούπολη επίσης, έχει απίστευτο φαγητό, έχουμε τρέλα με την Πόλη. Μελιτζάνα με μοσχάρι, Ιμάμ, έντονα μπαχαρικά αυτοί οι απίστευτοι συνδυασμοί. Ένα από τα πιο περίεργα πράγματα που έχουμε δοκιμάσει στην Τουρκία ήταν ένα κοκτέιλ βασισμένο στο τουρσί.”
Το βασικό είναι να προωθηθεί η ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό.Οι Thess Del Food, συνεργάζονται με foodbloggers και δημοσιογράφους του εξωτερικού. Σκοπός τους είναι να εξηγήσουν την γαστρονομία της χώρας, και να μεταδώσουν τις γεύσεις και τα αρώματα. Αισθάνονται, σαν να είναι πρεσβευτές της θεσσαλονικιώτικης κουζίνας. Τα τελευταία χρόνια τα Φεστιβάλ γαστρονομίας στην πόλη αυξάνονται ραγδαία. Είναι πολύ θετικό, όλοι οι food bloggers επισκέπτονται άλλες χώρες για τα Φεστιβάλ.
”Ο Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει την κάθε γωνιά της πόλης, να δοκιμάζει τα πάντα, να πηγαίνει στα μικρά παλιά μαγειρεία που αντέχουν στο χρόνο και να φτάσει στο πιο ψαγμένο εστιατόριο, στην σύγχρονη κουζίνα. Ο ταξιδιώτης έχει άπειρα πράγματα να δοκιμάσει, θα μαγευτεί από την κουζίνα της πόλης. Επίσης, οι ξένοι λατρεύουν τους μεζέδες, τους φαίνεται εξωπραγματικό ότι παίρνουμε στην μέση τόσα πολλά πιάτα, δεν είναι στην κουλτούρα τους. Σίγουρα στα must είναι η μπουγάτσα και το σουτζουκάκι, ο καβουρμάς, ο πενίρ χαλβάς και ψάρι. Ωστόσο ένας τουρίστας πρέπει να ζήσει την κουλτούρα του Έλληνα για να απολαύσει την κουζίνα μας. ”
Αν η Θεσσαλονίκη ήταν γλυκό θα ήταν τρίγωνο πανοράματος! Τα βασικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής κουζίνας, είναι ο πλούτος των προϊόντων. Προϊόντα, φυσικά γευστικά τα οποία δεν υπάρχουν στην Ευρώπη, με τέτοια πληθώρα. Φρέσκα λαχανικά, φρούτα, έντονα μπαχαρικά, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, απαραίτητα για ένα φαγητό. Τοπικά προϊόντα- ΠΟΠ όπως ο κρόκος Κοζάνης, η μαστίχα Χίου, ελαιόλαδο.
”Δεν τρώμε μόνο έξω, μαγειρεύουμε αρκετά στο σπίτι, έχουμε μία μεσογειακή διατροφή, με αρκετά έντονα μπαχαρικά. Βάζουμε αγάπη, δημιουργικότητα και ποιοτικές πρώτες ύλες. Θέλουμε να εντρυφήσουμε στην ιστορία της θεσσαλονικιώτικης γαστρονομίας. Είναι εντυπωσιακό να γνωρίζεις τι έτρωγαν 100 χρόνια πριν, και το τι τρώμε τώρα. Μακάρι να μπορέσουμε να γίνουμε ambassadors της πόλης. Μας έχουν μπει σκέψεις να ανοίξουμε το δικό μας μαγαζί, ωστόσο τις αποβάλλουμε γιατί μετέπειτα δεν θα έχουμε χρόνο.”
Ένα εστιατόριο σίγουρα πρέπει να χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα, όμως είναι απαραίτητο να υπάρχει συνδυασμός και με υλικά του εξωτερικού, γιατί υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που δεν τα παράγουμε σαν χώρα. Έτσι το ιδανικό θα ήταν ένας συνδυασμός τοπικών με εισαγόμενων αγαθών. Το πιο περίεργο σκηνικό που τους έχει τύχει, ήταν ένας καυγάς μεταξύ του προσωπικού και των ιδιοκτητών σε εστιατόριο με ανοιχτή κουζίνα.