Ελλάδα

Πυροσβεστική: 141 πυρκαγιές σε ένα τριήμερο

Οι τελευταίες εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα. 

Parallaxi
πυροσβεστική-141-πυρκαγιές-σε-ένα-τριήμ-907059
Parallaxi

Για ένα ακόμη καλοκαίρι οι πυροσβέστες της χώρας έρχονται αντιμέτωποι με δεκάδες πύρινα μέτωπα.

Το τελευταίο τριήμερο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 141 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Μόλις το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 53 πυρκαγιές.

Τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο

Το σύνολο των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκε με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την επέμβαση των επίγειων και των εναέριων δυνάμεων.

Τα κυριότερα μέτωπα εκδηλώθηκαν στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας (Κορώνη), στη Φαιστό Ηρακλείου, στο χωριό Σαγιάδα Θεσπρωτίας, στα Άνω Λιόσια Αττικής, στο Σοφικό Κορινθίας, στην Τσακατούρα Γρεβενών και στη Βρυσούλα Πρέβεζας.

Από αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξής πυρκαγιές, στη Δαδιά Έβρου, στο Σταυρό Λέσβου, και τα Κρέστενα στην Ηλεία.

Χαλκιδική: Εναέρια μέσα επιχειρούν στη Μόλα Καλύβα- Καλύτερη η εικόνα από τις άλλες δύο φωτιές σε Ν. Μαρμαρά και Φούρκα

Με τη συνδρομή εναέριων μέσων και ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το πρωί σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην κορυφογραμμή του Κασσανδρινού, κοντά στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στη θέση «Ζαΐτη», όπου καίγεται πευκοδάσος. Στο σημείο, εκτός από επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή Καρβουνάς, στο Ν. Μαρμαρά Σιθωνίας, αλλά και στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα. Και οι τρεις φωτιές εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν ύστερα από πτώσεις κεραυνών.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε σε χαράδρα σε ορεινή περιοχή της δημοτικής ενότητας Μενηίδος, στην Πέλλα, καίγοντας εκτάσεις με θάμνους. Στο σημείο επιχειρεί και πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Στη Δαδιά λειτούργησαν οι αντιπυρικές ζώνες

Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση, το βόρειο τμήμα της φωτιάς, προς το χωριό και τις εγκαταστάσεις της Μονάδας, εξελίσσεται καλά, καθώς εκτιμάται ότι λειτούργησε αποτελεσματικά η αντιπυρική ζώνη και η διαπλάτυνσή της.

Το βορειοανατολικό τμήμα της φωτιάς, προς τη Μονή και το δασικό φυτώριο, επίσης έχει καλύτερη εικόνα, καθώς λειτούργησε πολύ καλά η ζώνη που ανοίχτηκε από τις δυνάμεις (υλοτόμους και πυροσβέστες) περιμετρικά της Μονής.

Το βάρος δίνεται στο νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποικία του μαυρογύπα.

Δουλεύουν από χθες οι υλοτόμοι του Δασαρχείου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν 2 αντιπυρικές ζώνες, ώστε να τοποθετηθούν και επίγειες δυνάμεις ως γραμμή άμυνας μαζί με τα εναέρια μέσα. Η εξέλιξη της φωτιάς σε αυτά τα δύο μέτωπα είναι αργή. Αισιοδοξία φέρνει και το γεγονός ότι στην περιοχή του Έβρου άλλαξε ο καιρός και έπιασε βροχή.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Λέσβο – Δύο τα μέτωπα

Αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο 23 Ιουλίου πάνω από τον οικισμό Βατερά, σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα. Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και απείλησε τον οικισμό των Βατερών, ο οποίος εκκενώθηκε.

Σήμερα (25/7) η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη, συνεχίζει όμως το καταστροφικό έργο της σε δύο μέτωπα, με αναζωπυρώσεις λόγω αλλαγής στην φορά του ανέμου. Το ένα, πάνω από την κοινότητα Σταυρού και το δεύτερο κοντά στον οικισμό της Βρίσας, που είχε χτυπηθεί ασκληρά και από τον σεισμό του 2017. Και οι δύο οικισμοί εκκενώθηκαν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Περίπου 450 άνθρωποι διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της περιοχής, με μέριμνα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Στο μέτωπο του Σταυρού, οι αναζωπυρώσεις έθεσαν σε συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Στόχος είναι να μην περάσει η φωτιά από την περιοχής Αγ. Κυριακής προς Αμπελικό. Το βράδι, σκληρή ήταν η μάχη πυροσβεστών, εθελοντών και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων πάνω από τον Σταυρό, όπου το γεωγραφικό ανάγλυφο δεν επιτρέπει την πρόσβαση επίγειων δυνάμεων.

Υπάρχει αναζωπύρωση και πάνω από την περιοχή της Βρίσας. Επίγειες δυνάμεις και μηχανήματα του Δήμου και του Στρατού, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στον οικισμό.

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Στα Βατερά το Σάββατο, η φωτιά έφτασε μέχρι την θάλασσα. Κάηκαν σπίτια μέσα στον οικισμό ενώ υπολογίζεται πως κάηκαν συνολικά 20.000 σρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Έξι οικίες έχουν καταστραφεί, είκοσι έχουν υποστεί ζημιές.

Με σκάφη του Λιμενικού Σώματος απεγκλωβίστηκαν το Σάββατο εννέα άτομα από την ακτή των Βατερών και συγκεκριμένα τέσσερις αλλοδαποί και πέντε Έλληνες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου. Μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας.

Φωτιά στη Λέσβο: Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης – Απομακρύνονται ξανά οι κάτοικοι από τη Βρίσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Λέσβο για να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται από τις 10 το πρωί του Σαββάτου στα Βατερά, νοτίως του νησιού.

Νωρίτερα σήμερα (25/7) οι Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της Βρίσας να εγκαταλείψουν και πάλι τα σπίτια τους. «Απομακρυνθείτε άμεσα από το χωριό, κατευθυνθείτε προς Πολιχνίτο», ήταν η σχετική εντολή.

Με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Βρίσα εκκενώθηκε το μεσημέρι το μεσημέρι της Κυριακής (24/7), μετά από αναζωπύρωση στο μέτωπο της φωτιάς.

Ωστόσο, κάποιοι κάτοικοι της περιοχής επέστρεψαν το βράδυ στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.

Αυτήν την ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει μέτωπο βορειοδυτικά του χωριού. Οι άνεμοι, που είχαν κοπάσει, ενισχύονται και πάλι δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών, που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα και να μην περάσει στις κατοικίες.

Φωτιά τώρα στο Αλιβέρι Ευβοίας

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε πριν από λίγο στο Αλιβέρι Ευβοίας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε συγκεκριμένα στον κεντρικό δρόμο από Αλιβερι προς Βέλος.

Στο σημείο, σύμφωνα με το evima.gr, βρίσκονται Πυροσβεστικές δυνάμεις και η αστυνομία.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ,Ιn.gr, evima.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα