Διεθνή

Σαγκάη: Επτά νέοι θάνατοι από covid-Χαλαρώνει το lockdown

Τα τελευταία νέα από την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας

Parallaxi
σαγκάη-επτά-νέοι-θάνατοι-από-covid-χαλαρών-926628
Parallaxi

Οι αρχές στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα, τη Σαγκάη, ανακοίνωσαν σήμερα ακόμη επτά θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, ισάριθμους με την προηγουμένη, εξέλιξη που αύξησε στα 17 το σύνολο των θυμάτων του τρέχοντος κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μητρόπολη των κάπου 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο απολογισμός παραμένει μολαταύτα εντυπωσιακά χαμηλός στο πελώριο αστικό κέντρο, όπου καθημερινά επιβεβαιώνονται γύρω στις 20.000 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Σήμερα ανακοινώθηκε εξάλλου πως επιβεβαιώθηκαν 2.494 συμπτωματικές μολύνσεις και 16.407 ασυμπτωματικές. 390 κρούσματα εντοπίστηκαν εκτός των τομέων της Σαγκάης που τελούν σε lockdown επ’ αόριστον.

Από την εκδήλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ο οποίος ταυτοποιήθηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει -τουλάχιστον κατά τα επίσημα δεδομένα- να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων κάτω από τους 5.000 νεκρούς και τον αριθμό των μολύνσεων γύρω στις 200.000 συνολικά.

Οι αριθμοί αυτοί, θεαματικά κατώτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο, θεωρούνται γενικά πολύ υποτιμημένοι.

Η κινεζική οικονομική πρωτεύουσα όμως πλέον έχει μετατραπεί σε θέατρο της πιο σοβαρής έξαρσης της πανδημίας στον ασιατικό γίγαντα, αφότου άρχισε η υγειονομική κρίση.

Χαλαρώνει το lockdown

Οι Αρχές της Σαγκάης επέτρεψαν σε άλλα 4 εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους την Τετάρτη, καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό στην μεγαλύτερη πόλη της Κίνας χαλάρωσαν και ορισμένα εργοστάσια άρχισαν να λειτουργούν ξανά.

Συνολικά σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην πόλη των 25 εκατομμυρίων μπορούν πλέον να βγουν έξω από τα σπίτια μετά τον πρώτο γύρο χαλάρωσης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος υγείας σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι ο ιός ήταν «υπό αποτελεσματικό έλεγχο» για πρώτη φορά σε ορισμένα μέρη της πόλης.

Η Σαγκάη επέβαλε εκτεταμένο lockdown περιορίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από τις 28 Μαρτίου. Τα αυστηρά μέτρα προκάλεσαν πρωτόγνωρες εντάσεις και έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα και φάρμακα.

Το πολυήμερο lockdown προκάλεσε έντονους φόβους για την παγκόσμια οικονομία. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους υποχώρησε σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα είναι σχετικά χαμηλοί, αλλά η κυβέρνηση επιβάλλει μια στρατηγική «μηδενικής ανοχής» στον COVID, αποκλείοντας μεγάλες πόλεις για να απομονώσει κάθε κρούσμα.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανέφερε 19.927 νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων όλα εκτός από 2.761 δεν είχαν συμπτώματα. Η Σαγκάη αντιπροσώπευε το 95% του συνόλου, ή 18.902 περιπτώσεις, εκ των οποίων μόνο 2.495 είχαν συμπτώματα.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι 26.760 άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί, αλλά δεν είχαν συμπτώματα, απεγκλωβίστηκαν την Τετάρτη.

Ο αποκλεισμός και σε άλλα μεγάλα βιομηχανικά και εμπορικά κέντρα, όπως το Changchun, το Jilin και το Shenyang στα βορειοανατολικά, το λιμάνι Tianjin ανατολικά του Πεκίνου και το Shenzhen και το Guangzhou στο νότο ανάγκασε τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους κατασκευαστές να μειώσουν ή να σταματήσουν την παραγωγή, επειδή οι προμηθευτές τους δεν μπορούσαν να παραδώσουν.

Η Volkswagen AG ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το εργοστάσιό της στο Changchun επανέλαβε την παραγωγή και η αυτοκινητοβιομηχανία εξέταζε πότε θα ανοίξει ξανά η μονάδα της στη Σαγκάη. Η BMW AG ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιό της στη Σενγιάνγκ άνοιξε ξανά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές, το καθεστώς των περιοχών με περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους μετατράπηκε από κλειστές σε ελεγχόμενες, δήλωσε ο Wu, ο υπεύθυνος υγείας. Κάποιοι δεν επιτρέπεται να φύγουν από τις γειτονιές τους και οι μεγάλες συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα