Διεθνή

Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί στην Ουκρανία γίνεται πρόσφυγας

«Κατά μέσο όρο, κάθε μέρα τις τελευταίες 20 ημέρες στην Ουκρανία, περισσότερα από 70.000 παιδιά έγινανι πρόσφυγες»,

Parallaxi
σχεδόν-κάθε-δευτερόλεπτο-ένα-παιδί-στ-895305
Parallaxi
εικόνα: SOOC

Κατά την 20ή ημέρα του πολέμου ο Ερυθρός Σταυρός και η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες λένε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια. Ένα παιδί γίνεται πρόσφυγας κάθε δευτερόλεπτο στην Ουκρανία, αφού ο συνολικός αριθμός ανηλίκων που εκτοπίστηκαν ανέρχεται σε 1,4 εκατομμύρια παιδιά, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Κατά μέσο όρο, κάθε μέρα τις τελευταίες 20 ημέρες στην Ουκρανία, περισσότερα από 70.000 παιδιά έγινανι πρόσφυγες», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ και της UNICEF.

Αυτό ανέρχεται σε περίπου 55 κάθε λεπτό, «άρα σχεδόν ένα ανά δευτερόλεπτο», είπε, τονίζοντας ότι «αυτή η κρίση ως προς την ταχύτητα και την κλίμακα είναι άνευ προηγουμένου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Έλντερ προειδοποίησε ότι «όπως όλα τα παιδιά που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις, τα παιδιά της Ουκρανίας που φτάνουν σε αυτές τις παραμεθόριες χώρες διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο χωρισμού οικογένειας, βίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας.

«Έχουν απεγνωσμένη ανάγκη από υπηρεσίες ασφάλειας, σταθερότητας και παιδικής προστασίας», είπε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα