Ελλάδα

Σκυλακάκης: Οι φτωχοί δεν έχουν IX για αυτό δεν μειώνουμε τους φόρους στα καύσιμα

Κατακραυγή για τις προκλητικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Parallaxi
σκυλακάκης-οι-φτωχοί-δεν-έχουν-ix-για-αυ-878971
Parallaxi
Πηγή: SOOC

Σε μια εκτός πραγματικότητας δήλωση σχετικά με την οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του κόσμου προχώρησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιμονή της κυβέρνησης να μην μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, οι τιμές των οποίων έχουν «πάρει φωτιά».

Με λίγα λόγια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο βασικός λόγος που δεν μειώνεται ο φόρος στα καύσιμα «είναι για να μην ευνοηθούν οι πλούσιοι».

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 fm, ο κ. Σκυλακάκης κλήθηκε να σχολιάσει τις υψηλές τιμές που επικρατούν στα καύσιμα και βαραίνουν το πορτοφόλι των οδηγών.

Παρότι ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι είναι «βαρύς ο φόρος στα καύσιμα και τεράστιος», στη συνέχεια δεν ντράπηκε να πει ότι αυτό δεν αφορά τους φτωχούς, δεδομένου ότι οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι: «το κυριότερο όμως είναι ότι ο φόρος στα καύσιμα είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος. Δηλαδή τα καύσιμα, τα πιο φτωχά νοικοκυριά τα χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο, ο βαρύς φόρος στα καύσιμα είναι στη βενζίνη και είναι τεράστιος αλλά τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο».

Μάλιστα, ο ίδιος επέμεινε στο παραπάνω επιχείρημα, λέγοντας ότι: «το μεγαλύτερο κομμάτι των συνταξιούχων, πάρα πολλοί άνεργοι δεν έχουν επίσης (σ.σ. αυτοκίνητο».

Καταληκτικά, ο ίδιος σημείωσε ότι: «Οπότε θα κάνουμε μία μείωση φόρου που θα ωφελεί κατά κύριο λόγο τους πιο πλούσιους και θα αφήνει απροστάτευτους τους πιο φτωχότερους φαίνεται παράλογο» διερωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Έντονες αντιδράσεις

«Ο Σκυλακάκης μας ενημέρωσε ότι δεν μειώνουν τους φόρους στα καύσιμα, γιατί δεν θέλουν να ευνοήσουν τους πλούσιους. Αυτούς που “τιμώρησαν” με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας», σχολιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, το Γραφείου Τύπου σχολιάζει δηκτικά: «Την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνουν πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, χωρίς μάλιστα να έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης δηλώνει πως είναι αντιλαϊκό μέτρο η προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα, διότι «τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο». Οι προτεραιότητές τους είναι ξεκάθαρες».

Τη δήλωση του Θ. Σκυλακάκη σχολίασε και ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο. Αφού αναφέρθηκε σε άλλες άστοχες δηλώσει υπουργών και βουλευτών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης παρατήρησε: «Και σήμερα βγήκε ο κ. Σκυλακάκης και μας είπε ότι «δεν έχει νόημα να μειώσουμε τον φόρο στην βενζίνη, γιατί οι φτωχοί, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι δεν έχουν αυτοκίνητο. Άρα το μέτρο θα ευνοήσει τους πλούσιους»! Είναι δυνατόν να τα λέει αυτά ένας υπουργός; Βγήκε και ο κ. Μηταράκης και είπε ότι «η πρότυπη μονάδα παραγωγής τροφίμων για μετανάστες στην Λέρο είναι παράδειγμα προς μίμησιν για το εγχώριο επιχειρείν»! Μα καλά δεν ντρέπεστε να έχετε τέτοιους υπουργούς;»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα