Parallax View

Στα Σκόπια 21 χρόνια μετά…

Η Άσπα Πάσσιου επισκέφθηκε τα Σκόπια έπειτα από 21 χρόνια.

Άσπα Πάσσιου
στα-σκόπια-21-χρόνια-μετά-496310
Άσπα Πάσσιου

Λέξεις – Εικόνες: Άσπα Πάσσιου

Επισκέφτηκα τα Σκόπια έπειτα από 21 χρόνια. Τότε είχα μείνει για αρκετές μέρες. Ήταν μια κρύα, θλιβερή πόλη, πάμφτωχη, παρατημένη, ωστόσο τοποθετημένη σε ωραίο σημείο, επάνω στον Βαρδάρη ποταμό. Αυτή τη φορά, περπάτησα λίγη ώρα όλο κι όλο στο κέντρο της και ήπια έναν καφέ. Δεν προλάβαινα να θαυμάζω κιτσαριές!

Αγάλματα με τους τόνους, θαρρείς και τους τα χαρίζουν. Παντός ρυθμού, πασών των ιστοριών, κάτι σαν ταινία του Ηρακλή από το Χόλιγουντ. Έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα άλογα με καβαλάρηδες τύπου Μεγαλέξανδρου και στα λιοντάρια τύπου Αμφιπόλεως. Η χαρά της ρέπλικας.

Έχουν και αρχαιολογικό Μουσείο, δεν ξέρω τι στεγάζουν, δεν μπήκα μέσα. Έχουν αλλάξει τις πινακίδες τους στα δημόσια κτίρια (υπουργεία κλπ) σε Βόρεια Μακεδονία. Τις πινακίδες των αυτοκινήτων όχι ακόμη. Έχουν περιποιηθεί τα κτίριά τους, έχουν χτιστεί πολλά καινούργια, έχουν φτιάξει μια απλωμένη πλατεία, έχουν δομημένα πάρκινγκ στο κέντρο και κόμιστρο με την ώρα. Φτιάχνουν ωραία κρασιά, έχουν πολλούς αμπελώνες τριγύρω.

Παράγουν μια τοπική ποικιλία άσπρου σταφυλιού, (vernac) που την δουλεύουν μαζί με cabernet και merlot και δίνει ωραίο αποτέλεσμα. Μιλούν οι περισσότεροι ελληνικά, συναλλάσσονται εύκολα με ευρώ, είναι φιλικοί.

Είναι σαφές ότι έχει πέσει χρήμα στην πόλη, αλλά μάλλον τσιγκουνεύτηκαν στους αρχιτέκτονες και τους designers γενικώς.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα