Ματιές στην πόλη

Ο Σταυρός της Ροτόντας, το τουριστικό σουβενίρ και το ψέμα του Άνθιμου!

Απίστευτο! Η Ροτόντα πλασάρεται ως εκκλησία σε σουβενίρ. Αφορμή να επανέλθουμε στην εικόνα του εμβληματικού μνημείου της πόλης.

Κύα Τζήμου
ο-σταυρός-της-ροτόντας-το-τουριστικό-σ-192360
Κύα Τζήμου

Και καθώς το θέμα του Σταυρού στην κορυφή της Ροτόντας επανήλθε τις προηγούμενες μέρες στο επίκεντρο προκαλώντας και πάλι αντιπαραθέσεις μεταξύ του Μητροπολίτη Άνθιμου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, των πολιτών και του Δήμου, εμείς ανακαλύψαμε εντελώς τυχαία ότι τα σουβενίρ της Ροτόντας που κυκλοφορούν στην πόλη φέρουν τελείως αυθαίρετα τον σταυρό στη κορυφή του μνημείου. Ναι αυτά που αγοράζουν και οι ξένοι τουρίστες στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει μια αίσθηση του παράλογου να κυκλοφορεί σουβενίρ μιας  εικόνας της Ροτόντας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Με αφορμή αυτό το μπιχλιμπίδι, λοιπόν, ας δούμε ξανά το θέμα στην πραγματική του διάσταση.

DSC03675

Καταρχάς να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Καμιά έγκριση δεν έχει πάρει από το ΚΑΣ η τοποθέτηση του Σταυρού στην κορυφή της Ροτόντας όσο κι αν διατείνεται περί αυτού στην επίσημη απάντηση που έδωσε στα Μέσα όταν ανέκηψε το θέμα με το παλαιό εγκαίνιο που εγκατέστησε για την τέλεση της λειτουργίας την ημέρα του Αγίου Γεωργίου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων ενήργησε άμεσα και η ρητή εντολή ήρθε από το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε το κειμήλιο να επιστρέψει στον Άγιο Δημήτριο όπου φυλάσσεται.

Το ψέμα

Το εγκαίνιο απεσύρθη αλλά η διεκδίκηση της τοποθέτηση του σταυρού πάνω στην Ροτόντα επανήλθε στο προσκήνιο, με τον Άνθιμο να διατείνεται ότι έχει πάρει άδεια με τη βούλα του ΚΑΣ. Επικοινωνήσαμε με την Αρχαιολόγο Τζένη Βελένη, μέλος του ΚΑΣ που μας ξεκαθάρισε πως αυτό είναι ψευδέστατο και επινοημένο.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης τονίζεται ευθαρσώς στην παρακάτω παράγραφο: “Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Θεσσαλονίκης άναμένει ἀκόμη τὴν ἐφαρμογὴ τῆς ἀποφάσεως τοῦ Κεντρικοῦ Ἀρχαιολογικοῦ Συμβουλίου γιὰ τὴν τοποθέτηση τοῦ Σταυροῦ στὴν στέγη τοῦ ἱεροῦ Ναοῦ ἁγίου Γεωργίου – Ῥοτόντα”.

Το ΚΑΣ έδωσε άδεια κατά πλειοψηφία μόνο για 12 λειτουργίες τον χρόνο και 12 κοσμικές εκδηλώσεις που θα εγκρίνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης και τον Προϊστάμενο κ. Κανονίδη. Το αίτημα της τοποθέτησης σταυρού εξαιρέθηκε και απεσύρθη. Να σημειώσουμε εδώ ότι το αίτημα είχε γίνει από τον προηγούμενο Προϊστάμενο της Εφορείας, κ. Χονδρογιάννη, ο οποίος είχε έρθει σε συνεννόηση με τον Άνθιμο και αποφάσισε αυτοβούλως να προωθήσει την επιθυμία της Μητρόπολης. Είναι πραγματικά περίεργο που ένας Αρχαιολόγος τίθεται υπέρ της τοποθέτησης ενός πρόσθετου στοιχείου πάνω σε ένα μνημείο και μάλιστα χωρίς καμιά στατική μελέτη.

Το ίδιο παράξενο είναι βέβαια ότι με άτυπη άδεια του κ. Χονδρογιάννη πακτώθηκε η Αγία Τράπεζα στο δάπεδο της Ροτόντας, το 2015, με συνοπτικές διαδικασίες που δεν εγκρίθηκαν από Αρχαιολογικό Συμβούλιο (αφού έγιναν εν αγνοία του) και με απλή αυθαίρετη τοποθέτηση τσιμέντου στο δάπεδο λίγο πριν παραδοθεί το μνημείο χωρίς σκαλωσιές στην πόλη. Και με όλα αυτά βέβαια δεν είναι καθόλου παράξενο που ο Μητροπολίτης απαιτεί ορθόδοξα σύμβολα επί του μνημείου και ενίσταται με τις αντιδράσεις των Αρχαιολόγων και των πολιτών που φυσικά δεν τους κάνει κακούς χριστιανούς το γεγονός ότι δεν επιθυμούν προσθήκες σε ένα μνημείο αναγνωρισμένο μάλιστα από UNESCO. Κι αυτό είναι ασφαλώς μεγάλη ευθύνη του προηγούμενου προσωρινού προϊστάμενου κ. Χονδρογιάννη.

Όταν ο κ. Κανονίδης διορίστηκε νέος Προϊστάμενος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης, η τοποθέτησή του ήταν σαφής και ως αρμόζει στο σκεπτικό ενός Αρχαιολόγου με σεβασμό απέναντι στην Ιστορία της πόλης και των μνημείων της. Ο Άνθιμος δεν βρήκε υποστηρικτή στην απόδοση της Ροτόντας ως μνημείο ορθοδοξίας και οι προσπάθειες του να τις υποστηρίξει έφτασαν σε ψευδείς δηλώσεις.

Σταυρός στην κορυφή της Ροτόντας δεν έχει την έγκριση του ΚΑΣ και το θέμα ας κλείσει εδώ, λοιπόν. Τώρα αν κάποιοι θέλουν να βλέπουν την Ροτόντας ως ορθόδοξη εκκλησία μπορούν να προμηθευτούν τα μπιχλιμπίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Διαβάστε ακόμη Περί σταυρών και άλλων «δαιμονίων»…

!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα