Featured

Στη Θεσσαλονίκη το καρναβάλι θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου!

Δύο θέματα που θα συζητηθούν στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο

Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος
στη-θεσσαλονίκη-το-καρναβάλι-θα-διαρκ-516827
Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος

Ο κοινόχρηστος χώρος της Αριστοτέλους πάνω από την Εγνατία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης όχι με μία αλλά με δυο προτάσεις από την πλευρά της διοίκησης.

Την ώρα που έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για τι θα απογίνουν τα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια που έχουν εγκαταληφθεί στην πλατεία και έχουν γίνει ήδη χώρος παραβατικότητας και στέγη για αστέγους, σήμερα το δημοτικό συμβούλιο θα συζητήσει για την παραχώρηση της πλατείας και των κατασκευών στον Εμπορικό Σύλλογο για να οργανώσει αποκριάτικες εκδηλώσεις μέχρι τις 8 Μαρτίου ενώ οι Απόκριες τελειώνουν την Κυριακή 1 Μαρτίου! Ο ίδιος δε ο Εμπορικός Σύλλογος αναμένει την απόφαση για να ανακοινώσει τι σκοπεύει να κάνει. 

Έτσι λοιπόν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα κληθούν ν’ αποφασίσουν αρχικά σε πρόταση σύμφωνα με την οποία θα δίνεται στη διοίκηση “η δυνατότητα παραχώρησης του κοινόχρηστου χώρου της οδού Αριστοτέλους άνωθεν της οδού Εγνατίας, όπως περικλείεται από τις οδούς Χαλκέων, Φιλίππου και Μητροπολίτου Γενναδίου χωρίς τη διενέργεια δημοπρασίας για πρόσκαιρη χρήση που δεν δύναται να υπερβαίνει για κάθε φορά τις δέκα (10) μέρες και αφορά αποκλειστικώς τη διεξαγωγή εκδηλώσεων πολιτιστικής προβολής στα πλαίσια της αποκριάς και το χρονικό διάστημα από 28 Φεβρουαρίου 2020 έως 8 Μαρτίου 2020.” 

Στην πρόταση επισημαίνεται ότι “οι ειδικότεροι όροι και το επιβαλλόμενο ύψος ημερήσιου τέλους θα εγκριθεί, με επόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν αιτημάτων για τη διενέργεια εκδηλώσεων που θα εμπίπτουν στις προαναφερόμενες εκδηλώσεις της παραγράφου Α.”

Δυνατότητα πάντως να διεκδικήσουν το συγκεκριμένο χώρο φορείς ή οργανώσεις δεν θα έχουν καθώς το ακριβώς επόμενο θέμα που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση αφορά την “έγκριση παραχώρησης του κοινόχρηστου χώρου της οδού Αριστοτέλους άνωθεν της οδού Εγνατίας, όπως περικλείεται από τις οδούς Χαλκέων, Φιλίππου και Μητροπολίτου Γενναδίου, για δέκα (10) μέρες από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 έως και τις 8 Μαρτίου 2020, στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων δράσεων πολιτιστικής προβολής, στα πλαίσια της απόκριας.”

Προφανώς και επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να καθοριστεί τίμημα, παρόλο που αυτό προβλέπεται στην προηγούμενη απόφαση στην συγκεκριμένη επισημαίνεται ότι “η παραχώρηση για το ανωτέρω χρονικό διάστημα γίνεται ατελώς με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση, των δραστηριοτήτων – εκδηλώσεων – δράσεων κλπ στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο.”

Με απλά λόγια στη ίδια συνεδρίαση θα δοθεί η δυνατότητα παραχώρησης ενός συγκεκριμένου τμήματος κοινόχρηστου χώρου στη διοίκηση του Δήμου η οποία με την σειρά της λίγο αργότερα θα τον παραχωρήσει στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Χωρίς δημοπρασία άρα χωρίς χρήματα, χωρίς επίσημη ενημέρωση πιθανών άλλων ενδιαφερομένων και για ένα χρονικό διάστημα που προκαλεί έκπληξη.

Έκπληξη γιατί οι απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα οπότε και αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή. Καθαρά Δευτέρα είναι στις 2 Μαρτίου αλλά εμείς τα καρναβάλια θα τα γιορτάσουμε μέχρι τις 8 σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης.

Πάντως μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων είναι γεγονός πως ο συγκεκριμένος χώρος έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν διακίνηση και χρήση ναρκωτικών μέρα μεσημέρι, λαθρεμπόριο τσιγάρων και άλλων ειδών, στρώματα και σκουπίδια συνεχώς παρατημένα από άστεγους, διαπληκτισμούς μεταξύ ομάδων αλλοδαπών, και πολλά ακόμα.

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, περιμένει να λάβει στα χέρια του την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για να προχωρήσει στις κινήσεις του. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παντελής Φιλιππίδης δήλωσε χαρακτηριστικά στην parallaxi πως αναμένεται να τοποθετηθούν μερικά διασκεδαστικά παιχνίδια για μικρά παιδιά και να φιλοξενηθούν μικρές εκδηλώσεις χωρίς όμως να υπάρξει εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή. “Το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα” είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναμένεται… προσεχώς!

‘Αλλωστε οι Απόκριες απέχουν ακόμα και όπως φαίνεται από την εισήγηση του Δήμου Θεσσαλονίκης στη δική μας πόλη θα κρατήσουν μέχρι τις 8 Μαρτίου…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα