Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: Ιστορική στιγμή εάν Φινλανδία και Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

«Η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια»

Parallaxi
στόλτενμπεργκ-ιστορική-στιγμή-εάν-φι-902643
Parallaxi

Αν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτή η απόφαση θα είναι ιστορική και θα ενισχύσει την κοινή μας ασφάλεια, δήλωσε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ στην συνέντευξη Τύπου μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είμαστε ενωμένοι, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς πρόσφατα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Πρόσθεσε ότι χθες το βράδυ οι ηγεσίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενημέρωσαν για τις αιτήσεις τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. 

«Εναπόκειται στα κράτη αναποφασίσουν την πορεία τους. Θα σεβαστούμε όποια απόφαση κι αν λάβουν» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Όλα τα κυριάρχα κράτη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δρόμο τους. Αν αποφασίσουν να ενταχθούν θα είνα ιστορική στιγμή. Θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Κίεβο μπορεί να νικήσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Ανέφερε πως η Μόσχα δεν πετυχαίνει στους στρατιωτικούς στόχους της, απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο και το Χάρκοβο και ότι καθυστερεί την επίθεσή της στο Ντονμπάς. 

 Τουρκία: Η Άγκυρα εκθέτει αιτήματα καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία ζητούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.

Πηγή: skai.gr, AΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα