Ταξίδι

Πάσχα στην Ιερουσαλήμ

Στο ναό της Αναστάσεως- Εκεί που η ζωή νίκησε το θάνατο!

Πάνος Γεωργιάδης
πάσχα-στην-ιερουσαλήμ-921465
Πάνος Γεωργιάδης

Επισκεφτείτε τους Άγιους Τόπους είτε πιστεύετε, είτε όχι… Και δεν θα το μετανιώσετε!

Είτε πιστεύετε στον Ιησού Χριστό αλλά και την αλήθεια των ιστορικών γεγονότων, είτε αμφισβητείτε και δεν πιστεύετε τίποτα από όσα ακούτε, θεωρώ πως ένα ταξίδι στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη αποτελεί μοναδική εμπειρία για πολλούς λόγους. Και φυσικά όχι μόνο θρησκευτικούς.

Όταν όλα ηρεμήσουν με κορονοϊούς κ.α. προσπαθήστε κάποια στιγμή να επισκεφτείτε τους Αγίους Τόπους και δεν θα το μετανιώσετε. Είναι σίγουρο πως θα «ξυπνήσουν» σχεδόν όλα τα συναισθήματα κατά την παραμονής σας εκεί.

Θα σας ξυπνήσουν μνήμες σχετικά με όσα είχατε μάθει από το σχολείο η από διηγήσεις και φανταζόσασταν, θα σοκαριστείτε σχετικά με το επίπεδο μέτρων ασφαλείας των Ισραηλινών, θα κλάψετε, θα γελάσετε, θα φτερουγίσει η καρδιά μας με μια παράξενη αισιοδοξία και ελπίδα. Θα γυρίσετε κυριολεκτικά πίσω στο χρόνο! Και θα το απολαμβάνετε!

ieroysalim-2.jpg

Θα δείτε παντού Ελλάδα με σημαίες να κυματίζουν, αλλά και ελληνικές επιγραφές, Έλληνες ιερείς, ελληνορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια και ελληνικά καταστήματα. Ένα ταξίδι στους Αγίους Τόπους είναι ένα ανεπανάληπτο μάθημα ζωής ή και .. θανάτου.

Δώστε αυτήν την μοναδική ευκαιρία στον εαυτό σας αλλά και αυτούς που αγαπάτε και δεν θα το μετανιώσετε.

ieroysalim-1.jpg

Ο Ναός της Αναστάσεως

Ο Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου ή Ναός του Παναγίου Τάφου (Church of the Holy Sepulchre) βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Μέσα σε αυτό τον ιερό τόπο βρίσκεται ταυτόχρονα και ο Γολγοθάς, ο μικρός λόφος στον οποίο σταυρώθηκε αλλά και τάφηκε ο Ιησούς Χριστός.

ieroysalim-5.jpg

Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε από την Αγία Ελένη και μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ γύρω στον 4o αιώνα. Από τότε καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές ενώ η σημερινή του μορφή είναι μετά το 1810.

Ένα θαυματουργό γεγονός για τους πιστούς που συμβαίνει κάθε Μεγάλο Σάββατο είναι και η Αφή του Αγίου Φωτός. Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, Άγιο Φως ή Φως της Αναστάσεως, ονομάζεται το φως το οποίο συμβολίζει την Ανάσταση. Κατά την Ορθόδοξη παράδοση πρόκειται για θαύμα, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο λίγο πριν τον εορτασμό της Ανάστασης στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, κατά το οποίο ένα μπλε φως αναβλύζει από τον τάφο του Ιησού Χριστού.

Ωστόσο σύμφωνα με την πάγια στάση των Πατριαρχείων για όλα τα προσκυνήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, υπό την αιγίδα του οποίου γίνεται η τελετή της αφής, δεν παίρνει επίσημα θέση για το αν πρόκειται για θαυματουργική επέμβαση.

Το θαύμα στην Αγία Πόρτα

Το θαύμα στην Αγία Πόρτα : Η Αγία Πόρτα είναι η κεντρική είσοδος για το Ναό της Αναστάσεως. Είναι από ξύλο καρυδιάς και κυπαρισσιού, με ύψος έξι μέτρα και πλάτος τέσσερα μέτρα, ενώ πλαισιώνεται από μαρμάρινες κολόνες. Μπαίνοντας μέσα στο Ναό, ακριβώς μπροστά βρίσκεται η Αποκαθήλωση, ενώ δεξιά και επάνω ο Γολγοθάς.

ieroysalim-6.jpg

Στην αριστερή πλευρά της Αγίας Πόρτας, υπάρχει μια μαυρισμένη και σχισμένη μαρμάρινη κολόνα. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1549 επί Τουρκοκρατίας, Λατίνοι και Αρμένιοι δωροδόκησαν το Σουλτάνο Μουράτ, και αυτός με τη σειρά του απαγόρευσε την είσοδο στον Πανάγιο Τάφο του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Σωφρονίου Δ΄ για την Ακολουθία του Αγίου Φωτός. Στον Πανάγιο Τάφο μπήκε ο Αρμένιος Πατριάρχης με σκοπό να πάρει αυτός το Άγιο Φως.

panaghios-tafos-episkeptes.jpg

Οι Ορθόδοξοι μαζί με τον Πατριάρχη, παρέμειναν προσευχόμενοι έξω από το Ναό κοντά στην Αγία Πόρτα. Ο Αρμένιος Πατριάρχης προσευχόταν για ώρες, αλλά το Άγιο Φως δεν «απάντησε» στις προσευχές του και δεν έβγαινε. Ξαφνικά αστραπές κάλυψαν το Ναό και κεραυνός έσκισε την κολόνα από την οποία βγήκε το Άγιο Φως που άναψε τα κεριά του Ορθόδοξου Πατριάρχη. Ο Εμίρης Τούνομ που βρισκόταν εκεί σαν επικεφαλής της φρουράς έζησε το θαύμα, πίστεψε και έγινε Χριστιανός. Οι Τούρκοι φυσικά τον σκότωσαν και τον έκαψαν για να μην μαθευτεί το γεγονός.

panaghios-tafos.jpg

Μετά από αυτό το θαύμα ο Σουλτάνος έβγαλε φιρμάνι, σύμφωνα με το οποίο το δικαίωμα να μπαίνει στον Πανάγιο Τάφο και να παίρνει το Άγιο Φως το είχε και έχει μόνο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης, κάτι που σεβάστηκαν όλοι τους επόμενους αιώνες μέχρι και σήμερα.

Καλή Ανάσταση Καλό Πάσχα!

(φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα