ανακαλύψτε-τα-κτήρια-της-σόφιας-στη-βο-1110426

Κόσμος

Ανακαλύψτε τα κτήρια της Σόφιας στη Βουλγαρία (Μέρος 2ο)

Ας γνωρίσουμε τα σημαντικά κτήρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης που αντανακλούν την ιστορία της στο πέρασμα των χρόνων

Πλάτων Κλεανθίδης
Πλάτων Κλεανθίδης

Η Σόφια, πρωτεύουσα της γειτονικής μας Βουλγαρίας διατηρεί στο ιστορικό της κέντρο ένα σημαντικό αριθμό κτηρίων που αντανακλούν την ιστορία της στο πέρασμα των χρόνων.

Ας τα γνωρίσουμε:

1-Η Ρωσική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Η Ρωσική Εκκλησία, επίσημα γνωστή ως Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, είναι ρωσική ορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται στη Λεωφόρο Οσβομπόντιτελ στο κέντρο της Σόφιας. Σχεδιάστηκε από τον Ρώσο αρχιτέκτονα Μιχαήλ Πρεομπραζένσκι στο στυλ της ρωσικής αρχιτεκτονικής της Αναγέννησης. Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1907 και η εκκλησία καθαγιάστηκε το 1914. Οι πέντε μικροί τρούλοι της εκκλησίας είναι επιχρυσωμένοι. Ο κεντρικός τρούλος έχει ύψος 19 μ. Οι καμπάνες ήταν δωρεά του Ρώσου Τσάρου Νικολάου Β’.

2-Tο κτήριο της ασφαλιστικής εταιρείας DZI

Το εμβληματικό κτήριο στη Λεωφόρο Οσβομπόντιτελ απέναντι από τη Ρωσική Εκκλησία στο κέντρο της Σόφιας που στέγασε την έδρα της DZI, μιας από τις πρώτες ασφαλιστικές εταιρείες στη Βουλγαρία, αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε το 1926 από τον Βούλγαρο με σπουδές στη Βιέννη αρχιτέκτονα Γκεόργκι Φίνγκοφ, έναν από τους κύριους εκπροσώπους του στυλ της απόσχισης στη Βουλγαρία, με τη συμμετοχή των Νίκολα Γιουρούκοφ και Ντίμο Νίτσεφ. Το επιβλητικό κτήριο καταλήγει σ’ έναν οκτάπλευρο τρούλο με μια μοναδική γλυπτική σύνθεση τριών μορφών, μιας μητέρας με τα δυο παιδιά της και μια κυψέλη δίπλα στα πόδια της. Η σύνθεση παραπέμπει στις αξίες της σύνεσης και της προστασίας, της σκληρής δουλειάς και της φροντίδας για την επόμενη γενιά. Εκείνη την εποχή, ήταν το υψηλότερο κτήριο στη Σόφια και αναμφισβήτητα το πιο υπέροχο.

3-To Εθνικό Θέατρο Ιβάν Βαζόφ 

Το Εθνικό Θέατρο Ιβάν Βαζόφ είναι το παλαιότερο και πιο αξιόλογο θέατρο της Βουλγαρίας. Κατασκευάστηκε το 1906 από τους Βιεννέζους αρχιτέκτονες Χέρμαν Χέλμερ & Φέρντιναντ Φέλνερ, δημιουργούς των πιο σημαντικών θεάτρων όλων των εποχών.

4-Ο ουρανοξύστης του βαρόνου Χρήστο Γκέντοβιτς

Το κτήριο γνωστό στους κατοίκους της Σόφιας ως ο «πρώτος ουρανοξύστης» της πόλης, χτίστηκε το 1914 με εντολή του Χρήστο Γκέντοβιτς, Βούλγαρου πολιτικού, επιχειρηματία, καθώς και συνεργάτη του εθνικού ήρωα της Βουλγαρίας Βασίλ Λέφσκι. Ο Γκέντοβιτς τιμήθηκε με τον τίτλο του «Βαρώνου» από τον Ρώσο τσάρο Αλέξανδρο Β’, λόγω των συνεισφοράς του για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Βούλγαρο αρχιτέκτονα Νικόλα Λαζάροφ έναν από τους πιο αξιόλογους αρχιτέκτονες των αρχών του αιώνα, ιδρυτή του πρώτου βουλγαρικού ιδιωτικού γραφείου σχεδιασμού.

5-Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας 

Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σόφια είναι το πλουσιότερο μουσείο φυσικής ιστορίας στη Βαλκανική Χερσόνησο. Το μουσείο έχει πάνω από ένα εκατομμύριο δείγματα ζώων, φυτών και ορυκτών. Ιδρύθηκε το 1889 από τον πρίγκιπα Φερδινάνδο Α’.

6-Το Γωνιακό κτήριο στις οδούς Soborna και Tsar Kaloyan

Κτήριο σε Μινιμαλιστικό στυλ, με γεωμετρικά στοιχεία και μια πρόσοψη με εναλλασσόμενες κυρτές και κοίλες επιφάνειες. Στην κορυφή του υπάρχει ένα ενδιαφέρον γλυπτό.

7- Τα Kεντρικά γραφεία της Βουλγαρικής Εμπορικής Τράπεζας

Το κτήριο στην πλατεία Γκαριμπάλντι που στεγάζει σήμερα τα κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά κτήρια τραπεζών της Σόφιας με εντυπωσιακή εμφάνιση και μεγάλη ιστορία. Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο των Γκεόργκι Φίνγκοφ, Ντίμο Νίτσεφ και Νίκολα Γιουρούκοφ στις αρχές της δεκαετίας του 1920 για τα κεντρικά γραφεία της Βουλγαρικής Εμπορικής Τράπεζας (γνωστή και ως τράπεζα Μπούροφ) και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1925. Η ανάγλυφη ομάδα των παιδιών και των γονατιστών Ατλάντων γύρω από τον πύργο του ρολογιού είναι των Ντελιράντεφ και Αλεξίεφ.

8-Το κτήριο της Τράπεζας DSK με τους αετούς του Φίνγκοφ στην οδό “Μοσκόβσκα” 19 

Το κτήριο της Κεντρικής Διοίκησης της Τράπεζας DSK στην οδό “Μοσκόβσκα” 19, στο κέντρο της Σόφιας είναι ένα αριστούργημα της “Secession” στη βουλγαρική αρχιτεκτονική. Σχεδιάστηκε το 1912-1914 για τις ανάγκες της τότε Τράπεζας της Σόφιας από τους μεγάλους Βούλγαρους αρχιτέκτονες Γκεόργκι Φίνγκοφ (1874-1944), Ντίμο Νίτσεφ (1876-1952) και Νίκολα Γιουρούκοφ (1880-1923) και κατασκευάστηκε το 1920. Στον τρούλο του κτηρίου υπάρχει ένα άγαλμα του Ερμή, θεού του εμπορίου, των ανταλλαγών και των επικοινωνιών, προστάτη και φύλακα της τράπεζας, στα παράθυρα απεικονίζεται επίσης η Γοργόνα Μέδουσα, ενώ μεγαλειώδεις αετοί φρουρούν την είσοδο του κτηρίου πάνω από την κύρια είσοδο.

9-Το Κτήριο με τους Τιτάνες (Μέγαρο «Μπαλαμπάνοφ»)

Το Μέγαρο «Μπαλαμπάνοφ» στο τέλος της οδού “Graf Ignatiev” προς την οδό “Alabin”, χτίστηκε το 1914 και αποτελεί ένα εξαιρετικό έργο του μεγάλου Βούλγαρου αρχιτέκτονα Νίκολα Λαζάροφ, ο οποίος σχεδίασε πάνω από 60 αξιόλογα κτήρια στη Σόφια και πολλά άλλα μέρη της Βουλγαρίας. Η αρχιτεκτονική του είναι στο πνεύμα του μπαρόκ, με τρία μεγάλα παράθυρα και τη χαρακτηριστική είσοδο του κτηρίου, που πλαισιώνεται από δύο Άτλαντες.

10-H Εθνική Πινακοθήκη (πρώην βασιλικό Ανάκτορο της Βουλγαρίας)

Το βασιλικό ανάκτορο, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της “Second Empire” κατασκευάστηκε σε δύο στάδια, το πρώτο διήρκεσε μεταξύ 1880 και 1882 από Αυστροούγγροους αρχιτέκτονες υπό τον Βίκτωρα Ρουμπελμάγερ, ενώ το δεύτερο στάδιο από τον Βιεννέζο αρχιτέκτονα Φρίντριχ Γκρουνάνγκερ μεταξύ 1894 και 1896, ο οποίος ενσωμάτωσε στοιχεία του βιεννέζικου νεο-μπαρόκ. Μετά την κατάργηση της μοναρχίας και την εγκαθίδρυση της κομμουνιστικής κυβέρνησης στη Βουλγαρία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μεγαλύτερο μέρος του παλατιού δόθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.

11-Το κτήριο που στέγαζε το ιστορικό καφέ-ζαχαροπλαστείο «Πράγα»

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο «Пράγα» στην οδό Γ. Σ. Ρακόφσκι 145 ήταν από τα πιο διάσημα καφέ-ζαχαροπλαστεία στη Σόφια, αγαπημένος χώρος συγγραφέων, μουσικών, καλλιτεχνών και του πολιτισμού γενικότερα. Το ογκώδες κτήριο, που στέγαζε το καφέ-ζαχαροπλαστείο «Пράγα» και το εστιατόριο “Βουδαπέστη” δίπλα του, ολοκληρώθηκε το 1953, προοριζόταν για την Κεντρική Επιτροπή του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά τελικά παρέμεινε κτήριο κατοικιών. Εκεί έζησε ο Μίτκο Γκριγκόροφ, ένας από τους πιο στενούς ανθρώπους του Τόντορ Ζίβκοφ και μέλος του Пολιτικού Γραφείου τη δεκαετία του 1960.

12-To Ξενοδοχείο “Ρίλα”

To Ξενοδοχείο “Ρίλα”, στο κέντρο της Σόφιας, αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα του Βούλγαρου αρχιτέκτονα Γκεόργκι Στόιλοφ, πρώην δήμαρχου της Σόφιας και συνιδρυτή της Ένωσης Αρχιτεκτόνων Βουλγαρίας που ολοκληρώθηκε το 1961.

Πηγές

• https://www.wikipedia.org/ • https://www.altersofia.com/tr/buildings • https://www.sofia.bg/web/sofia-municipality/sofia-in-the-first-half-of-the-20th-century

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα