Ελλάδα

Πέντε κρυφές κοντινές αποδράσεις για το καλοκαίρι

Έχεις βαρεθεί τα ίδια σημεία απόδρασης κάθε καλοκαίρι; Σου έχουμε μια λίστα από μυστικά, κρυφές πράσινες γωνιές και αξιοθαύμαστες ομορφιές της φύσης που μάλλον δεν γνωρίζεις.

Parallaxi
πέντε-κρυφές-κοντινές-αποδράσεις-για-199400
Parallaxi

Έχεις βαρεθεί τα ίδια σημεία απόδρασης κάθε καλοκαίρι; Σου έχουμε μια λίστα από μυστικά, κρυφές πράσινες γωνιές και αξιοθαύμαστες ομορφιές της φύσης που μάλλον δεν γνωρίζεις και αξίζει να ανακαλύψεις μέσα στο θέρος. Πέντε κρυφές κοντινές αποδράσεις σε περιμένουν!

Η μυστική παραλία στην Καλλικράτεια

dscn8988.jpg

Την Καλλικράτεια πολλοί την έχουν στο μυαλό τους ως την πιο… έτοιμη να βουλιάξει παραλία της Χαλκιδικής. Από τις κοντινές. υπάρχει όμως ένας μικρός παράδεισος δίπλα στο χωριό για βουτιές με φίλους. Υπ’ όψιν: προορίζεται κυρίως για λάτρεις του φυσικού – περιβάλλοντος και σώματος – τουτέστιν, εκτός άλλων κατά πολύ για όσους επιλέγουν το γυμνισμό. Στα 50′ περίπου από τη Θεσσαλονίκη, βάλε βενζίνη για μια καλή διαδρομή, είτε την πάρεις από το δρόμο της Νέας Ελβετίας προς Θέρμη και Χαλκιδική, είτε από το δρόμο του Φοίνικα και τη στροφή της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Πάρε και φίλους/ες σου μαζί ή εναλλακτικά ένα καλό βιβλίο, ένα τεφτέρι ή μια φωτογραφική μηχανή. Τα χαρακτηριστικά της; Ένα κατηφορικό μονοπάτι γεμάτο φραγκοσυκιές και δέντρα, με θέα στο πιάτο όλη τη θάλασσα του πρώτου ποδιού.

Διάβασε περισσότερα για την κρυφή αυτή παραλία ΕΔΩ

H άγνωστη μαγική λίμνη στον Όλυμπο

Η «Λίμνη του Κατή» είναι μια άγνωστη ορεινή λίμνη στον μυθικό Όλυμπο. Στην Πιερία, στο ξέφωτο της δασικής θέσης «Κατή» υπάρχει η πηγή με γάργαρο και παγωμένο νερό, γνωστή ως «Βρύση του Κατή» και βέβαια η ομώνυμη «Λίμνη του Κατή». Η ορεινή – τεχνητή – λίμνη δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή και αποτελεί μια από τις μικρές εκπλήξεις που περιμένει τους περιηγητές του Κάτω Ολύμπου. Η λίμνη δημιουργήθηκε πριν τριάντα χρόνια, το 1997, μετά από ανύψωση αναχώματος, κατασκευή φράγματος από απλό σκυρόδεμα και εκχωμάτωση. Η περιοχή στην οποία βρίσκετε η λίμνη περιλαμβάνει εκτεταμένό κλειστό δάσος με μεγάλη αισθητική και οικολογική αξία. Το οδοιπορικό στην λίμνη, με τον εντοπισμό του τούρκικου συνοριακού σταθμού και το πέρασμα από την κοντινή Βρύση του Κατή μπορεί μάλιστα να μοιάζει πολύ με κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καθώς πέρα από την ομορφιά του τοπίου, εδώ και χρόνια, κυκλοφορούν ιστορίες για θαμμένα πλούτη στην περιοχή. Είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν για Εγγλέζικες χρυσές λίρες, για Τούρκικα πεντόλιρα και φλουριά στην δασική θέση Κατή. Όμως τον θησαυρό που βρίσκεται στην δασική θέση «Κατή» στον Κάτω Όλυμπο, δεν είναι δύσκολο να τον ανακαλύψουμε. Αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό για εκείνον τον επισκέπτη, που θέλγεται από την ομορφιά της φύσης.

Διαβάστε περισσότερα για την κρυφή λίμνη ΕΔΩ

Γνωρίστε τις υπέροχες λίμνες της Βόρειας Ελλάδας ΕΔΩ

Η άγνωστη ομορφιά του Καλοχωρίου

12802925_10153545639129426_5368057446544588857_n

Είναι ένα μέρος λίγο πιο κει από το Βαρδάρη που αν αποφασίσεις να ξεμακρύνεις και να φτάσεις εκεί σε αφήνει άφωνο με την ομορφιά του. Ένα μοναδικό οικοσύστημα που κοιτάζει ανέμελο την πόλη και τους ρυθμούς της απέναντι, σχεδόν περιγελώντας τις νευρώσεις της. Τόπο διαφυγής αποτελεί το ανάχωμα Αλιάκμονα-Λουδία-Αξιού-Καλοχωρίου, ένας υποτυπώδης δρομάκος που συνδέει το Καλοχώρι με το ανάχωμα και ο δήμος τον περιποιήθηκε ώστε να αποτελεί τόπο περιπάτου και τζόκινγκ. Στη διαδρομή βρίσκεις σε σημεία και μερικά παγκάκια, ενώ δεξιά κι αριστερά απλώνεται η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και ο προστατευόμενος βιότοπος. Εξαιρετική η τοποθεσία για περπάτημα και λίγοι Θεσσαλονικείς την ξέρουν ή κατευθύνονται προς τα εκεί παρά την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης. Μόνο τα φλαμίνγκο να κοιτάς σου φτάνει. Στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο 18 παγκοσμίως απειλούμενα είδη σε σύνολο 25 ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, 24 απειλούμενα είδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, 210 είδη άγριων πουλιών και 72 είδη Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας. Eπίσης έχουν καταγραφεί 31 είδη θηλαστικών, όπως βίδρα, λύκος, τσακάλι, αγριόγατα, ασβός, αλεπού, σκαντζόχοιρος, μυοκάστορας. Εκεί ζει ακόμη το μοναδικό κοπάδι νεροβούβαλων που έχει απομείνει στην προστατευόμενη περιοχή. Αλλά και αγέλες με άγρια άλογα, που έχουν γίνει σύμβολο της περιοχής. Στο Καλοχώρι, όσο κι αν δεν το περιμένεις, θα συναντήσεις εικόνες που αποπλανούν το βλέμμα. Πάρτο απόφαση και πήγαινε μια βόλτα.

Δείτε περισσότερες μοναδικές εικόνες και λεπτομέρειες ΕΔΩ και ΕΔΩ

Οι κρυμμένοι καταρράκτες του Σκρα στο Κιλκίς

Οι καταρράκτες του Σκρα, παρέα με την υπέροχη σμαραγδένια λίμνη του, αποτελούν μια ονειρική γωνιά του Πάικου, κρυμμένη σαν ανεκτίμητος θησαυρός μέσα σε ένα πυκνό δάσος φυλλοβόλων, το οποίο διασχίζει το ρέμα Κοτζά-Ντερέ. Οι καταρράκτες βρίσκονται μεταξύ των χωριών Σκρα και Κούπα του νομού Κιλκίς, με το πρώτο εκ αυτών ένα μικρό ορεινό χωριό στις πλαγιές του πανέμορφου όρους Πάικο. Πέντε χλμ έξω από το χωριό υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο παραδεισένιο μέρος με τους πανέμορφους καταρράκτες και την Γαλάζια λίμνη. Είναι ίσως η πιο μαγική γωνιά του βουνού. Αλλεπάλληλοι καταρράκτες, άλλοι μικροί και άλλοι μεγαλύτεροι, ξεπροβάλλουν μέσα από τις βελανιδιές και τα πλατάνια με τους κισσούς και προσφέρουν ένα συναρπαστικό θέαμα.

Γνωρίστε τους ωραιότερους καταρράκτες της Βόρειας Ελλάδας ΕΔΩ

Τα άγνωστα «μπουχάρια» και τα «νοχτάρια» στον Μικρόβαλτο της Κοζάνης

Στην Ελλάδα δυστυχώς η ανάδειξη και η προστασία αξιθαύμαστων τόπων διανύει ακόμη τη νηπιακή ηλικία. Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται ότι σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει γι΄αυτούς τους απίστευτους γεωλογικούς σχηματισμούς στο Νομό Κοζάνης. Στην περιοχή “Μπουχάρια”, 3 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού Μικροβάλτου, Δήμου Καμβουνίων του νομού Κοζάνης, στο 3ο χλμ του δρόμου προς το Λιβαδερό, 40 χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης, εντοπίζονται ιδιαίτερες γεωμορφές που στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται “Μπουχάρια” και προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων. Έχουν το σχήμα χωμάτινης κολόνας και αποτελούνται από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους, με πιθανή “συγκολλητική” ύλη οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου. Την κορυφή των κολόνων αυτών καλύπτει μια σχιστολιθική πλάκα. Είναι περίπου 20 και το ύψος τους κυμαίνεται από 2 μέχρι 6 μέτρα. Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα των σχηματισμών που θυμίζουν καμινάδες, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο λένε την καμινάδα. Παράλληλα αναπτύσσονται και κωνικοί εντυπωσιακοί σχηματισμοί, τα «νοχτάρια». Ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «μπουχάρια», χωρίς όμως το σχιστολιθικό «καπέλο». Επεκτείνονται σε μήκος δύο χιλιομέτρων στο ρέμα της Ποταμιάς, στα όρια του π. Δήμου Καμβουνίων με την κοινότητα Λιβαδερού. Ένα διαφορετικό σημείο απόδρασης που αξίζει να γνωρίσετε.

Διαβάστε ακόμα:

Οι έξι πιο παράξενες εκδρομές κοντά στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα