Ελλάδα

Θα κάνουν διακοπές οι Έλληνες φέτος το καλοκαίρι;

Generation Z, Millenials και Baby Boomers μιλούν στην Parallaxi για το πώς σκοπεύουν να περάσουν φέτος το καλοκαίρι τις διακοπές τους.

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
θα-κάνουν-διακοπές-οι-έλληνες-φέτος-το-1047039
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Ενώ η χώρα μας φιγουράρει πρωτιές σε λίστες με τους ιδανικότερους τουριστικούς προορισμούς, οι Έλληνες φαίνεται να ακολουθούν… αντίστροφη πορεία, αδυνατώντας να κάνουν ικανοποιητικές διακοπές στον τόπο τους φέτος το καλοκαίρι. Η ακρίβεια του κόστους ζωής, διαμονής και εισιτηρίων οδηγεί τους παραθεριστές όλων των ηλικιών, από Gen Z μέχρι Boomers, να ψάχνουν εναλλακτικούς και φθηνότερους τρόπους για να περάσουν τις λίγες ελεύθερες ημέρες του καλοκαιριού τους, αναζητώντας προσιτά μέρη για χαλάρωση, ξεκούραση, αλλά και διασκέδαση!

Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, το αυξημένο κόστος των εισιτηρίων και η αύξηση του κόστους διαμονής, οδηγεί έναν στους δύο Έλληνες (55%) να δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ 1 στους 3, ότι θα κάνει πιο «περιορισμένες» διακοπές, με μειωμένο κόστος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι 6 στους 10 θα μειώσουν τις δαπάνες τους τις ημέρες των διακοπών, ενώ οι 4 στους 10 θα μειώσουν τις δαπάνες άνω του 50%.

Κατά πόσο όμως η επιλογή για διακοπές είναι ζήτημα… γενιάς; Με βάση τη νέα έρευνα της Klarna, το 73% των Ελλήνων καταναλωτών σχεδιάζει να ταξιδέψει εντός της Ελλάδας, με περίπου 6 στους 10 της Gen Z (18-25 ετών) και πάνω από το 70% των Millennials (26-41 ετών), της Gen X (42-57 ετών) και των Baby Boomers (58-78 ετών) να επιλέγουν τον εσωτερικό τουρισμό.

Ο προϋπολογισμός εξόδων των Ελλήνων καταναλωτών για τις επερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές φαίνεται μειωμένος φέτος, όμως σύμφωνα με τους αναλυτές της έρευνας ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Ένα σημαντικό μέρος των καταναλωτών κρατάει τα έξοδά του χαμηλά, με την πλειονότητα (35,7%) να δαπανά μεταξύ 301€ και 600€ (ανά άτομο και ανά ταξίδι).

Σχετικά με το πού θα ξοδέψουν τα περισσότερα χρήματα, στο φαγητό απάντησε το 57% και στη διαμονή το 56,8%. Οι Gen Z (59,4%) και οι Millennials (55,8%) είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν τα περισσότερα χρήματα στο φαγητό, ενώ οι Gen X (60,2%) και οι Baby Boomers (63,4%) στη διαμονή.

ΝΑΥΠΛΙΟ – ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι γενιές των Generation Z, Millenials και Baby Boomers, μιλούν στην Parallaxi για το πώς σκοπεύουν να περάσουν φέτος το καλοκαίρι τις διακοπές τους:

«Δεν βρήκαμε νησί με προσιτές τιμές, ειδικά με τα έξοδα μεταφοράς από τη Θεσσαλονίκη»

«Δεν υπάρχουν οικονομικές επιλογές στα ελληνικά νησιά φέτος, ούτε καν για τους φοιτητές. Κάναμε μεγάλη έρευνα για να βρούμε με την παρέα μου μία οικονομική επιλογή και καταλήξαμε στο κάμπινγκ στη Σαμοθράκη, κάτι το οποίο κάναμε και πέρυσι. Μέχρι και με τις φοιτητικές εκπτώσεις, οι τιμές για τη μεταφορά από τη Θεσσαλονίκη σε οποιοδήποτε νησί είναι απαγοητευτικές, είτε με ακτοπλοϊκά, είτε με αεροπορικά. Ψάξαμε ακόμα να πάμε και με ΚΤΕΛ στην Αθήνα και από εκεί να ταξιδέψουμε κάπου, αλλά δυστυχώς πάλι το ποσό, ήταν εκτός budget. Γενικότερα, η μεταφορά από Θεσσαλονίκη είναι βάσανο, γιατί χρειάζεται οπωσδήποτε να ταξιδέψεις κάπου αλλού για να πάρεις αεροπλάνο ή πλοίο και να φτάσεις με επιτυχία και χωρίς κούραση στον προορισμό σου. Το κάμπινγκ προφανώς έχει μία ταλαιπωρία, αλλά δεν συγκρίνονται τα ποσά που θα ξοδέψουμε σε αυτό, σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Είναι θετικό το γεγονός ότι το έχουμε ξανακάνει και γνωρίζουμε τη διαδικασία, οπότε μας είναι εύκολο και οικονομικό, μιας και έχουμε ήδη τον εξοπλισμό. Η Σαμοθράκη είναι ένα πολύ οικονομικό νησί με φθηνές επιλογές σε διασκέδαση και φαγητό, οπότε σε συνδυασμό με το κάμπινγκ αποτελεί μια ιδανική λύση για φοιτητοπαρεά. Ωστόσο, μέσα στο καλοκαίρι, θα περάσουμε και μερικά τριήμερα σε εξοχικά φίλων, για να μην ξεμείνουμε αποκλειστικά στην πόλη».

– Αποστολία, 20 ετών

«Φέτος θα συνδυάσουμε διακοπές με… δουλειά»

«Η σχέση μου πηγαινοέρχεται συχνά στην Πάργα, λόγω δουλειάς. Οπότε για φέτος, μιας και ό,τι έχουμε ψάξει για διακοπές εντός Ελλάδας, ξεφεύγει αρκετά από το budget μας, αποφασίσαμε να μείνουμε μερικές ημέρες εκεί, συνδυάζοντας τη δουλειά με τις καλοκαιρινές διακοπές. Με μερικές μέρες άδεια, θα κάνουμε όσο μπορούμε κάποια μονοήμερη σε κοντινά μέρη, όπως είναι οι Παξοί και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε κατά κάποιον τρόπο να έχουμε την καλοκαιρινή μας απόδραση. Όσο είμαστε εκεί πέρα, τα πόσα που θα ξοδεύουμε θα είναι περιορισμένα, μιας και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι κυρίως να ευχαριστηθούμε τη θάλασσα και να ξεκουραστούμε, οπότε δεν θα έχουμε πολλές εξόδους. Γυρνώντας στη Θεσσαλονίκη, θα προσπαθούμε να πηγαίνουμε μονοήμερες στη Χαλκιδική και αν μας το επιτρέψει και η δουλειά, να μείνουμε μερικές μέρες εκεί, μιας και έχουμε εξοχικό».

– Κυριακή, 25 ετών

«Πέρσι πήγα διακοπές μόνος μου. Φέτος, πάω με παρέα για να μοιραστούν καλύτερα τα έξοδα»

«Επέλεξα να περάσω τις διακοπές μου φέτος για πέντε ημέρες στη Λήμνο, μαζί με δύο φίλους μου. Διαλέξαμε το συγκεκριμένο νησί γιατί είναι ένας ιδανικός προορισμός για σερφ, κάτι που αναζητούσαμε ως παρέα. Κλείσαμε τη διαμονή και τη μεταφορά μας στο νησί με ακτοπλοϊκά, αρκετούς μήνες νωρίτερα, γεγονός που μας βοήθησε να βρούμε αρκετά προσιτές τιμές. Συνολικά, μας κόστισε γύρω στα 400 ευρώ το άτομο και υπολογίζουμε ότι θα ξοδέψουμε τουλάχιστον 200 ευρώ κατά την παραμονή μας εκεί, οπότε ένας μισθός φεύγει εξ’ ολοκλήρου στις διακοπές. 

Σε σύγκριση με άλλα νησιά του Αιγαίου που κοιτάξαμε, η Λήμνος είναι από τις οικονομικότερες επιλογές και σχετικά κοντά στη Θεσσαλονίκη, κάτι το οποίο έπαιξε μεγάλο ρόλο στο οικονομικό κομμάτι. Πέρσι είχα κάνει διακοπές μόνος μου το καλοκαίρι και είχα επιλέξει την Ικαρία ως προορισμό και είχα περάσει πολύ καλά, αλλά φέτος δεν θα μπορούσα οικονομικά να ανταπεξέλθω σε κάτι τέτοιο. Αντ’ αυτού, επιλέξαμε να πάμε παρέα, γιατί έστω και με 3 άτομα, η διαίρεση στα οικονομικά είναι μεγάλη ανακούφιση. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ξαναπάω διακοπές μόνος μου, ή έστω με ένα ακόμα άτομο, γιατί το κόστος είναι τεράστιο πλέον, όχι μόνο ως προς τα μεταφορικά και τη διαμονή, αλλά και ως προς τις μέρες που θα περάσεις στο νησί με τα έξοδα που προκύπτουν από το καθημερινό φαγητό, τη διασκέδαση και τις παραλίες».

– Αντώνης, 32 ετών

Πλοίο, διακοπές

«Κόψε από εδώ, κόψε από εκεί και πάλι ένα μηνιάτικο έφυγε για μόλις 3 μέρες διακοπών!» 

«Εάν δεν υπήρχαν λεφτά στην άκρη δε θα μπαίναμε καν στη διαδικασία του να σκεφτούμε να πάμε κάπου. Δεδομένου ότι έχουμε ένα κοριτσάκι 2,5 ετών και επειδή δε θέλαμε να είμαστε πολλές ώρες μέσα σε καράβι, οι επιλογές που έχεις από Θεσσαλονίκη δεν είναι και πολλές εάν θέλεις να επισκεφτείς κάποιο νησί. Θάσος, Σποράδες, Λευκάδα, Κέρκυρα. Επιλέξαμε τελικά την Κέρκυρα. Λόγω του παιδιού αναζητήσαμε ένα σπίτι βραχυχρόνιας μίσθωσης, αντί δωμάτιο ξενοδοχείου και να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο της Κέρκυρας. Επομένως η απόφαση ήταν μια μέρα λιγότερη διακοπές, για να βρεις ένα χώρο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες σου, παρά μια έξτρα μέρα παραμονής που μπορεί να σου βγει πιο οικονομικά, αλλά έχεις αμφιβολίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εάν πρόκειται για κάποια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα ή ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Μισό μηνιάτικο για τρεις διανυκτερεύσεις και 400 ευρώ φεύγουν «μπαμ μπαμ» πριν καν πατήσεις το πόδι σου στο νησί. Από εκεί και πέρα γύρω στα 150 ευρώ είναι συνολικά πάνε – έλα τα ακτοπλοϊκά, η βενζίνη, τα διόδια.

Ήδη φτάσαμε σύνολο στα 550 ευρω για τα άκρως απαραίτητα ώστε να πας και να φύγεις από το νησί! Και από εκεί και πέρα τα καθημερινά έξοδα. Φαγητό, καφέδες, κανένα παγωτό για το παιδί, ένα σούπερ μάρκετ που πρέπει να πας οπωσδήποτε μιας και μένεις σε σπίτι και πρέπει να εξοπλιστείς με κάποια απαραίτητα. Μοιράζεσαι εσύ μια μερίδα φαγητού και παίρνεις στο παιδί μια ολόκληρη για να μη ξεφύγει ο λογαριασμός. Ή παίρνεις δύο κυρίως πιάτα, αλλά δεν θα πάρεις σαλάτα. Ακόμα και έτσι όμως μια επίσκεψη σε ταβέρνα, και επειδή μιλάμε για τουριστική περιοχή, δύσκολα θα σου κοστίσει κάτω από 30 ευρώ. Πρόσθεσε μαζί και κάποια αναμνηστικά δώρα για γιαγιάδες, παππούδες, θείες, φίλους, ο λογαριασμός «φουσκώνει» και άλλο και στο τέλος κάνεις ταμείο και απορείς πραγματικά πως γίνεται για διακοπές τριών ημερών να έδωσες ένα ολόκληρο μηνιάτικο!».

– Γιάννης, 34 ετών

«Οι τιμές στα ελληνικά νησιά είναι πλέον κοροϊδία»

«Σίγουρα θα αφιερώσουμε κάποιες ημέρες σε διακοπές φέτος το καλοκαίρι, με τη γυναίκα και τις δύο κόρες μου, ωστόσο δεν έχουμε κλείσει κάτι ακόμη. Είμαστε περισσότερο της τελευταίας στιγμής, κάτι που δεν βοηθάει στο οικονομικό κομμάτι, μιας και τότε, όλα είναι ακριβότερα. Παλαιότερα, θυμάμαι ότι πηγαίναμε τουλάχιστον 7 με 10 ημέρες διακοπές, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια όλο και μειώνονται. Φέτος μας βλέπω για ένα πενθήμερο και όχι παραπάνω!

Αυτό που έχω παρατηρήσει σε σύγκριση με παλαιότερα είναι ότι πολλά άτομα της γενιάς μου, ενώ μπορεί να έχουν την οικονομική άνεση να πάνε σε περισσότερους από έναν προορισμούς το καλοκαίρι, δεν το επιλέγουν, γιατί νιώθουν ότι οι τιμές έχουν ξεφύγει σε όλα τα επίπεδα και πλέον είναι ζήτημα “κοροϊδίας”. Αρνούνται να ξοδέψουν τόσα μεγάλα ποσά για μερικές ημέρες στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι κρατάνε τις ημέρες αδείας τους και τα χρήματά τους, για να πάνε από Σεπτέμβριο σε κάποιο μέρος στο εξωτερικό, παρά να κάνουν διακοπές σε ένα ελληνικό νησί».

– Χρήστος, 40 ετών

«Θα μειώσουμε κατά 40% τις δαπάνες μας για ένα πενθήμερο στη Χαλκιδική»

«Φέτος λόγω φόρτου εργασίας τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα όσον αφορά τις διακοπές μας. Κάθε καλοκαίρι, κλείνουμε με τη γυναίκα μου να περάσουμε μερικές ημέρες σε ένα καλό ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, μιας και μας αρέσει πολύ το μέρος και το προτιμούμε για πολλά χρόνια, κυρίως για να ξεκουραστούμε και να ξεφύγουμε από το άγχος της δουλειάς. Συνήθως, κανονίζουμε τελευταία στιγμή τη διαμονή μας, που εν γνώσει μας, είναι πάντα ακριβότερη.

Για φέτος, ακόμα δεν έχουμε κλείσει κάτι, μιας και η δουλειά είναι πολύ φορτωμένη και μας “πνίγει”. Ωστόσο θα κοιτάξουμε πώς θα είναι τα πράγματα τον Αύγουστο και αν μας “παίρνει” να ξεφύγουμε. Ενώ παλαιότερα, κλείναμε για τουλάχιστον μία εβδομάδα διακοπές για να χαλαρώσουμε, πλέον λόγω της αύξησης που υπάρχει στη διαμονή αλλά και της γενικότερης ακρίβειας που επικρατεί, θα περιοριστούμε στις 4 με 5 ημέρες. Αν παλαιότερα ξοδεύαμε 2000 ευρώ για να έχουμε την άνεση μας σε ένα ακριβό ξενοδοχείο, τώρα θα περιορίσουμε τις δαπάνες μας τουλάχιστον κατά 40%!».

– Δημήτρης, 62 ετών