Κόσμος

Επισκέφθηκα την φωτεινή Μαδρίτη για 48 ώρες

Η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που άλλαξε εντυπωσιακά στην πανδημία.

Μυρτώ Τούλα
επισκέφθηκα-την-φωτεινή-μαδρίτη-για-48-ώ-1006968
Μυρτώ Τούλα

Η Ισπανία μία από τις αγαπημένες μου χώρες του κόσμου, έχει εξελιχθεί, έχει αναδειχθεί και πλέον έχει μάθει να συνδυάζει αρμονικά το παρόν με το παρελθόν. Μετά το Μπιλμπάο και το Σαν Σεμπαστιάν, το περασμένο φθινόπωρο, επόμενη ισπανική στάση για φέτος ήταν η Μαδρίτη, στην πιο πολύχρωμη και ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης έζησα για 48 ώρες τη συνταγή της αρμονίας. Σε μια πόλη που στην πανδημία έμαθε και βελτιώθηκε. 

Την Δευτέρα με μία ειδική δημοσιογραφική πτήση της Aegean Airlines, απολαύσαμε όλες τις ανέσεις και την απόλυτη εμπειρία που προσφέρει η Business Class, καλό ελληνικό φαγητό, ζεστό καφέ, υπέροχο κρασί και φυσικά απεριόριστο σερφάρισμα στο internet για να μοιραζόμαστε την εμπειρία μας πάνω από τα σύννεφα. Μία διαδρομή διαρκείας περίπου τριών ωρών και 45 λεπτών πάνω από τα σύννεφα με όλα όσα χρειάζεται μία πτήση για να απογειωθεί.

Φτάσαμε το απόγευμα στην Μαδρίτη, εκεί μας περίμεναν λεωφορεία με ξεναγούς που ζουν στην πόλη για να μάθουμε όλα τα μυστικά της. Παλαιότερα, ήταν από τις πιο βρώμικες πρωτεύουσες της Ευρώπης σήμερα όμως έχει αναδειχθεί σε ένα κράμα, ιστορίας, πρασίνου, τέχνης, σπουδαίας αρχιτεκτονικής και υπέροχης γαστρονομίας. Μπαίνοντας στο κέντρο της αντικρίζεις παντού πλατάνια, και πράσινους δημόσιους χώρους, αυτό συμβαίνει διότι κάτω από την πόλη περνά ο ποταμός Μανθανάρες.

Με μία πρώτη ματιά, φαίνεται πως η πόλη έχει συνδυάσει με μία απίστευτη αρμονία την μεσογειακή της γοητεία και τις δυτικές αξίες της Ευρώπης, παλιά μπαρόκ πολύχρωμα κτίρια, και άλλα πιο βαριά με μεσαιωνική αρχιτεκτονική, τρούλους και αγάλματα, πλάι σε εναλλακτικά μπαράκια, πεζόδρομους, αιγυπτιακούς ναούς, τεράστια πάρκα και σύγχρονους ουρανοξύστες.

Τα γήπεδα ορόσημα, που έπαιξαν θρύλοι του ποδοσφαίρου όπως εκείνο της Real, το Bernabeu και της Attletico την πλαισιώνουν και υποδεικνύουν την ιστορία της. Tα εμβληματικά κτίρια που σχεδίασε ο Φράνκο έχουν μείνει ως παρακαταθήκη στους πολίτες και έχουν μετατραπεί σε σχολεία και Υπουργεία, ένω διάφοροι δρόμοι στο κέντρο της έχουν μετατραπεί σε πεζόδρομους που περπατάς κάτω από την σκιά των δέντρων απολαμβάνοντας την ιστορία της.

Γραφικά στενά με παραδοσιακά tapas bars και cocktails σε συντροφεύουν με λαχταριστές μυρωδιές που αργότερα περνούν στον ουρανίσκο ενώ από κάθε βόλτα δεν λείπει η “γεύση” της σοκολάτας που αγκαλιάζει τα παραδοσιακά ζεστά τσούρος.

Πλατείες σχεδόν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, ξεχωριστή η Puerta De Sol, μία από τις σημαντικότερες, με το άγαλμα του Καρόλου Γ’ της Ισπανίας αλλά και το άγαλμα της αρκούδας με το δέντρο που αποτελεί το σύμβολο της πόλης, εκεί χιλιάδες άνθρωποι υποδέχονται το νέο έτος κάθε χρόνο. Η Plaza De Espana ωστόσο μου έκλεψε την καρδιά, κατά την διάρκεια του εγκλεισμού στο κέντρο της Μαδρίτης έγιναν έργα, υπόγεια parking που περνούν κάτω από τα ανάκτωρα της πόλης και φτάνουν στο ιστορικό κέντρο. Ένα από τα σπουδαίοτερα έργα ωστόσο ήταν η επέκταση της Placa De Espana, 5 πάρκα ενώθηκαν και δημιούργηθηκε ένας μεγάλος πεζόδρομος με αφετερία την πλατεία, στάση πλάι στα μοναδικά ανάκτωρα,  και τερματικό τον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα.

Κατά την διαδρομή αυτή το μάτι σου αποτυπώνει αψεγάδιαστες, σύγχρονες παιδικές χαρές, μεγάλους ποδηλατόδρομους, μικρά πάρκα, γλυπτά και το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου. Ζηλεύεις καθώς πεζοί και ποδηλάτες έχουν την ευκαιρία καθημερινά να αποδράσουν από την κίνηση και να απολαύσουν τον ήλιο σε ένα ήσυχο περιβάλλον χωρίς την βαβούρα της πόλης. Όσο περπατάς η πλατεία Οριέντε με τους Βασιλικούς κήπους και την Βασιλική Όπερα με την εξαιρετική αρχιτεκτονική σε καθηλώνουν.

Η Μαδρίτη αξιοποίησε άψογα τον χρόνο που της δόθηκε στην διάρκεια της πανδημίας, ανέπτυξε ήπια τα προάστια της, καθώς τα ενοίκια στο κέντρο αυξήθηκαν κατά κόρυφα και κάπως έτσι ενώ ξεκινούσε η αποκέντρωση, το κέντρο της μεταμορφωνόταν σε εκείνο που αρμόζει σε μία σύγχρονη μεγαλούπολη. Πεζοδρόμησε, φρόντισε, τακτοποίησε λάθη και βγήκε μπροστά με ένα ανθρώπινο πρόσωπο.

Μέσω της στρατηγικής περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της πόλης, «Madrid 360», η οποία περιλαμβάνει πάνω από 200 μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, καθώς και μέτρα για τον μετριασμό και την προσαρμογή του κλίματος, η πόλη κάνει κάτι παραπάνω από το καθήκον της για τον εντοπισμό της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ποδήλατα, πεζόδρομοι, ηλεκτρικά λεωφορεία πρωταγωνιστούν.

«Υλοποιήσαμε πολλά μέτρα για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας όπως η πεζοδρόμηση μεγάλων περιοχών και δρόμων της πόλης τα Σαββατοκύριακα, οι προσωρινοί ποδηλατόδρομοι και η αύξηση σχεδόν κατά 30% του αριθμού των λεωφορείων αποκλειστικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας », λέει ο δήμαρχος της πόλης, José Luis Martínez-Almeida Navasqués . «Ένα άλλο μάθημα που έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας», προσθέτει ο Almeida, «είναι η ανάγκη για δημόσιο χώρο που έχουν οι πολίτες, εξ ου και η εφαρμογή ζωνών μηδενικών εκπομπών σε όλες τις συνοικίες σε μόνιμη βάση και τα Σαββατοκύριακα σε εμβληματικές περιοχές για την πόλη. σηματοδότηση προσωρινών ποδηλατοδρόμων ή υλοποίηση δύο μεγάλων ποδηλατικών διαδρομών όπως η Paseo de la Castellana και ο Joaquin Costa».

Φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής πλησιάζαμε και στην Plaza Mayor, μία από τις πιο ιστορικές πλατείες της Ευρώπης που πήρε την σημερινή της μορφή το 1790. 237 πολύχρωμα κτίρια την αγκαλιάζουν κι εκείνη λάμπει με τα παραδοσιακά της καταστήματα και τις σπουδαίες της γεύσης. Λίγο πιο δίπλα η κλειστή αγορά Mercado De San Miguel, με παραδοσιακές γεύσεις και gourmet εστιατόρια, κρατά την ισπανική κουλτούρα και απογειώνει την γαστρονομία της πόλης. Σε αυτά τα δύο οικοδομικά τετράγωνα γνωρίσαμε όλους τους πολιτισμούς που “έχτισαν” την Μαδρίτη.

Τεράστια πάρκα όπως το Parque Del Buen Retiro, στα όρια του κέντρου με το ποτάμι να κυλά ανάμεσα του και να του κρατούν συντροφιά υπέροχα αγάλματα και μνημεία.

Και φυσικά μία στάση στο Μουσείο Reina Sofia, με το πιο σπουδαίο αντιπολεμικό έργο στην παγκόσμια ιστορία, έργα σύγχρονης τέχνης, installation, εποχιακές εκθέσεις αλλά και τους ιστορικούς πίνακες του Pablo Picaso και του Dali. Στο μουσείο καθήσαμε περίπου 10 λεπτά μπροστά στην Γκουέρνικα, εκεί, βιώσαμε ξανά τον ξεριζωμό της ομώνυμης και μετά μεταφερθήκαμε στον αυνανιστή και στην φαντασία του Dali. Η μεγαλύτερη απόλαυση για εκείνους που ξέρουν να αγαπούν την τέχνη.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί η βόλτα στην Grand Via, την Fifth Avenue της Μαδρίτης, με όλους τους οίκους μόδας, τα γνωστά μαγαζιά και τα μεγάλα πεζοδρόμια. Εκεί τα καταστήματα ανοίγουν στις 10 το πρωί και κλείνουν στις 10 το βράδυ.

Το απόγευμα τα tapas bar και τα καφέ γέμιζαν ασφυκτικά, με τους πολίτες να δοκιμάζουν tapas, με τα λαχταριστά χαμόνς και τα αυθεντικά τυριά της ισπανίας, τότε οι πλατείες πέρνανε άλλη μορφή ενώ το βράδυ σε διάφορες γωνίες παιδιά κοντά στα είκοσι προσπαθούσαν να ψαρέψουν πελάτες για τα salsa bar και τα clubs. Το τελευταίο βράδυ, επισκεφθήκαμε το Casino De Madrid, ένα σπουδαίο εστιατόριο βγαλμένο από χολιγουντιανή ταινία, με κόκκινα χαλιά, σκαλισμένους τοίχους, μεγάλες τραπεζαρίες και δωμάτια με έπιπλα αντίκες και κρυστάλλινους πολυελέους. Εκεί απολαύσαμε gourmet πιάτα, noodles με πέστο και κολοκύθι, ταλιάτα με πουρέ γλυκοπατάτας και σούπα λαχανικών βελουτέ, ένα συνοθίλευμα ισπανικό που συσπειρώθηκε με την τέχνη της γαστρονομίας και δημιούργησε την απόλυτη απόλαυση.

Η Μαδρίτη έχει πολλές ταυτότητες, συνδυάζει αρμονικά το παρελθόν της με το παρόν της, ξέρει να ζει, να τιμά την τέχνη της και να εξελίσσεται. Είναι πανέμορφη, κοσμοπολίτισσα και λάμπει και σίγουρα κάποια στιγμή θα γυρίσω πίσω για όλα εκείνα που δεν πρόλαβα να δω.

*Πώς θα πάτε στην Μαδρίτη: Αν ταξιδεύετε από Θεσσαλονίκη θα φτάσετε Μαδρίτη μέσω της Αθήνας πετώντας με την AEGEAN. Γίνονται έως 13 πτήσεις την εβδομάδα το καλοκαίρι. Αναχώρηση στις 08:45 (τοπική) από Αθήνα και άφιξη στη Μαδρίτη στις 11:35 (τοπική), και επιστροφή στις 12:30 (τοπική) από Μαδρίτη και άφιξη στις 16:55 (τοπική) στην Αθήνα. Επιπλέον, η ίδια εταιρεία προσφέρει βραδινές πτήσεις (κάθε μέρα εκτός από Τρίτες) με αναχώρηση στις 22:30 (τοπική) από Αθήνα και άφιξη στις 01:20 (τοπική) στη Μαδρίτη, και επιστροφή από Μαδρίτη στις 02:10 (τοπική) με άφιξη στην Αθήνα στις 06:35 (τοπική). Επίσης σημειώστε ότι η AEGEAΝ ήδη συνδέει απευθείας τη Θεσσαλονίκη με τη Βαρκελώνη με 2 εβδομαδιαίες πτήσεις από 29/05 έως και 27/10, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. Η πτήσεις αναχωρούν από Θεσσαλονίκη στις 12:10 (τοπική) με άφιξη στις 14:10 (τοπική) στη Βαρκελώνη, ενώ οι πτήσεις επιστροφής θα αναχωρούν στις 14:55 (τοπική) από Βαρκελώνη με άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 18:35 (τοπική).

Με την Aegean Αirlines το ταξίδι έγινε η απόλυτη εμπειρία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα