Γίνεται success story με ένα τριήμερο;

Ποιοι προορισμοί έζησαν εποχές προ covid και κρίσης το τριήμερο που μας πέρασε - Είναι αρκετό αυτό μπροστά σε έναν αβέβαιο χειμώνα;

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
γίνεται-success-story-με-ένα-τριήμερο-930852
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Εάν είσαι από εκείνους που στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς κυκλώνεις στο ημερολόγιο σου τα τριήμερα, το φετινό της 28ης Οκτωβρίου ήταν από τα… άχαστα για να προγραμματίσεις μια μίνι εξόρμηση – απόδραση σε έναν κοντινό προορισμό, ώστε να κάνεις ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, μιας και οι μνήμες του καλοκαιριού έχουν σιγά σιγά ξεθωριάσει και τα Χριστούγεννα μπορεί να πλησιάζουν, αλλά αργούν ακόμα.

Οι ουρές στα διόδια των Μαλγάρων και της Κορίνθου το βράδυ της Κυριακής επιβεβαίωσαν άλλωστε το παραπάνω, με τα νεύρα οδηγών και επιβαινόντων να δοκιμάζονται κατά την επιστροφή τους στην πόλη.

Υπό άλλες συνθήκες θα κάναμε λόγο για ένα «χρυσό» τριήμερο για τον κλάδο της διαμονής και της εστίασης, όμως με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί φέτος το ποτήρι για τους επαγγελματίες μοιάζει είτε μισογεμάτο, είτε μισοάδειο.

Οι υψηλές πληρότητες που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξαν το απόλυτο, έδωσαν μια τεράστια «ανάσα», αλλά δε φαίνεται να είναι αρκετή για τον «βαρύ» χειμώνα που έρχεται, αφού οι αριθμοί που προηγήθηκαν του τριημέρου, αλλά και αυτοί που ακολουθούν για το Νοέμβριο δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί για τα καταλύματα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας.

Στα της… γειτονιάς μας, στη Χαλκιδική πλέον ελάχιστα ξενοδοχεία λειτουργούν, κυρίως 4αστερα και 5αστερα τα οποία «δουλεύουν» αποκλειστικά με ξένους πελάτες.

Οι προορισμοί της Φλώρινας αποτέλεσαν σταθερή αξία το τριήμερο που μας πέρασε, με τις πληρότητες να αγγίζουν το sold out, ενώ αισιόδοξα είναι και τα πρώτα μηνύματα στις προ κρατήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, οι επαγγελματίες της περιοχής, σημειώνουν ότι η κίνηση που υπήρχε την 28η Οκτωβρίου δεν είναι ικανή για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων που βλέπουν τα έξοδά τους να διογκώνονται, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο με αύξηση των επισκεπτών τα σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου.

aghios-panteleimonas-flwrina.jpg

Με «γεμάτα» Airbnb και πληρότητες στο 90% σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα κύλησε το τριήμερο της 28ης για την Καστοριά που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε έναν προορισμό για όλη τη χρονιά και όχι μόνο για τους φθινοπωρινούς – χειμερινούς μήνες. Στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες της πόλης της δυτικής Μακεδονίας έμειναν για δύο με τρία βράδια.

Χαμόγελα… αναμονής στους επαγγελματίες της Πιερίας, που είδαν αρκετό κόσμο να επισκέπτεται τους προορισμούς του νομού τις περασμένες ημέρες, αλλά φυσικά αυτό που περιμένουν είναι η έλευση του χειμώνα και του χιονιού, ώστε οι ορεινές περιοχές και το Ελατοχώρι να μετρήσουν τις δυνάμεις τους.

Εποχές προ covid και κρίσης

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η εικόνα και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ναύπλιο πολλά από τα καταλύματα είχαν ήδη «κλειστεί» από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Τοπικοί φορείς κάνουν λόγο για εικόνες που είχε να ζήσει ο τόπος από πριν την πανδημία, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση κάνουν λόγο ότι ένα τριήμερο δεν είναι ικανό για να σώσει την παρτίδα, καθώς ο δρόμος είναι μεγάλος έως τις γιορτές.

Εποχές, πριν από το 2010, στο Καρπενήσι, με τον δήμαρχος της περιοχής κ. Νίκο Σουλιώτη να κάνει λόγο για ρεκόρ επισκεψιμότητας, αφού δεν υπήρχε κανένα κενό σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στους επαγγελματίες τόσο στη διαμονή, όσο και στην εστίαση.

karpenisi.jpg

Κοντά στο 90% έφτασαν οι πληρότητες και στα Ζαγοροχώρια, όμως για το Νοέμβριο το ποσοστό για τα σαββατοκύριακα «συρρικνώνεται» στο 40% προκαλώντας προβληματισμό στους επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου.

Το αδιαχώρητο και στο Πήλιο, με τους ξενοδόχους να βλέπουν τα δωμάτια να γεμίζουν και το τελικό αποτέλεσμα να ξεπερνά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί.

«Σύμμαχος» ο καιρός για τη Θεσσαλονίκη

Μπορεί αρκετοί Θεσσαλονικείς να επέλεξαν κάποιον κοντινό προορισμό για μια μίνι απόδραση εκμεταλλευόμενοι το τριήμερο, αλλά και την αργία του Αγ. Δημητρίου, ωστόσο η πόλη είχε έντονη «ζωή» τόσο από επισκέπτες, όσο και από αυτούς που έμειναν εδώ. 

Σε αυτό βοήθησαν και οι καλές καιρικές συνθήκες που υπήρχαν, με τα καφέ και τα εστιατόρια να γεμίζουν τόσο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όσο και στα πέριξ.

Σε… υψηλές πτήσεις η πληρότητα στα ξενοδοχεία, αφού αρκετοί ήταν εκείνοι που φρόντισαν ακόμα και τρεις μήνες πριν να κλείσουν κάποιο δωμάτιο, θέλοντας ίσως να πετύχουν και κάποια καλύτερη τιμή.

Πάντως και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για τριήμερο – ανάσα για τα έσοδα τους, αλλά εάν δεν υπάρχει συνέχεια, τα πράγματα θα είναι δύσκολα τον χειμώνα που έρχεται.

Success story με τριήμερα δεν γίνεται

Αυτό που προβληματίζει πάντως τους ξενοδόχους είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το φετινό χειμώνα και και για τις γιορτές, κάτι που είναι αναμενόμενο λόγω του κλίματος φόβου που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία ενόψει των μηνών που έπονται και τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν για τη θέρμανσή τους και με το πορτοφόλι να αδειάζει με τις τιμές στο σούπερ μάρκετ να αυξάνονται ραγδαία.

Πώς μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα τριήμερο έστω και με πληρότητες 90%, όταν όλο τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό κυμαίνονταν μεταξύ του 10-15% στην ηπειρωτική Ελλάδα;

Πώς θα καταφέρουν να βγάλουν τον χειμώνα οι ξενοδοχειακές μονάδες στην ορεινή Ελλάδα με τα λειτουργικά κόστη να ανεβαίνουν και τις τιμές θέρμανσης να «καίνε»;

«Αν παλαιότερα μια ξενοδοχειακή μονάδα πλήρωνε 1.000 ευρώ για ρεύμα τώρα πληρώνει 3.000. Αντίστοιχα το πετρέλαιο έχει αυξηθεί κατά 50%-55%. Παρότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει τον Νοέμβριο όπου θα ξέρουμε το ύψος της επιδότησης, οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι τα λειτουργικά κόστη θα είναι 2,5 φορές υψηλότερα. Έτσι ακόμα κι αν οι πληρότητες κινηθούν στα επίπεδα του 2019, κάτι που δεν αναμένουμε σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα, τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου θα μπουν μέσα κατά 40%» είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα insider.gr ο κ. Άγγελος Καλλίας, Πρόεδρος Ξενοδόχων Δράμας και επικεφαλής της ομάδας ορεινών περιοχών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Οι ξενοδόχοι ακόμα και αν δεν το θέλουν θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τις τιμές τους και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως σημειώνουν, εξαιτίας των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα