Δυσκολεύομαι να γράψω για το ταξίδι στην Ίμβρο. Εδώ και μέρες βασανίζω τις λέξεις. Στην άκρη του μυαλού μου γνέφει ο αλυτρωτικός λυρισμός. Ο ρεαλισμός, από την άλλη, με πιέζει να λειτουργήσω ως αποστασιοποιημένος περιηγητής. Και πάλι πίσω, ξανά διανοητική κόντρα, που υποδαυλίζει η ιστορική μνήμη. Όμως, κάθε ταξίδι έχει αφετηρία και αφορμή μια μνήμη, ένα ερέθισμα, ένα σημασιολογικό ενδιαφέρον. Τουλάχιστον, για τα δικά μου δεδομένα. Θέλω να πιστεύω και για τους πολλούς.
Η Ίμβρος ήταν ένας σταθερός στόχος εδώ και χρόνια. Θα το ομολογήσω και ας παρεξηγηθώ. Ευθύνεται το DNA μου, που με τραβά από το μανίκι στις πίσω σελίδες της ρίζας μου. Εκεί που νοιώθω με έναν μυστήριο τρόπο οικεία, που αισθάνομαι την ανάγκη να “ποτίζω” τα κλαδιά της καταγωγής μου. Κάτι σαν προσκύνημα, σαν διαφύλαξη της συνέχειας, σαν όχημα στον λαβύρινθο των συναισθημάτων και της ανάμνησης των διηγήσεων των παππούδων μου.
Είχε προηγηθεί η Τένεδος, πριν από μια πενταετία. Τώρα οι συνθήκες το επέτρεψαν, έστω κι αν έκρυβαν αρκετή ταλαιπωρία, να δω και την Ίμβρο. Gokceada, τη λένε οι απέναντι, δηλαδή, ουρανί νησί. Και στο χάρτη που πήραμε από το ξενοδοχείο όλα τα χωριά είναι με τούρκικες ονομασίες, που καθιερώθηκαν από το 1926. Αν δεν τις ξέρεις, θα δυσκολευτείς να τα εντοπίσεις.
Σε αντίθεση με την Τένεδο (Bozcaada), όπου το Χριστιανικό στοιχείο είναι στα όρια της εξαφάνισης, στην Ίμβρο όχι μόνον είναι ζωντανό, αλλά φαίνεται να ενισχύεται τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό πιστώνεται αβίαστα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, που έλκει την καταγωγή του από το νησί.
Αρκετοί είναι οι Ίμβριοι που επιστρέφουν για μόνιμη κατοικία, τα παλιά σπίτια γίνεται προσπάθεια να αναστηλωθούν (παρά τα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια), λειτουργεί πλέον και Λύκειο, έχει μόνιμα εφημέριο, τον πατέρα Αστέριο, που γύρισε στην Ίμβρο για να χειροτονηθεί τρίτη γενιά παπάς, έχει μαγαζιά που ακούς την ελληνική γλώσσα και μουσική, έχει έναν δραστήριο τοπικό σύλλογο, που στηρίζεται από τον πολυπληθέστερο παγκοσμίως Σύλλογο Ιμβρίων, με έδρα τη Νέα Σμύρνη. Με λίγα λόγια, έχει πολύ ατόφια συγκίνηση η Ίμβρος, το νησί και του Σπύρου Μελετζή, που το ύμνησε με τη φωτογραφική του κάμερα.
Μία λέξη ακόμη. Τα τελευταία χρόνια οι υποδομές στο νησί έχουν ενισχυθεί, πολλά νέα ξενοδοχεία έχουν ανεγερθεί και τώρα εκσυγχρονίζεται και το οδικό της δίκτυο. Ο τουρισμός από την Τουρκία, αλλά και την Ευρώπη, είναι εντυπωσιακός. Μιλιούνια καταφτάνουν.
Πώς να πας: Από την Αλεξανδρούπολη, μόλις περάσεις τα σύνορα στους Κήπους, είναι μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο μέχρι το λιμάνι Καμπάτεπε, (κοντά στο Τσανάκαλε), με δρόμο εφάμιλλο των ευρωπαϊκών και χωρίς διόδια. Από κει για να περάσεις στο νησί, που βλέπει καρσί τη Σαμοθράκη, χρειάζεσαι μιάμιση ώρα. Όλα αυτά βέβαια αν δεν κολλήσεις στα σύνορα με πολύωρες καθυστερήσεις και στο Καμπάτεπε με την απίστευτη ουρά των ταξιδιωτών. Γι’ αυτό, καλό είναι να αποφεύγεται η επίσκεψη τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός κι αν είσαι γενναίος και αποφασισμένος. Όπως εμείς, που φύγαμε 6.30 το πρωί από την Αλεξανδρούπολη και πατήσαμε το πόδι μας στην Ίμβρο στις 9.30 το βράδυ. Βλέπεις, πέσαμε σε τριήμερο γουίκεντ, λόγω της επετείου καταστολής του πραξικοπήματος στη γείτονα, που καθιέρωσε πλέον ως ημέρα αργίας ο Σουλτάνος. Αλλά, χαλάλι η ταλαιπωρία.