Κόσμος

2015: The year of living dangerously

Τα καλύτερα, τα χειρότερα, τα ρεκόρ του 2015 στον κόσμο.

Parallaxi
2015-the-year-of-living-dangerously-0
Parallaxi

Πάει ο παλιός ο χρόνος… Τι μας απασχόλησε περισσότερο στη διάρκεια του φαίνεται εύκολα μετρώντας τα search στην δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου και ανατρέχοντας στα πρωτοσέλιδα.

Το ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο ανήκει στο Παρίσι, όπου χτύπησε πέρυσι δυο φορές η τρομοκρατία αλλάζοντας τα δεδομένα στην πόλη του Φωτός και στην Ευρώπη ολόκληρη. Το googlορεκόρ αναζήτησης με τις λέξεις Paris Attacks έφτασε τα 897.000.000 κλικ.

Στην Ελλάδα τα πιο δημοφιλή search στο Google αφορούσαν στο eurobasket 2015, τις εκλογες 2015, την Αίγινα, ως δημοφιλέστερο εσωτερικό τουριστικό προορισμό, το Fifty shades of grey, που «έσκασε» στις κινηματογραφικές αίθουσες… Περισσότερα εδώ

Οι δημοφιλέστες αναζητήσεις μετά το Παρίσι αφορούσαν πρόσωπα: τον Λαμάρ Όντομ – Καλαθοσφαιριστής – σύζυγος της Κλοέ Καρντάσιαν, γεγονότα: την επίθεση στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, ταινίες: το Jurassic World , την ταινία που έσπασε ταμεία μέσα στο 2015, απώλειες: την Μπόμπι Κριστίνα Μπράουν, κόρη της Γουίτνι Χιούστον, την πιο δημοφιλή τραγουσίστρια για το 2015: την Adele (Περισσότερα εδώ)

Πέρα από τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο αυτά που έμειναν από το 2015 είναι:

Το ρεκόρ της ντροπής

mpexrakis2_0Ο Έλληνας φωτογράφος του Reuters, Γιάννης Μπεχράκης, επιλέχθηκε από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian ως ο καλύτερος φωτογράφος πρακτορείων για το 2015

Σύμφωνα με αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για πρώτη φορά το 2015 ξεπέρασαν τα 60.000.000 εκατομμύρια όσοι διώκονται από τις πατρίδες τους ή τις έχουν εγκαταλείψει ως πρόσφυγες. 34 εκατομμύρια από αυτούς έχουν εκτοπιστεί εντός της επικράτειας της χώρας τους, ενώ περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν προστασία και άσυλο εκτός συνόρων. Μόνο οι Σύριοι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 4.389.735. Σε 1.005.504  ανέρχονται οι πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα της Ε.Ε., θέλοντας να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου, τις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών και άλλους διωγμούς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ενώ 3.692 άνθρωποι πνίγηκαν, στα νερά της Μεσογείου, μέσα στο 2015.

Η μεγαλύτερη χασούρα του 2015

vw_dieselgate_memes_02_gas_auto

Το dieselgate (όπως ονομάστηκε) της Volkswagen, που μέχρι πρότινος αποτελούσε το καμάρι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και φιλοδοξούσε να γίνει το νούμερο ένα στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου, έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία. Το σκάνδαλο που ξέσπασε τον περασμένο Σεπτέμβρη γύρω από τα παραποιημένα στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές αερίων των αυτοκινήτων της Volkswagen προκάλεσαν στη μετοχή πτώση 43% της αξίας της μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. Αυτό μεταφράστηκε σε χασδούρα 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρωτιά Ήταν το τελευταίο «οχυρό» όσον αφορά την ψήφο των γυναικών. Και ενώ στο υπόλοιπο κόσμο ο πολιτισμός σταδιακά έφερε την ισότητα στα δύο φύλα από το 1917 και μετά, στη Σαουδική Αραβία ο Μεσαίωνας καλά κρατούσε. Τον Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκαν τοπικές εκλογές και για πρώτη φορά που το απολυταρχικό καθεστώς της χώρας παραχώρησε στις γυναίκες τα πολιτικά δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Έτσι η Σαουδική Αραβία έγινε η τελευταία χώρα στον κόσμο όπου πλέον η ψήφος είναι δικαίωμα και του γυναικείου πληθυσμού. Καλή αρχή για μια διαφορετική αντιμετώπιση της γυναίκας στις μουσουλμανικές χώρες να την πούμε; Θα φανεί.

Η κακή είδηση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, το 2015 ήταν ο θερμότερος χρόνος που έχει ποτέ καταγραφεί, με τη μέση θερμοκρασία να αυξάνεται κατά ένα βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή 1880-1899.

Οι δυο καλές ειδήσεις

Ανάμεσα σε μια σωρεία κακών ειδήσεων όσον αφορά την κοινωνία, τον άνθρωπο και το περιβάλλον μια απόφαση ίσως κάνει τη διαφορά για τον πλανήτη. Η ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν στο Παρίσι 196 χώρες για δράση κατά της  κλιματικής αλλαγής, ίσως είναι η αρχή για να δούμε κατάματα ένα πρόβλημα που έχει φτάσει στην πόρτα όλων μας και δεν χωράει καμιά αναβολή.  Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό οι εξακριβωμένοι αριθμοί δείχνουν ότι το 200 εκατομμύρια λιγότεροι ήταν οι άνθρωποι, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας φέτος σε σχέση με το 2012. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα 702 εκατ. άνθρωποι (9,6% του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν με λιγότερα από 1,25 δολάρια ημερησίως όταν πριν από τρία χρόνια ο αριθμός ανερχόταν σε 902 εκατομμύρια (12,8% του παγκόσμιου πληθυσμού). Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, έχει πέσει κάτω από το 10%. Μάλιστα, παρά την ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες, υπολογίζεται ότι 1,2 δισεκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας σε σχέση με το 1990.

Οι ελληνικές πρωτιές

hashtag-twitter-ekloges2015-660x330

Τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ένα χρόνο και ένας πρωθυπουργός που εκλέγη δις μέσα στον ίδιο χρόνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ουσιαστικά και ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του τόπου (ο 40χρονος Τσίπρας μπορεί να μην είναι ακριβώς ο  νεαρότερος, αλλά μπορεί να πάρει τον τίτλο. Την  πρωτιά κατέχει ο Μεσολογγίτης πολιτικός Επαμεινώνδας Δεληγιώργης που ορκίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 1865 σε ηλικία 36 ετών. Εκείνος όμως παραιτήθηκε  δέκα μέρες αργότερα).

Τρεις πρωθυπουργοί πέρασαν από τον πρωθυπουργικό θώκο μέσα στο 2015: Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας, Βασιλική Θάνου. Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία η υπηρεσιακή μας πρωθυπουργός.

Η μεγαλύτερη αποχή της μεταπολίτευσης από την εκλογική διαδικασία, σημειώθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου καθώς σχεδόν ένας στους δύο από τους εγγεγραμμένους δεν προσήλθε στις κάλπες. Το ποσοστό της αποχής έφτασε το 44,1% (συμμετοχή των εγγεγραμμένων κατά 55,9%), ενώ το 2,45% όσων ψήφισαν έριξαν στην κάλπη άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.

Παρά τα αρνητικά πρωτοσέλιδα για το κλείσιμο τραπεζών, την επιβολή capital controls και τις απεργίες, ο αριθμός των τουριστών το 2015 αυξήθηκε σε περίπου 26 εκατομμύρια, από 22 εκατομμύρια που ήταν το 2014. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ανοδική είναι και η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό: Από 14,3 δισεκατομμύρια το 2014 ανήλθαν στα 14,5 το 2015.

Το Χόλιγουντ καλά κρατεί

3-theories-about-star-wars-episode-7-the-force-awakens-you-don-t-know-the-power-of-the-664771

Μέσα στο 2015 τρεις ταινίες κατάφεραν να μπουν στην δεκάδα των πιο εμπορικών ταινιών παγκοσμίως. Η μια λίγο πριν εκπνεύσει το έτος που το κατάφερε μέσα σε μόλις 2 προβολής. Οι πιο εμπορικές ταινίες του 2015 παγκοσμίως: Μπορεί να έμεινε στην Τρίτη θέση αλλά ουσιαστικά είναι ο νικητής αφού κατάφερε να αγγίξει την κορυφή σε 2 μόλις εβδομάδες προβολής. Μιλάμε φυσικά για το Star Wars: The Force Awakens που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 18/12 ($1.510.800.000). Οι άλλες δυο είναι το Jurassic World ($1.669.000.000) και το Furious 7 ($1.515.000.000). Πρώτο στο Youtube

Δημοφιλέστερο video στο Youtube ήταν με απόσταση αυτό του τραγουδιού τραγούδι “Silento – Watch Me” που έκλεισε το 2015 με 120 εκατ. views

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα