Κόσμος

Γιατί όλοι μιλούν για την αλβανική Ριβιέρα

Εκατομμύρια επισκέπτες και ντόπιοι που από ταβέρνες των 10 τραπεζιών πλέον διαχειρίζονται πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
γιατί-όλοι-μιλούν-για-την-αλβανική-ριβ-1042326
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Η αλβανική Ριβιέρα αποτελεί έναν από τους προορισμούς που μπαίνουν στο «κάδρο» των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο που θέλουν να ανακαλύψουν κάτι το διαφορετικό.

Η Valeriya Safronova σε άρθρο της στους New York Times αναφέρεται στο τι είναι αυτό που κάνει την αλβανική Ριβιέρα να ξεχωρίζει.

«Στη μία πλευρά ενός υπαίθριου περιπτέρου στο Dhermi, ένα χωριό στην παραλία, τα νερά έλαμπαν κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, απαλλαγμένα από τα γιοτ που συνωστίζονται στις κροατικές και ελληνικές ακτές στα βόρεια και νότια. Από την άλλη πλευρά, φοίνικες σκορπίζονταν στο τοπίο. Πίσω τους ξεπρόβαλλαν τα καταπράσινα Κεραύνια Όρη».

Η γειτονική χώρα αποφασίζει να επικεντρωθεί στον εναλλακτικό τουρισμό και όχι στον μαζικό τουρισμό, καθώς θεωρεί ότι έτσι θα καταφέρει να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές της.

Η Αλβανία μοιάζει ιδανικός προορισμός, τώρα που ο κλάδος των ταξιδιών γνωρίζει ανάκαμψη, καθώς περιλαμβάνει μικρές αποστάσεις και προσφέρει απίστευτη σχέση ποιότητας – τιμής.

Κάνοντας «στροφή» από το παραδοσιακό μοντέλο ήλιου και θάλασσας που προσφέρουν οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, οι αξιωματούχοι στην Αλβανία θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα προορισμό υψηλής ποιότητας, κάνοντας άνοιγμα σε νέες αγορές.

Το 2022 η χώρα σημείωσε ρεκόρ με 7,5 εκατ. επισκέπτες που ξόδεψαν 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2019 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 6,4 εκατομμύρια επισκέπτες και 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά και το 2023 η Αλβανία σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο άνοιξε με αύξηση +54% σε σχέση με το 2019.

Επίσης, ένα ιδιαίτερο στοιχείο στο οποίο επένδυσαν οι Αλβανοί είναι τα μουσικά φεστιβάλ.

Ξεκίνησε με το Kala, το οποίο έγινε το πρώτο διεθνές μουσικό φεστιβάλ της Αλβανίας όταν ξεκίνησε στο Dhërmi το 2018. Η παραθαλάσσια πόλη Dhërmi φιλοξενεί τώρα πληθώρα φεστιβάλ χορευτικής μουσικής που διοργανώνονται από τους ίδιους φορείς: Explorations, Inner State, Hospitality On The Beach. Και από το 2022, υπάρχει επίσης το ION Festival: επτά ημέρες ηλεκτρονικής μουσικής και δραστηριότητες ευεξίας στην Αλβανική Ριβιέρα.

«Ήμουν μέρος ενός πλήθους περίπου 3.500 κυρίως νέων ανθρώπων, λαμπερών με διάφανα παντελόνια, crop tops και καουμπόικες μπότες, που είχαν κατέβει στο Dhërmi στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου για να λικνιστούν και να περιδινηθούν στο φως του φεγγαριού, υπνωτισμένοι από τους ρυθμούς, και να γεμίσουν τις μέρες τους με Kundalini yoga, αναπνοές, μασάζ και μαθήματα capoeira.

Στις τέσσερις σκηνές, D.J.s όπως οι Hunee and Antal, CC:Disco!, Grace Sands και Daphni βρίσκονταν στα decks κάθε βράδυ, χαρίζοντας techno και ηλεκτρονικούς ρυθμούς αναμεμειγμένους με funk, disco, jazz και άλλα. Μια πέμπτη σκηνή, ανοιχτή κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε καλούσε από το Gjipe, ένα φαράγγι με ψηλά κόκκινα βράχια, σε μια μικρή, γραφική βόλτα με σκάφος μακριά» γράφει η Safronova στους New York Times.

Οι περισσότερες σκηνές ανοίγουν το βράδυ και η μουσική συνεχίζεται μέχρι τις 7 το πρωί, αφήνοντας τις μέρες ελεύθερες για δραστηριότητες και εξερεύνηση.

Υπάρχουν ξενοδοχεία και διαμερίσματα στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν και να απολαύσουν καλό φαγητό με τις τιμές να ξεκινούν από 295 δολάρια το άτομο για μια εβδομάδα. Η ιδέα είναι να διατηρηθεί η εμπειρία σε προσιτή τιμή και να αποφευχθεί τυχόν υπερχρέωση της διαμονής.

«Πήγα από την Ίμπιζα, η οποία είχε πολύ κόσμο, στην Κροατία, η οποία είχε πολύ κόσμο. Έχω περάσει πολύ χρόνο στην Ινδία, και πλέον η Γκόα είναι επίσης γεμάτη κόσμο. Και η Ελλάδα είναι τόσο ακριβή πια», δήλωσε η Annabel Turbutt-Day, 38 ετών, διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων από το Λονδίνο, η οποία παρακολούθησε το Kala Festival από τα Τίρανα, την πρωτεύουσα της Αλβανίας, με τον σύντροφό της και τρεις φίλους της. «Η Αλβανία είναι ακόμα λίγο ανεξερεύνητη και λίγο πιο προσιτή».

Η τουριστική περίοδος στο Dhërmi, η οποία παλαιότερα διαρκούσε περίπου έξι εβδομάδες, διαρκεί τώρα από τα τέλη Μαΐου έως τον Σεπτέμβριο.

Οι ντόπιοι στην παλιά πόλη του Dhërmi φαίνεται να έχουν αγκαλιάσει το φεστιβάλ. «Μας αρέσει να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους» λένε.

Το 2019, ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ θα επενδύσει 40 εκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία ως μέρος ενός προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης. Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Αυλώνα, περίπου μιάμιση ώρα οδικώς από το Dhërmi, βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, παρά τη διαμάχη σχετικά με τη θέση του σε προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο. Εν τω μεταξύ, η σήραγγα Llogara θα διασχίσει τα βουνά και θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού από τα Τίρανα σε 40 λεπτά. Θα φέρει επίσης το Dhërmi σε μια ώρα από το νέο αεροδρόμιο.

Τα social media αποθεώνουν τις παραλίες της αλβανικής Ριβιέρας και τις παρομοιάζουν με αυτές του Μπαλί και των Μαλδίβων, ενώ αποκαλούν το Dhërmi ως τη… Σαντορίνη της Αλβανίας.

Το δικό τους… παραμύθι ζουν όμως και οι ντόπιοι επιχειρηματίες. Κάποτε, ιδιοκτήτες ταβέρνας με 10 τραπέζια και τώρα ιδιοκτήτες πολυτελούς θερέτρου.

Εκτάσεις που έμεναν αναξιοποίητες και μετατράπηκαν σε κάμπινγκ, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα και καζίνο, όμως οι κάτοχοί τους δεν ήθελαν να επέμβουν στο περιβάλλον.

Δε σημαίνει βέβαια ότι όλα είναι ρόδινα. Όλοι αναρωτιούνται εάν αυτό που συμβαίνει είναι μια «φούσκα» που θα σκάσει ή αν η Αλβανία θα ταυτιστεί ως ένας προορισμός μόνο για πάρτι.

Ταυτόχρονα οι υποδομές στο Dhërmi κάθε φορά τεστάρουν τις αντοχές τους. Πολλές φορές το ηλεκτρικό ρεύμα ή το νερό κόβεται, ενώ η καθαριότητα δεν είναι από το δυνατό τους σημείο, λέει η Safronova στους New York Times.

*με πληροφορίες από New York Times, Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα