Πώς να ταξιδέψεις στη Σκανδιναβία χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία
Mερικές ιδέες για να βρεθείς εκεί όπου ονειρεύεσαι δίχως να πρέπει να είσαι κροίσος.
Eικόνες: Pixabay
Πολλοί από τους ταξιδιώτες που βρέθηκαν κάποτε στη Σκανδιναβία έπαθαν πιθανόν κάποια στιγμή σοκ εξαιτίας του υψηλού κόστους. Γι’ αυτό και μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις της ζωής είναι: πώς μπορεί κανείς να κάνει τη Σκανδιναβία προσιτή; Ίσως να είναι αδύνατο, ωστόσο αξίζει να γίνει μία προσπάθεια.
Παρακάτω οι ιδέες που δίνει o Guardian σε σχετικό κείμενο που δημοσίευσε:
Δωρεάν πράγματα και δραστηριότητες
Πολλές υπαίθριες δραστηριότητες στη Σκανδιναβία δεν κοστίζουν τίποτα. Παντού υπάρχουν καταφύγια, καλύβες και εστίες, διαθέσιμα προς όλους. Στην Κοπεγχάγη μπορείτε να κάνετε καγιάκ γύρω από το λιμάνι δωρεάν με τα Green Kayaks. Υπάρχει επίσης μια υπέροχη περιοχή για κολύμπι, καθώς και πολλές παραλίες όπως η Amager Strand πιο έξω. Η Στοκχόλμη προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για δωρεάν κολύμβηση.
Σε όλη τη Σκανδιναβία το βόρειο σέλας είναι δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ελέγξετε την πιθανότητα ηλιακής δραστηριότητας (υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές) και να βγείτε έξω τη νύχτα, κατά προτίμηση σε υψηλό σημείο.
Το καλοκαίρι, ωστόσο, θα θέλετε να απολαύσετε τις μεγάλες βραδιές και οι πρωτεύουσες προσφέρουν δωρεάν ψυχαγωγία: περπατήστε την περιοχή Christiania της Κοπεγχάγης και δείτε τη δημόσια συλλογή έργων τέχνης της Στοκχόλμης. Ανεβείτε στον ψηλότερο πύργο της Κοπεγχάγης χωρίς κόστος. Δείτε υπαίθριες αγορές, δημοφιλείς σε όλη τη Σκανδιναβία και δωρεάν αξιοθέατα, όπως οι Βοτανικοί Κήποι στο Aarhus.
Μια άλλη καλή επιλογή είναι ο εθελοντισμός. Το εθελοντικό κομμάτι είναι μεγάλο στη Σκανδιναβία. Μπορείτε να μαγειρεύετε για μια οικογένεια ή να βάφετε τον αχυρώνα ενός αγροκτήματος ή να φροντίζετε τα άλογα και να σας παρέχουν ίσως διαμονή και σίτιση.
Πολλές υποδομές στη Σκανδιναβία είναι τέτοιες ώστε να σας βοηθήσουν: λεωφορεία και τρένα μεταφέρουν ποδήλατα, η λίμνη θα έχει μια προβλήτα για να βουτήξετε. Στη Σουηδία υπάρχουν υπέροχα παλιά kallbadhus, κρύα λουτρά. Το Γκέτεμποργκ αποκτά μια εντυπωσιακή δημόσια σάουνα κατασκευασμένη από ανακυκλωμένα υλικά. Η Στοκχόλμη έχει ήδη ένα στο Hellasgården, σε μικρή απόσταση με το λεωφορείο από το κέντρο (δεν είναι δωρεάν, αλλά προσιτό στα 7,90 £).
Υπάρχουν επίσης πάρα πολλά νησιά που είναι όλα κοντά μεταξύ τους και μπορείτε να κάνετε κάμπινγκ (αυτό είναι προφανώς φθηνότερο σαν επιλογή).
Μεταφορά
Προσέξτε για προσφορές που έχουν να κάνουν με τη μεταφορά σας: για παράδειγμα διατίθεται το Oslo Pass (για 24 ώρες, για τους ενήλικες από 36 £) που σας προσφέρει δωρεάν δημόσια συγκοινωνία αλλά και είσοδο σε μουσεία και γκαλερί, καθώς και εκπτώσεις σε εστιατόρια και καφέ.
Η κάρτα Discover Copenhagen Card (διαρκείας 24 ωρών, από 52 £) έχει παρόμοια πλεονεκτήματα, αλλά η ευρεία περιφερειακή κάλυψη σας οδηγεί σε μέρη όπως το Roskilde με το μουσείο Viking Ship (είσοδος για ενήλικες 18 £, κάτω των 18 ετών δωρεάν) και τον μεσαιωνικό καθεδρικό ναό (δωρεάν είσοδος). Μπορείτε επίσης να πάτε στο Helsingør και να κάνετε τη σύντομη διαδρομή με το φέρι στο Helsingborg στη Σουηδία.
Η κάρτα της Στοκχόλμης (για μία ημέρα με 60 £) περιλαμβάνει πρόσβαση σε ορισμένες περιηγήσεις με σκάφος και λεωφορείο στην πόλη.
Το ποδήλατο είναι σχεδόν πάντα μια καλή ιδέα εξοικονόμησης χρημάτων – και όχι μόνο στις πόλεις. Τα τοπικά ηλεκτρικά ποδήλατα ενδείκνυνται για τις εξερευνήσεις σας.
Διαμονή
Στη Σουηδία το κάμπινγκ στην άγρια φύση επιτρέπεται αρκεί να μην αφήνετε ίχνη και να μένετε μακριά από δρόμους και κτίρια. Οι περιοχές άγριας φύσης μπορεί να είναι τεράστιες και απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός.
Η Νορβηγία έχει παρόμοια πολιτική επ’ αυτού. Ο Oddgeir Sagerup, ένας οδηγός στη βόρεια Νορβηγία και το Svalbard, συνιστά αυτού του τύπου κάμπινγκ μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, λέγοντας: «Είναι δωρεάν και εύκολο. Απλώς μείνετε τουλάχιστον 200 μέτρα μακριά από το πλησιέστερο σπίτι κλπ».
Όταν βρίσκεστε σε πόλεις, προτείνει να βρείτε δημοτικά και κοινοτικά κέντρα που προσφέρουν φθηνότερα κρεβάτια.
Στη Δανία υπάρχουν περισσότερες από 1.000 τοποθεσίες δωρεάν κάμπινγκ. Τα δάση της Δανίας το κάμπινγκ με διανυκτέρευση, αλλά θα πρέπει να διαβάσετε τους κανόνες. Ξενώνες όπως το Book1 στο Aarhus είναι διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα.
Στη Σουηδία θα βρείτε παντού ξενώνες. Τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες συνήθως δεν περιλαμβάνονται, αλλά μπορούν να ενοικιαστούν με μικρή χρέωση. Η μη κερδοσκοπική Σουηδική Ένωση Τουριστών διαχειρίζεται περίπου 250 ξενώνες, ξενοδοχεία και καμπίνες στα ορεινά με σκοπό να κάνει τη φύση και τον πολιτισμό της Σουηδίας προσβάσιμα σε όλους.
Η ατμόσφαιρα στις ορεινές καλύβες σε όλη τη Σκανδιναβία είναι απίστευτα ζεστή. Οι επισκέπτες μοιράζονται φαγητό, δουλειές και διασκέδαση.
Φαγητό και ποτό
Η Νορβηγία και η Δανία βρίσκονται τακτικά στην πρώτη πεντάδα των πιο ακριβών χωρών για φαγητό στο εξωτερικό, με τη Σουηδία να μην απέχει πολύ. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να δειπνήσετε κάπου όπου δεν θα ξοδέψετε μια περιουσία.
Στη Σουηδία, αναζητήστε το dagens rätt, βασικό πιάτο ημέρας, συνήθως διαθέσιμο το μεσημέρι. Αυτά κοστίζουν 8-12 £ ως κυρίως πιάτο, συνοδευτική σαλάτα και απεριόριστο καφέ.
Στη Νορβηγία είναι σύνηθες να φτιάχνεις ένα matpakke, ένα μεσημεριανό σάντουιτς για να πάρεις μαζί σου.
Στη Δανία, το bolle med ost, το κουλούρι με τυρί, είναι ένα φθηνότερο σνακ, αλλά πρέπει να αποδεχτείτε ότι το φαγητό θα αποτελέσει ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού σας.
Πηγή: Guardian