Κόσμος

H Βιέννη αγαπά το κρασί και το δείχνει!

Κάθε φορά που ταξιδεύει κανείς στη Βιέννη, τα τελευταία χρόνια εκπλήσσεται όλο και περισσότερο. Αυτή τη χρονιά μας συστήνει το οινικό της προφίλ.

Κατερίνα Καραμφυλίδου
h-βιέννη-αγαπά-το-κρασί-και-το-δείχνει-122759
Κατερίνα Καραμφυλίδου

Κάθε φορά που ταξιδεύει κανείς στη Βιέννη, τα τελευταία χρόνια εκπλήσσεται όλο και περισσότερο. Οι διαρκείς καινοτομίες που ανανεώνουν το πρόσωπο μιας ιστορικής πρωτεύουσας δεν σταματούν ποτέ. Ανάμεσα στα υπόλοιπα μας συστήνει το οινικό της προφίλ. Και αφήνει τον ουρανίσκο μας με μια αίσθηση ενθουσιασμού.

Το ταξίδι της μύησης ξεκινά από το ειδικό ξενοδοχείο!

Hotel Rathaus - Wein & Design

Ο ιδανικός τόπος για να μείνει ο φίλος του κρασιού στην Βιέννη είναι ασφαλώς ένα ξενοδοχείο αφιερωμένο στο κρασί. Το Rathaus Wein and design. Τριάντα επτά διαφορετικά δωμάτια αφιερωμένα σε οινοπαραγωγούς. Ένα εντυπωσιακό σκηνικό που κλέβει καρδιές από το πολύχρωμο πρωινό που όμοιο του δεν έχω ξαναδεί, με προϊόντα αγορασμένα σε μια διάσημη ανοιχτή αγορά και φυσικά δυνατότητα γευσιγνωσίας και δοκιμών των καλύτερων κρασιών της πόλης. Μια αληθινή εμπειρία η διαμονή εντός του. Η μέρα για τον οινικό επισκέπτη ξεκινά με μια επίσκεψη στους αμπελώνες, που-να μια αληθινή έκπληξη-βρίσκονται μέσα στην πόλη. Η μοναδική πόλη που διαθέτει εντός των ορίων της 700 εκτάρια και 320 παραγωγούς που παράγουν 2 εκατομμύρια λίτρα κρασιού κάθε χρόνο. Το ιδανικό μικροκλίμα που δημιουργεί ο Δούναβης που περνά στα δάση κοντά στην πόλη, στις περιοχές Kahlenber, Nussberg, Bisamberg και Mauer.

rathaus

Hotel Rathaus - Wein & Design

H απόλυτη εμπειρία του ταξιδιού είναι η επίσκεψη στο Palais Coburg. Το έμβλημα του οινικού πολιτισμού στην Βιέννη, ένα ζωντανός θρύλος που φιλοξενεί 5000 οινικά διαμάντια σας περιμένει με έξι διαφορετικά θεματικά κελάρια. Το εντυπωσιακά ανακαινισμένο παλάτι που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1840 για να φιλοξενήσει στα υπόγεια του, που έβρισκαν κάποτε καταφύγιο από τις διώξεις των Οθωμανών οι Βιεννέζοι, το μεγαλύτερο οινικό αρχείο ολόκληρου του πλανήτη. Με την καθοδήγηση ειδικών chef sommelier στα λαβυρινθώδη μονοπάτια των κελαριών που είναι αφιερωμένα στις διάφορες οινοπαραγωγικές γωνιές του πλανήτη. Από την Αυστραλία μέχρι το Νέο Κόσμο, φιάλες που η δημιουργία του φτάνει μέχρι και το 1727 περιμένουν τους ειδικούς και τους φίλους του κρασιού για να τους εντυπωσιάσουν. Χρονιές, σοδιές και σταθμοί παρελαύνουν καθώς τα βήματα σου σε οδηγούν από κελάρι σε κελάρι και ένα δέος για αυτό που αντικρίζεις σε διακατέχει.

Palais©Palais-Coburg-Hotel-ResidenzPalais Coburg1Palais Coburg5FrankreichKeller©Palais-Coburg-Hotel-ResidenzYquemKeller©Palais-Coburg-Hotel-Residenz

Οι συγκινήσεις σε αυτή την πόλη δεν σταματούν εδώ. Προορισμός Zahel. Το όνομα της οικογένειας που άλλαξε την πορεία του κρασιού σε τούτη τη χώρα σε περιμένει στις παρυφές των λόφων Mauer. H απόφαση του Richard Zahel να ασχοληθεί με το κρασί στα αμπέλια, τα κελάρια και την διάσημη ταβέρνα του από τη δεκαετία του 30 έκανε το μέρος τον απόλυτο τόπο λατρείας ενός κορυφαίου τοπικού παραγωγού. Με έμφαση στην ποιότητα και τις καινοτομίες που εφάρμοσε η οικογένεια δεν έχει κανείς παρά να καθίσει σε ένα τραπέζι της περίφημης κρασοταβέρνας και να παραγγείλει.

Zahel_Gemischter_Satz_WeingartenZahel_Vienna_Cellar

Για την πιο μοντέρνα εκδοχή του μύθου η οινοποιία του Stefan Hajsan αποτελεί την ιδανική επιλογή. Από τις σχετικά νέες εισόδους στο χώρο, εφάρμοσε τις οργανικές μεθόδους παραγωγής για να λάβει θαυμαστά αποτελέσματα που απολαμβάνει κανείς συνοδευμένα από αντίστοιχες οργανικές τροφές που  δένουν αρμονικά με τους οίνους του.

wtv-herbst-weingut-hajszan--peter-rigaud.jpg.2928358

Για τη νύχτα ένα μπαρ αφιερωμένο στον Οίνο σαν το Unger & Klein, με highlights από όλη τη μεσόγειο και φυσικά την Αυστρία, ή σε μία από τις δεκάδες ταβέρνες αφιερωμένες στο κρασί, τις Heuriger. Φεύγοντας πάρτε απαραιτήτως μαζί σας κάποια από τα υπέροχα λευκά σαν τα Gruner Veltliner, Resling, Pinot Blanc και εξαιρετικές γκουρμέ γεύσεις όπως το χαβιάρι Κασπίας ή οι τρούφες στο Meinl am Graben.

Unger_Klein_01

Wine Shop and Bar Unger & Klein, Vienna by EoK Eichinger oder Knechtl Architekten, Vienna, Austria.

Καθώς το αεροπλάνο υψώνεται στο βιεννέζικο ουρανό για την επιστροφή, κοιτάζω κάτω τις τελευταίες εικόνες των αμπελώνων που δίνουν πράσινες πινελιές στην πόλη. Σπάνια ένα ταξίδι στη γεύση έχει τόση συγκίνηση.

*Στη Βιέννη ταξιδέψαμε καλεσμένοι της Austrian Airlines. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα