NEXT TOP TRAVEL- Πάντα μαζί, πάντα ασφαλείς!
Ένας υπέροχος προορισμός για ημερήσια εκδρομή για βόλτα και φαγητό.
Εικόνες- Λέξεις: Δανάη Στυλιανίδου
Για μια στιγμή σκέφτηκα να μην έρθω σήμερα στο καθιερωμένο ταξιδιωτικό ραντεβού μας. Απαγόρευση κυκλοφορίας, mini lock down σε πολλούς νομούς… Είναι ώρα, αναρωτήθηκα, να λέμε για ταξίδια; Γρήγορα, ωστόσο, συνειδητοποίησα πως όταν όλα γύρω μας (και ίσως και μέσα μας) είναι δύσκολα, η ελπίδα είναι που μας δίνει δύναμη. Και η ελπίδα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα όνειρα και τα σχέδια για το μέλλον, κοντινό ή μακρινό. Έτσι, να’ μαι!
Θα συνεχίσουμε να λέμε για ταξίδια και εκδρομές στην Ελλάδα, ελπίζοντας να μην αργήσει πολύ η μέρα που θα μπορέσουμε να βάλουμε τα ταξίδια στο εξωτερικό εκ νέου στο πρόγραμμά μας άφοβα. Ελπίζοντας στο καλύτερο και στην άφιξη αυτού όσο πιο σύντομα γίνεται, λέω να ξεκινήσω να σου λέω για μια γραφική πόλη της Ελλάδας η οποία αποτελεί σταυροδρόμι της Δύσης και της Ανατολής. Είναι χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης και είναι μικρή και όμορφη. Ο λόγος για την Ξάνθη στην οποία κατοικούν λίγο παραπάνω από 55.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
Η Ξάνθη απέχει από τη Θεσσαλονίκη περίπου 200 χλμ και από την Αθήνα περίπου 700 χλμ. Μπορείς να πας με ΚΤΕΛ, τρένο ή και με δικό σου μέσο φυσικά. Δε θα έλεγα ότι η επίσκεψη στην Ξάνθη είναι must μια συγκεκριμένη εποχή. Η επίσκεψη θα είναι εξίσου απολαυστική οποιαδήποτε εποχή, απλά τον χειμώνα με αρκετό κρύο. Το σίγουρο είναι ότι για να τη χαρείς με την άνεσή σου, έχε στο νου σου ότι χρειάζονται δυο-τρεις μέρες. Αν και αποτελεί καλό προορισμό και για ημερήσια εκδρομή για βόλτα και φαγητό, αν ζεις κάπου κοντά.
Σχετικά με τη διαμονή, οι επιλογές είναι αρκετές. Μπορείς να μείνεις σε ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή airbnb. Το αντίτιμο για ένα δίκλινο δωμάτιο όχι μακριά από το κέντρο της πόλης είναι περίπου 55 ευρώ. Αν πας με αυτοκίνητο και προτιμάς τα ξενοδοχεία, σημείωσε ότι σε ακτίνα το πολύ 5 χλμ από την πόλη υπάρχουν διάφορα ξενοδοχεία με τιμές οικονομικές αλλά και πιο τσιμπημένες.
Έχω επισκεφθεί την Ξάνθη αρκετές φορές, αλλά νομίζω η καλύτερη ανάμνηση είναι εκείνη από τις ημέρες του καρναβαλιού στην πόλη. Είχα πάει μια δυο μέρες νωρίτερα και απόλαυσα βόλτες στα στενά της Ξάνθης και νοστιμιές στα καφέ και στις ταβέρνες της και μετά…το ξακουστό καρναβάλι της! Δε νομίζω να πραγματοποιηθεί φέτος εξαιτίας των κορωνοσυνθηκών, αλλά όταν ξεκορωνιάσουμε στο προτείνω ανεπιφύλακτα. Είτε είσαι 18 είτε είσαι 88, αν σου αρέσει να μεταμφιέζεσαι, να περνάς καλά και τα έχεις βρει με τη βαβούρα, σίγουρα θα περάσεις υπέροχα!
Την πόλη χωρίζει στα δυο ο ποταμός Κόσυνθος. Από τη μια βρίσκεται η Παλιά και η Νέα Πόλη και από την άλλη η συνοικία Σαμακώβ, λέξη που προέρχεται είτε από τα Αγγλικά, είτε από τα Βουλγάρικα είτε από τα Ελληνικά. Πάντως, σίγουρα έχει να κάνε με τη μεταλλευτικές δραστηριότητες. Λίγο παρεξηγημένη συνοικία, θα έλεγα, καθώς το ενδιαφέρον, συνήθως, μονοπωλεί η Παλιά και η Νέα πόλη και όχι η συγκεκριμένη συνοικία από την οποία απουσιάζουν τα αρχοντικά, τα μαγαζιά, οι όμορφες πλατείες…Ωστόσο, στο Σαμακώβ, το πράσινο κάνει πάρτυ και αν και δεν έχω κάνει τη διαδρομή, έχω ακούσει ότι το μονοπάτι της Παναγιάς σου προσφέρει περίπου 45 λεπτά ευχάριστης περπατάδας. Το μονοπάτι ξεκινά από τη συνοικία Σαμακώβ και φτάνει μέχρι το Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμούς.
Η αίγλη της Παλιάς Πόλης είναι αδιαμφισβήτητη. Τον Σεπτέμβριο πραγματοποιούνται και οι γνωστές Γιορτές της Παλιάς Πόλης, οπότε και φοράει τα καλά της. Στενά δρομάκια, παλιά αρχοντικά τα οποία είναι μια μίξη της ελληνικής και της οθωμανικής τεχνοτροπίας, συνθέτουν το όμορφο σκηνικό. Στην πόλη ζούνε μουσουλμάνοι και χριστιανοί μαζί. Η μουσουλμανική κοινότητα είναι αναγνωρισμένη και η συμβίωση Πομάκων (μία μουσουλμανική πληθυσμιακή ομάδα με δική της γλώσσα, την Πομακική)και Ελλήνων είναι ενδιαφέρουσα, καθώς οι πολιτισμοί και τα έθιμα αυτών συναντιούνται καθημερινά στη ζωή των ανθρώπων. Στην Παλιά Πόλη, εκτός από εντυπωσιακά αρχοντικά θα δεις και όμορφες πλατείες και εκκλησίες. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι, το οποίο σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο. Το κτίριο είναι εξαιρετικής αισθητικής.
Στη Νέα Πόλη το περιβάλλον είναι διαφορετικό, πιο…νέο! Σήμα κατατεθέν της αποτελεί το ρολόι. Αξίζει να δεις και τις παλιές καπναποθήκες οι οποίες χτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα.
Από μουσεία, θα σου πρότεινα να επισκεφθείς το Λαογραφικό μουσείο το οποίο στεγάζεται σε ένα κτήριο από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα μιας ορισμένης αρχιτεκτονικής η οποία άρχισε να ακολουθείται στην πόλη την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας, από το 1830 και έπειτα. Επίσης, αξιόλογο εικάζω ότι θα είναι και το μουσείο Καπνού, καθώς υπάρχει παράδοση με τα καπνά στην περιοχή. Το έργο είναι in process….
Αν, λόγω κορωνοιού, δεν έχει ανασταλεί το κλασσικό Σαββατιάτικο παζάρι, μη το χάσεις! Πράγματα και θαύματα!…
Στην Ξάνθη θα πιείς από τους καλύτερους τούρκικους καφέδες και θα φας εδέσματα με έντονες γεύσεις από μπαχαρικά. Τοπικά πιάτα αποτελούν η παστουρμαδόπιτα, οι γιουφκάδες (μοιάζουν με χυλοπίτες) αλλά και διάφορα είδη από λουκάνικα. Η πολυπολιτισμικότητα έκανε το θαύμα της παντρεύοντας γεύσεις από την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά και από τον Πόντο, την Αρμενία…Τα Χριστούγεννα μαγειρεύεται η μπάμπω ( έντερο γουρουνιού γεμιστό με ρύζι και λαχανικά) ενώ όλες τις εποχές θα βρεις να δοκιμάσεις καβουρμά με προέλευση από τον Πόντο αλλά και λαχματζούν (πιάτο τουρκικής προέλευσης με βάση το κρέας) και κεμπάπ, όλα εξαιρετικά. Οι ταβέρνες είναι πολλές, όσες και οι επιλογές σου. Τα καφέ και τα μπαρ επίσης.
Στο θέμα των γλυκών, όμως, θα σε κατευθύνω γιατί πραγματικά, δε γίνεται να χάσεις αυτές τις λιχουδιές! Πήγαινε στο ζαχαροπλαστείο ‘’Η Νέα Ελλάς’’ για παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά και στο ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευάς για τις πιο εύγεστες καριόκες που έχεις φάει.
Κοντινές εκδρομές, σε περίπτωση που μείνεις παραπάνω από δυο-τρεις ημέρες, μπορείς να κάνεις στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων ο οποίος απέχει 28 χλμ από την Ξάνθη. Αν αγαπάς τη φύση, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Δέλτα του ποταμού Νέστου και η λίμνη Βιστωνίδα.
Οι δυσκολίες πάντα υπάρχουν στη ζωή και τώρα διανύουμε μια ζόρικη περίοδο και μάλιστα παγκοσμίως. Το να διατηρούμε μια καθημερινότητα λίγο ενδιαφέρουσα σίγουρα βοηθάει, κάτι που δεν κάνει η ρουτίνα, ειδικά σε πιεσμένες περιόδους. Εκτός από αυτά η σκέψη για ένα ταξίδι, μια εκδρομή και, αν γίνεται και η υλοποίησή του, είναι κάτι που αναμφισβήτητα μάς αναζωογονεί. Όσο μπορούμε ας ταξιδεύουμε κι όταν δε μπορούμε ας ταξιδεύουμε νοερά, οργανώνοντας παράλληλα το επόμενο ταξίδι μας για όταν μπορέσουμε να το πραγματοποιήσουμε. Ευχάριστη διαδικασία του μυαλού με σκοπό την διατήρηση των ονείρων και των μελλοντικών στόχων. Είναι ζωτικής σημασίας και μας διατηρούν στην επιφάνια αφού μας θυμίζουν όσα όμορφα θα έρθουν και ότι πολλά από αυτά είναι στο χέρι μας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ