Το παρασκήνιο μιας ανεπανάληπτης εμπειρίας
Μια μοναδική εμπειρία στην πίσω πλευρά ενός ταξιδιού.
Μερικές φορές το να μπαίνεις στην πίσω πλευρά των πραγμάτων τα κάνει ακόμα πιο γοητευτικά. Ενισχύει το μύθο που κουβαλούν. Μια επίσκεψη στο Turkish Flight Training Center της Κωνσταντινούπολης, το μεγαλύτερο simulator center όλης της ευρύτερης περιοχής είναι βγαλμένη λες από ταινία.
Εκπληκτικές εγκαταστάσεις στις παρυφές του αεροδρομίου και βέβαια πραγματικές συνθήκες εκμάθησης, εκεί που εκπαιδεύονται σε συνθήκες προσομοίωσης όχι μόνο τα πληρώματα της Turkish αλλά και πληρώματα πολλών άλλων ευρωπαϊκών και ασιατικών εταιριών που επιλέγουν αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες για να μυηθούν στα μυστικά των πτήσεων.
Μαγικά ονόματα σε μας τους κοινούς θνητούς τύπων αεροσοκαφών (A320, B777-300ER, B737-800, B737-400, RJ70/100, A320) CBT σταθμοί και CEET καμπίνες με κίνηση(!), προγράμματα αντιμετώπισης κινδύνου και εκτάκτως κτατάστεων με τεράστιες πραγματικές τσουλήθρες και συνθήκες απόδρασης στο νερό, data–video projection systems, προσομοίωση πτήσης, απογείωσης και προσγείωσης σε αληθινά διαμορφωμένο cockpit. Ένα πραγματικό επίτευγμα υψηλής τεχνολογίας στην αεροπορική βιομηχανία με high quality standards που εξασφαλίζουν στον εκπαιδευόμενο τις ιδανικές συνθήκες εκπαίδευσης.
Είχαμε την ευκαιρία να ‘’πετάξουμε’’ ένα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη στον κόσμο πάνω από το Βόσπορο, απογειώνοντας και προσγειώνοντας το στο αεροδρόμιο Ατατούρκ με τη βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή, σε ένα περιβάλλον όσο πιο κοντά στο πραγματικό και η εμπειρία αποδείχτηκε αξέχαστη. Σε ένα χώρο που έχει κερδίσει διεθνείς διακρίσεις και επιμορφώνει περισσότερα από 800 μέλη πληρωμάτων σε ένα χρόνο!
Επειδή όμως μια πτήση δεν είναι μόνο το τεχνικό κομμάτι αλλά και η απόλαυση του ταξιδιώτη, το δεύτερο μέρος της επίσκεψης μας στις εγκαταστάσεις της Turkish στην Κωνσταντινούπολη είχε να κάνει με την DO & CO. Από το 2007, εξυπηρετεί με εναέριες gourmet κουζίνες όλη την Τουρκία: Istanbul (Atatürk und Sabiha Gökcen), Ankara, Antalya, Izmir, Bodrum, Trabzon, Dalaman and Adana. Εξυπηρετεί όμως και άλλες 60 εθνικές και διεθνείς αεροπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο.
Τι κάνει όμως αυτός ο κολοσσός που λέγεται DO & CO; Σε ένα κτίριο απίστευτων εγκαταστάσεων και μοναδικών μέτρων υγιεινής, στο οποίο πριν εισέλθεις παίρνεις όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας του επιβάτη, σχεδιάζονται τα menu planning and design, και παράγονται onboard menues and beverages, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύονται τα μέλη των πληρωμάτων για πεντάστερες υπηρεσίες sercive. Παράλληλα ένα άλλο σημαντικό κομμάτι δουλειάς εδώ έχει να κάνει με την οργάνωση ξενοδοχείων, εστιατορίων, lounge καθώς παρέχουν all-inclusive total service solutions για κάθε ανάγκη όχι μόνο του ταξιδιώτη των αεροπλάνων αλλά και κάθε δυνιτικού ταξιδιώτη στη Γη. Περισσότερες από 25 αεροπορικές εταιρίες στον κόσμο εξυπηρετούνται από αυτό το απίστευτο εργοτάξιο γεύσεων και όχι μόνο, με το πρόγραμμα Flying Chef να ξεχωρίζει για την απίστευτη παρουσίαση, τις γεύσεις και την εξυπηρέτηση κλάσης γκουρμέ εστιατορίου στον αέρα.
Έχοντας στην ευθύνη τους διάσημα lounge όπως της Lufthansa στη Φραγκφούρτη ή της Emirates στο JFK και φυσικά το ωραιότερο lounge του κόσμου, αυτό της Turkish στο Ατατούρκ, η την DO & CO δημιουργεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία φιλοξενίας για τον ταξιδιώτη και όχι μόνο.
Ζήσαμε για αρκετή ώρα την πίσω πλευρά της προετοιμασίας των γευμάτων αυτών και είδαμε τις συνθήκες δουλειάς των χιλιάδων εργαζομένων της που είναι αξιοζήλευτες!
Στην Κωνσταντινούπολη ταξιδέψαμε καλεσμένοι από την Turkish Airlines πετά καθημερινά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.