Ελλάδα

Στο… Grand Canyon της Μακεδονίας, δύο ώρες απόσταση από τη Θεσσαλονίκη

Μαγευτικός προορισμός που προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες που συνδυάζουν την φυσική ομορφιά με την πολιτισμική κληρονομιά

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
στο-grand-canyon-της-μακεδονίας-δύο-ώρες-απόστα-1323457
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Το Σπήλαιο Γρεβενών και το Φαράγγι της Πορτίτσας αποτελούν δύο από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς της δυτικής Μακεδονίας προσφέροντας στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες που συνδυάζουν την φυσική ομορφιά με την πολιτισμική κληρονομιά.

Το Σπήλαιο είναι ένα γραφικό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 980 μέτρων, στους πρόποδες του Όρλιακα. Η τοποθεσία του προσφέρει πανοραμική θέα και αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης για πεζοπορικές διαδρομές προς το Φαράγγι της Πορτίτσας.

Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται μέσω στενού δρόμου που διασχίζει εντυπωσιακά τοπία με κάθετους βράχους και βαθιά φαράγγια.

Ο λογαριασμός Funny Rabbit Adventures στο TikTok το αποκαλεί μάλιστα το… Grand Canyon της Μακεδονίας σε πρόσφατο βίντεο που δημοσίευσε.

@funnyrabbitadventures καλώς ήρθατε στο Grand Canyon της Μακεδονίας! #greece #macedonia #mototravel @giannistsigaras13 @Kostas Kostopoulos @elena Terl🏍️🏍️🇬🇷♊ @Nick the Greek @vasokomp @sofia ♬ nhạc nền – Khương Minh – Hoạ Sĩ Lông Mày

Στο Σπήλαιο Γρεβενών συρρέουν μέλη πολλών ορειβατικών συλλόγων καθώς και λάτρεις επικίνδυνων σπορ για να κάνουν ορειβασία, canyoning ή κανόε-καγιάκ.

Οι κάτοικοι του Σπηλαίου συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με γνωστότερο αγωνιστή τον Γεώργιο Σπηλαιώτη, που πήρε μέρος σε πολλές μάχες στη νότιο Ελλάδα και υπηρέτησε ως ταγματάρχης στον πρώτο τακτικό στρατό επί Ιωάννη Καποδίστρια. Από το Σπήλαιο ήταν ο μακεδονομάχος οπλαρχηγός Αδαμάντιος Μάνος (καπετάν Κόκκινος).

Επίσης φημισμένο είναι το πανηγύρι του Σπηλαίου τον Δεκαπενταύγουστο προς τιμήν του μοναστηριού της Παναγίας. Το πανηγύρι κρατάει τρεις ημέρες, από τις 14 μέχρι και τις 16 Αυγούστου.

Η μάζωξη γίνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου παίζουν τοπικά συγκροτήματα και ο κόσμος χορεύει παραδοσιακούς χορούς.

Στο παρελθόν περιβάλλονταν από ρωμαϊκά και βυζαντινά υψηλά τείχη αποτρέποντας οποιονδήποτε επίδοξο εισβολέα.

Το κάστρο του Σπηλαίου έχει πέσει με το πέρασμα του χρόνου. Είναι ένα τείχος το οποίο ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους αλλά τα αρχαιολογικά δεδομένα οδηγούν στην ελληνιστική κι ρωμαϊκή εποχή. Σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα στο χωριό δηλώνουν ότι η περιοχή αλλά κι το κάστρο κατοικήθηκε από την πρώιμη εποχή του σιδήρου.

Από το χωριό προς τα ανατολικά είναι τα Πιέρια-Καμβούνια-Όλυμπος-Ζυγός ενώ προς τα δυτικά ο εθνικός δρυμός Πίνδου με τη Βάλια Κάλντα. Η αριστερή μεριά του δρόμου που οδηγεί προς το χωριό είναι σκεπασμένη από τεράστιους βράχους.

Ένα φυσικό αριστούργημα

Το Φαράγγι της Πορτίτσας βρίσκεται στα νότια του χωριού Σπήλαιο και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε από τη διάβρωση των βράχων από τα νερά του Περιβολιώτικου ποταμού, ο οποίος στη συνέχεια ενώνεται με τον Σμιξιώτικο ποταμό για να σχηματίσουν τον Βενέτικο, τον μεγαλύτερο παραπόταμο του Αλιάκμονα.

Το φαράγγι χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακούς κάθετους βράχους που θυμίζουν τις μυθικές Συμπληγάδες Πέτρες, δημιουργώντας ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

Η περιοχή φιλοξενεί πλούσια πανίδα, όπως σπάνια πτηνά και θηλαστικά, και αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα.

Στην είσοδο του φαραγγιού δεσπόζει το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας, χτισμένο το 1743 με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου.

Πρόκειται για ένα δίτοξο γεφύρι με συνολικό μήκος 34 μέτρα και ύψος 7,8 μέτρα, που ενώνει τις δύο πλευρές του ποταμού Βενέτικου.

Το γεφύρι αποτελεί σημαντικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής και είναι πλήρως ενταγμένο στο φυσικό τοπίο, προσφέροντας μοναδικές φωτογραφικές ευκαιρίες.

Το ανατολκό φαράγγι της Λιάτισας το είναι δύσκολα προσβάσιμο, το διασχίζει ο Σμιξιώτικος ποταμός (Βελονιάς) και εκεί υπάρχουν δύο πέτρινα γεφύρια του Κατσογιάννη και της Λιάτισας ή του Κλέφτη όπως ονομάζεται. Η παράδοση λέει ότι ένα παλικάρι του Θεόδωρου Ζιάκα κυνηγημένο από τους Τούρκους πήδηξε απέναντι στο σημείο αυτό για να γλιτώσει. Μετά από αυτό έφτιαξε το γεφύρι γύρω στα 1800. Το γεφύρι του Κατσογιάννη είναι ένα γεφύρι με συνολικό μήκος πάνω από 50 μέτρα το οποίο χρονολογείται γυρω στο 1800. Σώθηκαν μόνο τα δύο βορειότερα τόξα του ενώ το νότιο αντικαταστάθηκε με οπλισμένο σκυρόδεμα. Το πλάτος του είναι 2,6 μέτρα κι το ύψος της μεγαλύτερης καμάρας του είναι 7 μέτρα περίπου. Την ονομασία του την πήρε από έναν σωζόμενο παρακείμενο μύλο, ιδιοκτησίας του ενοριακού ναού του αγ. Αθανασίου Σπηλαίου που τον δούλευε κάποιος Κατσογιάννης.

Η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται στη βορειοανατολική είσοδο του χωριού, αποτελεί ένα ακόμα αξιοθέατο, που ξεχωρίζει από θρησκευτικής και ιστορικής πλευράς. Ιδρύθηκε το 1633 και διαθέτει καθολικό αγιορείτικου τύπου, διακοσμημένο με αγιογραφίες και ξυλόγλυπτα του 17ου αιώνα. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτούργησε ως κρυφό σχολειό και νοσοκομείο. Σύμφωνα με την παράδοση, την επισκέφθηκε δύο φορές ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Το 1935 συγχωνεύτηκε με τη μονή Ζάβορδας, στην οποία μεταφέρθηκαν τα κειμήλιά της.

Απόσταση από Θεσσαλονίκη: Περίπου 195 χιλιόμετρα (2 ώρες οδήγηση)

Απόσταση από Γρεβενά: Περίπου 45 χιλιόμετρα

Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: Τέλος καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου, όταν τα νερά του ποταμού είναι ήρεμα και η διάσχιση του γεφυριού ασφαλής

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα