Το γοητευτικό αιώνιο παραμύθι της Καππαδοκίας
To εξωπραγματικό σύμπαν ενός ξεχωριστού και απόκοσμου τοπίου είναι ο λόγος να μπεις σε ένα αεροπλάνο και να χαθείς για λίγο σε μια περιοχή βγαλμένη από μακρινά παραμύθια.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι να επισκεφθεί κανείς τη γείτονα χώρα, αλλά η Καππαδοκία, αυτό το εξωπραγματικό σύμπαν, είναι ο απόλυτα ιδιαίτερος προορισμός, όπου η μήνις της φύσης λειτούργησε εντυπωσιακά στη διαμόρφωση ενός ξεχωριστού και απόκοσμου τοπίου. Είναι ο λόγος να μπεις σε ένα αεροπλάνο και να χαθείς για λίγο σε ένα τόπο βγαλμένο από μακρινά παραμύθια.
Εκεί στην καρδιά της Ανατολίας, η φύση και ο άνθρωπος στο πέρασμα των χρόνων έχουν δημιουργήσει μια μοναδική συνθήκη συνύπαρξης.
Σε μια περιοχή που θυμίζει σεληνιακό, αφιλόξενο τοπίο, οι πρώτοι πολιτισμοί κατάφεραν να το τιθασεύσουν με τα λιγοστά μέσα που είχαν, ακόμα και με τα χέρια τους, να χτίσουν τις κατοικίες τους, λαξεύοντας τους λευκούς βραχώδεις γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, που σχηματίστηκαν πριν εκατομμύρια χρόνια μετά από ηφαιστειακές εκρήξεις.
Δημιουργώντας στην αρχή εντός τους οικισμούς, εκκλησίες, ακόμα και υπόγειες πόλεις που χρησιμοποιήθηκαν ως κρυψώνες και καταφύγια σε δύσκολους καιρούς άμυνας στους διωγμούς και στις επιθέσεις.
Η σύντομη ιστορία
Η Καππαδοκία δεν είναι Πόλη ούτε Πολιτεία, είναι μια μεγάλη περιοχή σε έκταση, ενσωματώνει τμήματα των πόλεων Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri και Kırşehir. Πολλά Βασίλεια και Αυτοκρατορίες έχουν καταλάβει την περιοχή, από την εποχή των Χετταίων, των Φρυγών, των Ασσυρίων, και των Περσών, μέχρι των Ελλήνων του Μ. Αλεξάνδρου των Ρωμαίων, των Σελτζούκων και των Οθωμανών. Μια διαρκής διαπάλη κατάκτησης.
Η περιοχή σχηματίστηκε πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης διάβρωσης του ανέμου και της βροχής από μαλακά στρώματα λάβας και τέφρας από το όρος Erciyes, το όρος Hasan και το όρος Güllü. Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή Καππαδοκίας χρονολογείται από την παλαιολιθική εποχή.
Οι Χετταίοι ήταν οι πρώτοι έποικοι της χτίζοντας σπίτια στα σπήλαια και τους μαλακούς βράχους, ενώ αργότερα η περιοχή έγινε ασφαλές καταφύγιο για τους χριστιανούς τόσο από τους διωγμούς από τους Ρωμαίους, όσο και από μουσουλμανικές και αραβικές επιδρομές στους μεταγενέστερους χρόνους.
Κατά την Οθωμανική εποχή, η περιοχή έγινε ασφαλέστερη τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους χριστιανούς και ζούσαν αρμονικά στην περιοχή. Μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, η περιοχή ήταν κυρίως χριστιανική, αλλά σήμερα η πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται από Τούρκους πολίτες.
Στα μονοπάτια της Κεντρικής Καππαδοκίας
Αν είναι ξεκινήσεις την εξερεύνηση σου, καλύτερα να ξεκινήσεις από ψηλά. Να νιώσεις το μαγικό φως της ανατολής να απλώνεται πάνω σ΄ αυτό το συναρπαστικό τοπίο, από προνομιακή θέση. Μια βόλτα με αερόστατο στην Καππαδοκία είναι μια από τις σπάνιες και συναρπαστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που μπορεί να σου προσφέρει ένας προορισμός.
Η εμπειρία ξεκινάει λίγο πριν την ανατολή, όταν εκατοντάδες αερόστατα αρχίζουν την προετοιμασία τους που σιγά σιγά φουσκώνουν μέσα στο σκοτάδι με τη βοήθεια γιγαντιαίας φλόγας, προλαβαίνοντας το φως του ηλίου που θα φωτίσει αυτό το απόκοσμο τοπίο. Καθώς το αερόστατο ανυψώνεται οι γεωλογικοί σχηματισμοί, οι κοιλάδες και τα χωριά αποκτούν μια μαγευτική όψη κάτω από το πρώτο φως της ημέρας που τη συμπληρώνουν τα πολύχρωμα αερόστατα που διασπείρονται στον ουρανό της Καππαδοκίας πάνω από τις “Καμινάδες των Νεραϊδών”. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θαυμαστό δημιούργημα της φύσης που οφείλεται σε μια γεωλογική διαδικασία που ξεκίνησε πριν εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή καλύφθηκε από ένα παχύ στρώμα στάχτης και άμμου που προήλθε από ηφαιστειακές εκρήξεις, και αργότερα λαξεύτηκε από τον άνεμο, το νερό.
Το ταξίδι είναι διάρκειας μιας ώρας περίπου και απόλυτα ασφαλές. Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να το αναβάλει είναι ο άνεμος και γι’ αυτό καλό είναι να προγραμματιστεί τις πρώτες μέρες της παραμονής ώστε να υπάρχουν τα περιθώρια χρόνου σε περίπτωση ακύρωσης. Το κόστος είναι γυρω στα 200 ευρώ
H Πλούσια Ιστορική Κληρονομιά της Καππαδοκίας
Καθώς η αρχή της ιστορίας της Καππαδοκίας χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω, το τοπίο της είναι διάσπαρτο με απομεινάρια αρχαίων πολιτισμών. Αρχαίες υπόγειες πόλεις, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια λαξευμένα στους βράχους, γίνονται μάρτυρες της διαρκούς κληρονομιάς διαφόρων πολιτισμών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη γη .
Υπαίθριο Μουσείο Goreme Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
Το Υπαίθριο Μουσείο Goreme είναι ένα ιστορικό και θρησκευτικό ορόσημο για τον Χριστιανισμό. Eνα αξιοθέατο που γυρίζει τον επισκέπτη χιλιάδες χρόνια πριν. Ένα υπαίθριο σκηνικό για ταινίες της εποχής της βίβλου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πιερ Πάολο Παζολίνι γύρισε εδώ ένα μέρος της Μήδειας, με την Μαρία Κάλλας.
Ο χώρος λειτουργούσε ως νεκρόπολη κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ενώ μεταξύ του 4ου και 13ου αιώνα μ.Χ. ήταν ένας πυρήνας μοναστηριακής ζωής, όπου κάθε βράχος φιλοξενεί εκκλησίες, τραπεζαρίες, κουζίνες, χώρους αποθήκευσης τροφίμων, και σταύλους για τα ζώα και καθώς περιστεριώνες που τα χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για το κρέας τους, αλλά και τα περιττώματα τους ως λίπασμα για τις καλλιέργειες.
Εκκλησίες με αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και τοιχογραφίες, με σπουδαιότερη την “Σκοτεινή Εκκλησία” με την σύγχρονη ονομασία Tokalı. Από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος και σημαντικότερους σε καλλιτεχνική αξία ναούς, με ζωηρά χρώματα στις καλοσυντηρημένες τοιχογραφίες της, καθώς η έλλειψη παραθύρων βοήθησε να διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση. Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της βυζαντινής αγιογραφικής τέχνης.
Υπόγειες πόλεις-Καϊμακλί
Οι υπόγειες πόλεις συγκαταλέγονται στα αξιοθέατα που καθιστούν τα ταξίδια στην Καππαδοκία μια εντυπωσιακή εμπειρία. Θεωρείται ότι υπάρχουν γύρω στις 200 τέτοιες πόλεις στην Καππαδοκία. Μια από τις μεγαλύτερες είναι του Καϊμακλί. Χρονολογείται γύρω στον μεσαίωνα, διαθέτει έναν λαβύρινθο από σήραγγες και δωμάτια λαξευμένα σε οκτώ επίπεδα, βαθιά κατω στη γη. Ωστόσο, μόνο τέσσερις είναι επισκέψιμες.
Χριστιανοί κατασκεύασαν αυτές τις πόλεις για να σωθούν από διωγμούς για την πίστη τους και στη συνέχεια λειτούργησαν ως καταφύγια από διάφορους κατακτητές. Χιλιάδες άνθρωποι εκεί μπορούσαν να ζήσουν αρκετούς μήνες μέχρι να χρειαστεί να ξαναβγούν στην επιφάνεια. Επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσα από υπόγειους δαιδαλώδεις διαδρόμους που συνέδεαν κοινόχρηστους χώρους, δωμάτια, κουζίνες, τραπεζαρίες, οινοποιία, κελάρια για τη φύλαξη του κρασιού , αποθήκες τροφίμων και στάβλους.
Κοιλάδα Ihlara, ο κρυμμένος Παράδεισος της Καππαδοκίας
Σημαντικός προορισμός με φυσική ομορφιά και ιστορική αξία στην μυστικιστική ατμόσφαιρα της Καππαδοκίας. Είναι ένα ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της φύσης και της ιστορίας. Η Κοιλάδα Ιχλάρα βρίσκεται ανάμεσα σε στενό φαράγγι και διασχίζεται από τον ποταμό Μελεντίζ. Ιδανικό μέρος για πεζοπορία στην αγκαλιά της φύσης, έχει μήκος περίπου 14 χιλιόμετρα που εκτός από την φυσική της ομορφιά, υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο από την ίδρυση του Χριστιανισμού.
Εκατοντάδες σπήλαια ανάμεσα σε απόκρημνους γκρεμούς που υψώνονται σε ύψος 100 μέτρων, φιλοξενούσαν πολυάριθμες εκκλησίες με τοιχογραφίες και διάφορους χώρους διαβίωσης. Σημεία που κόβουν την ανάσα.
Στα χωριά της Καππαδοκίας
Η πόλη Νevsehir (Νεάπολη) βρίσκεται στην καρδιά της Καππαδοκίας και αποτελεί το κέντρο της κεντρικής Καππαδοκίας όπου γύρω της αναπτύσσονται παλιές ιστορικές πόλεις και χωριά. Η ιστορία της χρονολογείται από το 7000 π.Χ. Πόλη με μακρά ιστορία, ένα καταφύγιο πίστης για τους πρώτους Χριστιανούς, με εύφορη γη και πλούσια τοπική κουζίνα. Διάσημη για την παραγωγή μεταξιού, τo μαλλί και τα φυσικά βαμμένα χειροποίητα χαλιά.
Στο κατάστημα Cinar μπορείς να ζητήσεις να δεις την διαδικασία παραγωγής του χειροποίητου χαλιού με τους χιλιάδες κόμπους, να θαυμάσεις τα μοναδικά παραδοσιακά σχέδια από διάφορες περιοχές και πολιτισμούς της Τουρκίας και αν το αντέχει η τσέπη να αποκτήσεις ένα μοναδικό έργο τέχνης για το σπίτι.
Το Urgup (Προκόπι) σημαντικό κέντρο του ελληνισμού με αρχοντικά και σπίτια λαξευμένα στους μαλακούς βράχους, όπου άνθιζε το εμπόριο, σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά και όμορφα χωριά της περιοχής.
Η Σινασός, (Mustafapassa) χωριό με ελληνικές και χριστιανικές αναφορές, όσο ελάχιστες στον πλανήτη. Ολόκληρος ο οικισμός είναι τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO με εμφανή τα σημάδια της ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας όπως τα υπέροχα αρχοντικά σπίτια με τις διακοσμημένες προσόψεις και την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και της Ελένης.
Άβανος
Η πόλη διασχίζεται από τον κόκκινο ποταμό ,Κιζιλ Ιρμακ, με την κρεμαστή γέφυρα μέ όμορφη θέα και χαλαρωτικούς περιπάτους. Είναι διάσημη για τα εργαστήρια κεραμικών της αφού ο κόκκινος πηλός από το ποτάμι τροφοδοτεί με εξαιρετική πρώτη ύλη τους τεχνίτες της περιοχής.
Εκεί βρίσκεται το υπόγειο Μουσείο Κεραμικής Güray λαξευμένο σε βράχους 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και εκτείνεται σε 1600 τετραγωνικά μέτρα, διαθέτοντας εκθέματα από το 5.000 π.χ μέχρι το 19 αι. αλλά και μοντέρνα κεραμικά έργα. Στο εργαστήριο του μουσείου έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά τους τεχνίτες επί τω έργω, αλλά και να δοκιμάσεις τις ικανότητες σου στην κεραμική κατασκευάζοντας το δικό σου κεραμικό, με την καθοδήγησή τους.
Η γαστρονομική εμπειρία της Καππαδοκίας
Η κουζίνα της Καππαδοκίας αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες της γευσιγνωσίας. Το τεστί κεμπάμπ, σιγομαγειρεμένο στο φούρνο με λαχανικά, μέσα σε πήλινα δοχεία.
Το μαντί, παραδοσιακό πιάτο, ζυμαρικό με γέμιση κιμά, ολόφρεσκο γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας, ο παστιρμάς, το δημοφιλες çemen, με πάστα ντομάτας και πιπεριάς, σκόρδου, αλατιού και νερού σε συγκεκριμένες αναλογίες και ανάμειξη διάφορων μπαχαρικών και φυσικά μπακλαβάς και το ρυζόγαλο.
Εξαιρετικά κρασιά συμπληρώνουν την εμπειρία της γνωριμίας με μια κουζίνα που κρύβει την απόλυτη αίσθηση ενός ταξιδιού στην ανατολή!
Αξίζει να μείνετε σ’ ένα από τα εκατοντάδες υπόσκαφα ξενοδοχεία με αυθεντικό χαρακτήρα της μοναδικής αρχιτεκτονικής της Καππαδοκίας. Προσφέρουν άνεση και αισθητική που δύσκολα συναντάς αλλού, αποτελούν την πιο σπάνια εμπειρία φιλοξενίας. Η αρχιτεκτονική ως προέκταση ενός σπάνιου τοπίου, απόλυτα συνδεδεμένη και σεβόμενη το σπάνιο ανάγλυφο της περιοχής.