Ελλάδα

Το σμαραγδένιο νησί του Βορείου Αιγαίου των 13.000 κατοίκων με τους 1,5 εκατ. επισκέπτες το καλοκαίρι

Καζαβίτια, Παναγιά, Θεολόγος, Αλυκή, «Παράδεισος», Γκιόλα, Ρωσογκρεμός είναι μόνο μερικοί από τους «θησαυρούς» που σε περιμένουν να τους ανακαλύψεις

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
το-σμαραγδένιο-νησί-του-βορείου-αιγαί-1324456
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Βυθισμένη στο πράσινο και αγκαλιασμένη από τα καταγάλανα νερά του Βορείου Αιγαίου, η Θάσος αποτελεί έναν από τους πιο γοητευτικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Γνωστή για την πλούσια φυσική ομορφιά της, τις καταπράσινες πλαγιές της, τις χρυσές αμμουδιές και τη βαθιά της ιστορία, το νησί αυτό συνδυάζει ιδανικά την ξεκούραση με την εξερεύνηση.

Είτε πρόκειται για μια βουτιά στις διάφανες παραλίες της, μια επίσκεψη στα αρχαιολογικά της μνημεία, είτε για μια βόλτα στα παραδοσιακά χωριά της, η Θάσος προσφέρει μια εμπειρία αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας και πολιτισμού.

Καζαβίτια, Παναγιά, Θεολόγος, Αλυκή, «Παράδεισος», Γκιόλα, Ρωσογκρεμός είναι μόνο μερικοί από τους «θησαυρούς» που σε περιμένουν να τους ανακαλύψεις.

Γι’ αυτό το λόγο και το σμαραγδένιο νησί του Βορείου Αιγαίου θα είναι και το φετινό καλοκαίρι… sold out.

Η περσινή τουριστική σεζόν βρήκε τις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης να καταγράφουν αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 7,9% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023.

Την ίδια ώρα, τα πλοία από Κεραμωτή προς Λιμένα έφευγαν με πολλούς περισσότερους επιβάτες, εξέλιξη που θα συνεχιστεί και το φετινό καλοκαίρι.

«Ποδαρικό» στην καλοκαιρινή σεζόν έκαναν εδώ και δύο εβδομάδες οι Βρετανοί τουρίστες με το αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» να υποδέχεται τις δύο πρώτες πτήσεις της TUI από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, οι προκρατήσεις από τη γερμανική αγορά κινούνται ήδη σε ανοδικά επίπεδα της τάξεως του 10% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2024.

Καβάλα και Θάσος έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την προβολή μιας κοινής τουριστικής ταυτότητας με σύγχρονα εργαλεία ψηφιακού μάρκετινγκ, κάνοντας παράλληλα άνοιγμα και σε άλλες αγορές, όπως αυτή της Πολωνίας.

Η Θάσος είναι ιδιαίτερα προσιτή σε όλα τα… πορτοφόλια και αυτό είναι ένα από τα ατού της για να προσελκύει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες από τα Βαλκάνια και όχι μόνο.

Επίσης, η Θάσος λόγω έκτασης προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να την ανακαλύψουν (σχεδόν) όλη κατά την παραμονή της σε αυτήν ή να «σπάσουν» τις διακοπές τους, πηγαίνοντας ένα καλοκαίρι στη μία πλευρά του νησιού και το επόμενο καλοκαίρι στην άλλη πλευρά.

Το άνοιγμα των συνόρων με την ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σένγκεν θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αύξηση των αφίξεων από τις συγκεκριμένες χώρες.

Μάλιστα, οι Βούλγαροι επιλέγουν τη Θάσο όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και σε άλλες περιόδους της χρονιάς, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν Ρουμάνοι που προχωρούν και σε επενδύσεις στο νησί.

Σταθερή δεξαμενή επισκεπτών και η Σερβία, ενώ την τελευταία διετία στο «κάδρο» έχουν επιστρέψει και οι Τούρκοι επισκέπτες που κατακλύζουν τη Θάσο και την αποθεώνουν για τα φαγητά της, τις παραλίες της, αλλά και τις τιμές της, λέγοντας ότι αξίζει πολύ περισσότερο να την επισκεφτείς, παρά να πάνε στις ακτές της χώρας τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Όσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις, οι Γερμανοί έρχονται κυρίως μέσω οργανωμένων ταξιδιών, οι Βρετανοί επιλέγουν να ταξιδέψουν από τέλη Μαΐου στο νησί, ενώ υπάρχουν επισκέπτες και από Τσεχία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Σλοβακία.

Οι Βαλκάνιοι πάντως άρχισαν να λειτουργούν σαν… Έλληνες, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των συνόρων, και έτσι γίνονται και αυτοί ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής, αναζητώντας δωμάτια για διαμονή 2 ή 3 ημερών.

Οι προκλήσεις

Μπορεί η Θάσος να κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι και όλα… ρόδινα.

Επαγγελματίες του νησιού μας αναφέρουν ότι η σεζόν μπορεί μεν να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα στα χρόνια μετά τους περιορισμούς λόγω covid, αλλά έχει «συρρικνωθεί» μόνο στον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Παράλληλα, οξύτατο είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται κάθε καλοκαίρι στο λιμάνι της Κεραμωτής που αποτελεί και την πιο δημοφιλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Θάσο.

Το περσινό καλοκαίρι οι ουρές αυτοκινήτων που έφταναν ακόμη και τα 20 (!!!) χιλιόμετρα έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

Και αν οι επισκέπτες ανέχονται την όποια ταλαιπωρία καθώς θα… αποζημιωθούν με τις διακοπές τους που ξεκινάνε, δε συμβαίνει το ίδιο με την τοπική κοινωνία που «πονοκεφαλιάζει» κάθε τέτοια περίοδο.

Ο νέος προβλήτας στο λιμάνι της Κεραμωτής που σχεδιάζεται για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δώσει μεγάλη «ανάσα» και σε αυτό το ζήτημα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα