Τουρισμός

Καππαδοκία: Πώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί σχεδόν τριπλάσιο αριθμό επισκεπτών

Τα ανοίγματα με Κίνα, η επέκταση του αεροδρομίου και η αυξημένη δυναμική μετά την πανδημία

Αλέξανδρος Βασιλείου
καππαδοκία-πώς-ετοιμάζεται-να-υποδεχ-1111013
Αλέξανδρος Βασιλείου

Η Καππαδοκία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας. Αποτελεί έναν προορισμό που είναι πολύ γνωστός για τους μοναδικούς ηφαιστειακούς κώνους και τις υπόγειες πόλεις. Αλλά το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Καππαδοκίας είναι οι βόλτες με αερόστατο που προσφέρουν στους επισκέπτες μια πανοραμική θέα στο μεγαλείο της. Είναι αναγνωρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO,

Πέρα από τη γοητεία των περιηγήσεων με αερόστατο, η Καππαδοκία προσφέρει έναν πλούτο μοναδικών εμπειριών για τους τουρίστες. Το χαρακτηριστικό τοπίο της περιοχής είναι διάσπαρτο με υπόγειες πόλεις όπως το Derinkuyu και το Kaymakli, που προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στην αρχαία υπόγεια ζωή.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να εξερευνήσουν τα Υπαίθρια Μουσεία Göreme και Zelve, που παρουσιάζουν περίπλοκες λαξευμένες σε βράχο εκκλησίες στολισμένες με βυζαντινές τοιχογραφίες. Η Καππαδοκία είναι επίσης γνωστή για τα λαξευμένα ξενοδοχεία της, που προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία διαμονής. Αυτά τα ξενοδοχεία είναι λαξευμένα απευθείας στους βραχώδεις σχηματισμούς της περιοχής, παρέχοντας μια διαμονή τόσο πολυτελή όσο και ιστορική.

Σύντομα, η περιοχή θα υποδεχθεί σχεδόν τριπλάσιο αριθμό επισκεπτών χάρη στις σημαντικές αναβαθμίσεις που γίνονται στο αεροδρόμιό της. Οι εργασίες ξεκίνησαν στο Αεροδρόμιο Καϊσέρι τον Νοέμβριο του 2020, και ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Abdulkadir Uraloğlu μόλις ανακοίνωσε ότι το ολοκαίνουργιο κτίριο αίθουσας αναμονής βρίσκεται στα τελικά στάδια της κατασκευής του.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή, καθώς η επέκταση αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο καλύτερες εγκαταστάσεις στάθμευσης και πιο άνετους χώρους αναμονής, αλλά αυξάνει επίσης τις θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών από 9 σε 16. Υπολογίζεται ότι αυτό το έργο θα αυξήσει σημαντικά την ετήσια χωρητικότητα επιβατών από 2,5 εκατομμύρια σε 6 εκατομμύρια σε ολόκληρη την περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού, αύξηση πολύ σημαντική για την περιοχή.  Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ημερομηνία έναρξης για τον νέο τερματικό, αλλά φαίνεται να φτάνει η στιγμή της υλοποίησής του.

Αριθμοί-ρεκόρ το 2023

Οι τουριστικές εισροές του 2023 ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές για την Καππαδοκία. Αυτό μπορεί να συμπεράνει κανείς από τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας (DGCA).

Οι ξεναγήσεις με αερόστατο πραγματοποιούνται με άδειες που χορηγούνται από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGCA) τις ημέρες που το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα, λοιπόν, με την DGCA, 556.306 άτομα συμμετείχαν στις ξεναγήσεις με αερόστατο της Καππαδοκίας μόνο τους πρώτους δέκα μήνες του 2023 ενώ τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια σταθερή αύξηση των επισκεπτών, με τον μήνα Οκτώβριο να συγκεντρώνει 82.910 τουρίστες οι οποίοι “πέταξαν” στον ουρανό της Καππαδοκίας.

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και τα όμορφα τοπία της είναι στοιχεία που καθιστούν κατάλληλη την περιοχή για πτήσεις με τα γραφικά αερόστατα, σύμφωνα με τους τοπικούς τουριστικούς ειδικούς.  Οι εκδρομές με αερόστατο δεν είναι μόνο ένα σημαντικό αξιοθέατο, αλλά έχουν επίσης πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην τοπική οικονομία, ενισχύοντας τη διαμονή και άλλες δραστηριότητες. Το 2023, 27 εταιρείες λειτουργούσαν καθημερινά 170 μπαλόνια, συμβάλλοντας σημαντικά στην απασχόληση στην περιοχή.

Οι πιλότοι και οι ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων στην περιοχή επιβεβαιώνουν την απήχηση της Καππαδοκίας όλο το χρόνο, τις συνθήκες ασφαλούς πτήσης που παρακολουθούνται από την DGCA και την απαράμιλλη θέα που εξακολουθούν να προσελκύουν τους τουρίστες. Οι περιηγήσεις με αερόστατο επιτρέπουν στους επισκέπτες να δουν κοιλάδες απρόσιτες με αυτοκίνητο ή με τα πόδια και αποτελούν ουσιαστική πτυχή της μοναδικής γοητείας της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως ο τουρισμός της Καππαδοκίας πριν τον κορονοϊό είχε σπάσει ρεκόρ το 2019 για τα τελευταία 6 έτη, προσελκύοντας 440.686 επισκέπτες το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η μετα-πανδημική εποχή βρίσκει την Καππαδοκία ακόμη πιο δυνατή και με πολλές προσδοκίες για το 2024. 

Με νέα δυναμική για το 2024

Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2022, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι της Καππαδοκίας φιλοξένησαν περίπου 2.544.909 επισκέπτες, ενώ 3.053.827 επισκέπτες φιλοξενήθηκαν την ίδια περίοδο του 2023. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu (AA), ο γενικός γραμματέας της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (TÜROFED), Yakup Dinler, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον, τόσο των εγχώριων, όσο και των ξένων τουριστών για την Καππαδοκία αυξάνεται κάθε χρόνο. Σημειώνοντας ότι ο τουρισμός στην περιοχή κέρδισε σε δυναμική μετά την πανδημία και ότι οι αφίξεις τουριστών από τη Λατινική Αμερική συνέβαλαν σε αυτό, ο Dinler εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολλές επιχειρήσεις θα πετύχουν τους στόχους τους μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης η έγκριση της Κίνας για το άνοιγμα πακέτων εκδρομών αποτέλεσε σημείο ικανό να τονώσει τον τουρισμό τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023. Στόχος για το 2024 φαίνεται να είναι να προσελκύσει η Καππαδοκία 350.000 επισκέψεις από την Κίνα, αριθμός που είχε επιτευχθεί ήδη το 2019, προσδοκώντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει σημαντικά στον περιφερειακό τουρισμό μαζί με άλλους τουρίστες από την Άπω Ανατολή. Ο Mustafa Durmaz, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Göreme, έχει δηλώσει ότι σχεδόν όλοι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή επισκέπτονται επίσης την πόλη Göreme. Τόνισε δε ότι η τουριστική βιομηχανία προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση που σημειώνεται κάθε χρόνο.

Πηγές: timeout.com

money-tourism.gr

tourismtoday.gr

iefimerida.gr 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα