10 λόγοι που αγαπάμε τις δυτικές συνοικίες
Αυτά τα σημεία πρέπει να ανακαλύψεις
Τα δυτικά είναι για πολλούς παρεξηγημένα. Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως δεν έχουν κάτι αξιόλογο για να τα επισκεφθείς. Η αλήθεια είναι πως όταν έχεις μεγαλώσει εδώ δεν βλέπεις έτσι τα πράγματα. Πέρα από το κομμάτι της διασκέδασης, που έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλά σημεία που αξίζουν τον χρόνο σας και αξίζει να τα ανακαλύψετε.
Από την Πολίχνη και την Σταυρούπολη μέχρι τον Εύοσμο και το Ωραιόκαστρο, υπάρχουν κάποια κρυφά ή και όχι τόσο μέρη που πρέπει να βάλεις στο GPS για να τα επισκεφτείς! Βέβαια τις δυτικές συνοικίες πρέπει να τις γυρίσεις με τα πόδια. Μόνο έτσι θα μπορείς να νιώσεις πως είναι να το ζεις εδώ.
Ανάμεσα στις πυκνοκατοικημένες πολυκατοικίες και τους τσιμεντένιους δρόμους κρύβονται μικροί θησαυροί και άγνωστοι προορισμοί. Πάμε να τους ανακαλύψουμε παρέα.
#1 Λίμνη Ωραιοκάστρου
Μία από τις «άγνωστες» λίμνες της Θεσσαλονίκης είναι αυτή στο Ωραιόκαστρο. Πολλοί ενδεχομένως να την ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια των lockdown, όμως ακόμα αρκετοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη της. Μόλις 14 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η λίμνη Ωραιοκάστου είναι μία τεχνητή λίμνη που με την ομορφιά της «κερδίζει» κατοίκους και επισκέπτες. Πρόκειται για ένα πανέμορφο τοπίο που έχει διαμορφωθεί εκεί που πρότινος βρίσκονταν μία χωματερή.
Σημειώνεται πως η λίμνη Ωραιοκάστρου φέρει το όνομα «Παναγιώτης Ισχνόπουλος», πρώην αντιδημάρχου που την έκανε πραγματικότητα.
#2 Πάρκο Τζένη Καρέζη
Η παλιότερη παιδική χαρά στον Δήμο Παύλου Μελά ανακατασκευάστηκε τον περασμένο Μάιο και μόνο από τις φωτογραφίες θέλεις να βρεθείς εκεί, σε μία γειτονιά κυψέλη πολιτισμού με χώρους τοπόσημα, τον θερινό κινηματογράφο Τζένη Καρέζη, το Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης «Τάσος Πεζιρκιανίδης», το Πνευματικό Κέντρο Πολίχνης «Χρύσανθος Θεοδωρίδης» και με το μοναδικό Πάρκο της Κρύας Βρύσης. Το πάρκο βρίσκεται στην Πολίχνη και είναι βγαλμένο από παραμύθι.
Ένας λειτουργικός και φιλικός προς το περιβάλλον πόλος παιχνιδιού, μέσα σε ασφαλείς συνθήκες για τα παιδιά και τους συνοδούς τους. Βέβαια εξαιρετικά δυσάρεστο είναι το γεγονός πως δέκα μέρες μετά την παράδοσή της προς χρήση στους δημότες, η ανακαινισμένη παιδική χαρά βανδαλίστηκε από αγνώστους.
#3 Βοτανικός Κήπος – Σταυρούπολη
Μια όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό.
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης που είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά και ευρύτερα, αφού στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν μόνο 10 Βοτανικοί Κήποι (ολοκληρωμένοι), περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Είναι ένας αστικός Βοτανικός Κήπος πέντε στρεμμάτων, μια όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό, που επιτελεί κυρίως εκπαιδευτικό έργο.
Εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου του 2002 επί Δημαρχίας Σπύρου Μπαρούτα. Η δημιουργία του είχε ξεκινήσει από το 1996. Σχεδιάστηκε από τη γεωπόνο Χατζηαθανασιάδου Αθηνά και τον αρχιτέκτονα Γιάννη Μήρτσιο και υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σταυρούπολης και συνεχίζει να συντηρείται αποκλειστικά από πόρους του Δήμου Παύλου Μελά.
Καταλαμβάνει ένα χώρο πέντε στρεμμάτων στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης του Δήμου Σταυρούπολης και περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη – Ολύμπου – Περικλέους. Φιλοξενεί 1.000 είδη χαρακτηριστικά της ελληνικής χλωρίδας, αυτοφυή και ξενικά. Η συνολική περιοχή έκτασης 27 στρεμμάτων ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αναψυκτήριο, αμφιθέατρο που αποτελούν συμπληρωματικούς χώρους του Βοτανικού κήπου.
#4 Το πάρκο στη Νικόπολη
Ίσως η μοναδική θετική εξέλιξη για την περιοχή που ακόμα αναζητά την ταυτότητα της, είναι το πρώτο και εντυπωσιακό πάρκο της μετά από 50 χρόνια. Ήταν το καλοκαίρι του 2020 όταν παραδόθηκε στους κατοίκους ο πρώτος μεγάλος δημόσιος χώρος στην περιοχή, που αξίζει να επισκεφθείς.
Ένας «πράσινος πυρήνας» συνοικίας των 5.600 τ.μ., με βιοκλιματικό χαρακτήρα, στην καρδιά της Νικόπολης, μια παρέμβαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, με την οποία αυξάνεται το πράσινο στη περιοχή, κατά 200%. Μία όαση στην «άγχρωμη» και μονότονη Νικόπολη, που ήρθε για να ενισχύσει την κοινωνική της ταυτότητα και να ενισχύει τον χαρακτήρα εξωστρέφειας που της λείπει.
#5 Αντώνη Τρίτση
Η οδός Αντώνη Τρίτση είναι στην κυριολεξία η δεύτερη πλατεία Ευόσμου. Το hotspot για κάθε ηλικία, όπου μπορείς να περπατήσεις, να αθληθείς, να πιείς τον καφέ σου, να απολαύσεις το μεσημεριανό σου, ακόμα και να αποφορτιστείς από μία κουραστική μέρα με ένα ποτό και παρέα τους φίλους σου. Αν βρεθείς εκεί, δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείς, μιας και μπορείς να βρεις τα πάντα.
#6 Γκράφιτι
Στο κτήριο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) στη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες στο πλαίσιο της εκστρατείας #zeroplastric το γκράφιτι από τη Θεανώ Γιαννέζη με στόχο να προβληματίσει για τα πλαστικά απορρίμματα που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας και κατά συνέπεια τις θάλασσές μας.
Επίσης ένα από τα πιο όμορφα mural βρίσκεται πάνω στην οδό Λαγκαδά και έχει να κάνει με τα social media.
Η δημιουργία του Muhammed Salah καταλαμβάνει τον τοίχο μιας πολυκατοικίας από το 2019, ο οποίος βλέπει στην οδό Λαγκαδά, κοντά στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» και επιτρέπει σε εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά να το παρατηρήσουν.
Στην αριστερή πλευρά, απεικονίζεται μια σύντομη ιντερνετική συνομιλία, με την οποία, ίσως, μπορούν να ταυτιστούν όλες οι νέες γενιές στον κόσμο. Την προστακτική του «Delete my number» ακολουθεί η αφοπλιστική απάντηση «Who is this», σε μια μάχη για το ποιος θα «ξεχάσει» πρώτος.
Στη μέση και στο μεγαλύτερο μέρος του έργου, ενώνονται δύο χείλη. Μέσα σε αυτά ο καλλιτέχνης τοποθετεί ολόκληρο το σύμπαν, με πλανήτες και αστέρια.
#7 Βυζαντινοί Νερόμυλοι
Ένα άγνωστο βυζαντινό μνημείο. Οι τρεις νερόμυλοι αποτελούν μέρος ενός υδρομυλικού συστήματος δώδεκα νερόμυλων που αναπτύχθηκε στα βυζαντινά χρόνια κατά μήκος του ρέματος, το οποίο πήγαζε από το Χορτιάτη και κατέληγε στο Θερμαϊκό κόλπο. Παρότι η περιοχή των Βυζαντινών νερόμυλων έχει επιβαρυνθεί με την πάροδο των χρόνων από μπάζα, απορρίμματα και από καταπατήσεις της δημοτικής γης, παραμένει ένας χώρος που αποτελεί σημείο αναφοράς για το δήμο Πολίχνης και για όλη τη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Ο δήμος Πολίχνης άρχισε τις προσπάθειες ανάπλασης της περιοχής από το 1996, ώστε να μετατραπεί σε ένα περιαστικό πάρκο με αρχαιολογικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, επισκέψιμο από όλους τους Θεσσαλονικείς. O αρχικός χώρος των Bυζ. Nερόμυλων Πολίχνης έχει συνολικό μήκος 1000μ. και καταλαμβάνει έκταση 230 στρέμματα, εκ των οποίων τα 185 ιδιοκτησίας του Δημοσίου και βασικά του Δήμου.O υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται σε βάθος 10-12μ. Tο υδάτινο ρεύμα παρουσιάζει ροή όλο τον χρόνο, μεταβαλλόμενο ανάλογα με την εποχή και το ύψος της βροχής. H φυσική βλάστηση της περιοχής είναι ποικίλη και πλούσια. Μελέτη που ανέθεσε – χρηματοδότησε ο Δήμος και εκπόνησε το εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας του τμ. Βιολογίας του Α.Π.Θ. εντόπισε στη ρεματιά και το μυλοτόπι βιότοπο – καταφύγιο για σπάνια είδη, με καταγεγραμμένα 194 διαφορετικά αυτοφυή φυτά.
Στον ιστορικό αυτό χώρο δημιουργήθηκε το καταπληκτικό θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων και το αναψυκτήριο, που λειτούργησε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2009. Το ανοιχτό αρχαιολογικό πάρκο περιλαμβάνει το ανοιχτό θέατρο χωρητικότητας 500 θέσεων και έναν εκθεσιακό χώρο. Οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι σε συνδυασμό και με την ύπαρξη της Μονής Λαζαριστών, αποτελούν σημείο αναφοράς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δίνοντας τη δυνατότητα στο διευρυμένο Δήμο Παύλου Μελά να διοργανώνει πολιτιστικά δρώμενα. Με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε Σεπτέμβριο, οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι σηματοδοτούν την έναρξη της πολιτιστικής ζωής στην πόλη για τη νέα σεζόν.
#8 Αναρριχητικό Πεδίο Ρετζικίου
Αν είσαι άνθρωπος που αγαπάς την αναρρίχηση, τότε το Ρετζίκι είναι η κατάλληλη επιλογή για σένα καθώς είναι ίσως το δημοφιλέστερο αναρριχητικό πεδίο στη Θεσσαλονίκη. Eίναι πολύ κοντά στο κέντρο και είναι κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Στο Ρετζίκι γίνονται και οι συναντήσεις διάφορων σχολών αναρρίχησης για πρακτική άσκηση. Αποτελεί ιδανικό προορισμό μόνο για αρχάριους αναρριχητές καθώς εκλείπουν δυσκολότερες διαδρομές.
#9 Δασύλλιο Μετεώρων
Το σημείο που πολλοί αγαπήσαμε εν μέσω lockdown, όμως ξεχάσαμε στη συνέχεια. Μία καταπράσινη έκταση, που μπορείς να επισκεφθείς για βόλτα ή ακόμα και για πιν-νικ. Συχνά θα συναντήσεις ανθρώπους εκεί να βγάζουν τους σκύλους τους βόλτα γιατί ο χώρος είναι ιδανικός. Δεν υπάρχουν αμάξια και οι μικρές διαδρομές εντός του θα σε κάνουν να ξεχάσεις το άγχος και το στρες της καθημερινότητας, καθώς θα σε μεταφέρουν για όση ώρα διαρκέσει η βόλτα σου σ’ ένα άλλο περιβάλλον.
#10 Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στο Παλαιόκαστρο
Μία εξαιρετική υπαίθρια τοποθεσία, που αξίζει να επισκεφθείς ανεξαρτήτως αν σε έχουν καλέσει σε κάποιο γάμο ή σε κάποια βάφτιση, μιας και ο χώρος ενδείκνυται για τέτοιες περιστάσεις. Ένας υπέροχος χώρος πρασίνου για να βρεθείς, ιδιαίτερα αν είναι και καλός ο καιρός. Σε κάθε περίπτωση μία περατζάδα από το σημείο θα σε ανταμείψει με το καλύτερο δυνατό τρόπο.