10 ντοκιμαντέρ για το φαγητό στο 20ο ΦΝΘ
Αληθινές ματιές για την τροφή και τη γαστρονομία ανά τον κόσμο.
Πολλές φορές θεωρούμε το φαγητό δεδομένο, ως μια απλή βιολογική διαδικασία. Κι όμως, πόσο πολύ καθορίζει την καθημερινή μας ζωή; Απογειώνει ή χαλάει αστραπιαία τη διάθεσή μας, ενώνει μια οικογένεια και ουκ ολίγες φορές πυροδοτεί έναν έρωτα. Τι συμβαίνει όμως, όταν αυτό το μαγικό πράγμα που λέγεται «τροφή» συνδυάζεται με την τις ταινίες τεκμηρίωσης και την έρευνα πάνω σε ζητήματα που το αφορούν;
Μάθετε περισσότερα για τα 10 ντοκιμαντέρ που εντάσσονται στο ”Food vs Food” του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
1. Αλέν Ντικάς: Αναζητώντας την τέλεια γεύση
Ζιλ ντε Μεστρ, 2017, Γαλλία
Τι αναζητά ο Αλέν Ντικάς, το αγοράκι που γεννήθηκε σε μια ταπεινή περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας κι έγινε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους σεφ στον κόσμο; Τι άλλο μπορεί να αναζητά ένας άνδρας που μοιάζει να έχει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων 23 εστιατορίων και 18 αστεριών Μισελέν; Καθώς συνεχίζει να υπερβαίνει τα στεγανά του επαγγέλματός του και να το ωθεί σε νέες κατευθύνσεις, αυτός ο διάσημος, πλην μυστικοπαθής άνδρας επέτρεψε στον σκηνοθέτη να τον ακολουθήσει για δύο χρόνια, αποκαλύπτοντάς μας το διαρκώς εξελισσόμενο σύμπαν του.
* Την Κυριακή 11/3 στις 17:30 στην αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ.
2. Αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού
Λουί Ψυχογιός, 2018, ΗΠΑ
Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός ακολουθεί τον Τζέιμς Ουίλκς, έναν πρωταθλητή των πολεμικών τεχνών, ο οποίος καταφέρνει να αποδομήσει έναν από τους πιο επικίνδυνους μύθους του κόσμου: την αντίληψη πως το κρέας είναι η μόνη πηγή πρωτεϊνών, δύναμης και υγείας. Μέσα από συναντήσεις με την παγκόσμια αθλητική ελίτ, οραματιστές επιστήμονες, είδωλα της σύγχρονης κουλτούρας και ήρωες της καθημερινής ζωής, μαθαίνουμε έναν νέο ορισμό της πραγματικής δύναμης και αντλούμε έμπνευση για να αναθεωρήσουμε μια για πάντα τη σχέση μας με το φαγητό.
*Τη Δευτέρα 5/3 στις 20:15 και το Σάββατο 10/3 στη 13:00 στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.
3. Ληγμένα
Κίραν Κόλε, 2017, Νορβηγία
Στη Νορβηγία, το 25% των τροφών που διατίθενται στην αγορά καταλήγουν στα σκουπίδια. Τέσσερις νεαροί ακτιβιστές ξεκινούν μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και ξεκινούν με τα ποδήλατά τους ένα ταξίδι από το Βόρειο Ακρωτήριο προς τον νότο της χώρας, τρώγοντας μόνο ληγμένα τρόφιμα που περισσεύουν από τα σούπερ μάρκετ. Ένα σοκαριστικό πείραμα που αμφισβητεί τον τρόπο ζωής μας στις «προηγμένες» Δυτικές χώρες.
*Την Τρίτη 6/3 στις 15.00 στην αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ και την Τετάρτη 7/3 στις 19:15 στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ.
4. Μια λεπτή ισορροπία
Ιωάννα Τζέιμς, 2017, ΗΠΑ, Ελλάδα
Πώς γίνεται οι γυναίκες να αποτελούν μόνο το 6% των επικεφαλής σεφ και διευθυντών εστιατορίων, ενώ παραδοσιακά η κουζίνα θεωρείται κατεξοχήν δικός τους χώρος; Μια πληθωρική Ελληνοαμερικανίδα, χωρισμένη μητέρα και διευθύντρια εστιατορίου σε μια μικρή πόλη, είναι αποφασισμένη να κάνει αυτό που λατρεύει ενάντια σε κάθε αντιξοότητα, αναδεικνύοντας μέσα από την ξεχωριστή της ιστορία την επιρροή της ελληνικής μαγειρικής στον υπόλοιπο κόσμο και τη σημασία της ελληνικής κουλτούρας για την ίδια, ως επικεφαλής εστιατορίου και ως μητέρα.
*Το Σάββατο 10/3 στις 18:00 στην αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ και την Κυριακή 11/3 στη 13:00 στην αίθουσα ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ.
5. Μπάρμπεκιου
Μάθιου Σάλεχ, 2017, Αυστραλία, Αρμενία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Μεξικό, Μογγολία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική, Σουηδία, ΗΠΑ, Ουρουγουάη
Το μπάρμπεκιου δεν σχετίζεται μόνο με το ψήσιμο του κρέατος. Είναι μια τελετή που πραγματοποιείται με θρησκευτική ευλάβεια. Μέλη απλών οικογενειών, μάγειρες και φιλόσοφοι της διπλανής πόρτας διηγούνται ιστορίες για φυλές, κοινωνικές τάξεις και την αίσθηση του ανήκειν, γύρω από τη φωτιά, σε περισσότερες από 12 χώρες διαφορετικών ηπείρων, και μας βοηθούν να βρούμε έναν «κοινό τόπο» σ’ ένα διαιρεμένο κόσμο, εξυμνώντας την κοινότητα, τη φιλία και την παράδοση.
*Προβλήθηκε την Παρασκευή 2/3 στις 22:00 στην αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ και θα προβληθεί ξανά την Τρίτη 6/3 στη 13.00 στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.
6. Ο τελευταίος κυνηγός μελιού
Μπεν Νάιτ, 2017, Νεπάλ
Στα ομιχλώδη βουνά του Νεπάλ, η φυλή των Κουλούνγκ ακολουθεί μια πανάρχαια ανιμιστική παράδοση που κινδυνεύει από την άλωση του εκμοντερνισμού. Η τελετή περιλαμβάνει την αναρρίχηση με ανεμόσκαλα σε απόκρημνους γκρεμούς και τη συγκομιδή ενός δηλητηριώδους είδους μελιού από το μεγαλύτερο μελίσσι του κόσμου. Ένα ασύλληπτο, εκθαμβωτικό ντοκιμαντέρ για μια ψυχοτρόπο ουσία που στηρίζει την οικονομία μιας ολόκληρης περιοχής.
*Το Σάββατο 10/3 στις 19:00 στην αίθουσα ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ και την Κυριακή 11/3 στις 15:15 στην αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ.
7. Πεινασμένοι για ράμεν
Κόκι Σιγκένο, 2017, Ιαπωνία
Ένας Ιάπωνας σεφ, που είναι γνωστός ως ο βασιλιάς της σούπας ράμεν κι έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αναζήτηση του τέλειου ζωμού και των πιο γευστικών νουντλς, εξομολογείται στην κάμερα τα μυστικά της τέχνης του, που δεν είναι άλλα από την προσήλωση στην απλότητα και την τυφλή αφοσίωση σ’ έναν στόχο. Μια ταινία για τα μαγικά συστατικά ενός διάσημου πιάτου και της ίδιας της ζωής.
*Προβλήθηκε την Παρασκευή 2/3 στις 15:00 στην αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ και θα προβληθεί ξανά την Κυριακή 4/3 στη 13:00 στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ.
8. Το τέλος του κρέατος
Μαρκ Πίρσελ, 2017, Γερμανία
*Το Σάββατο 3/3 στις 15:15 στην αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ και την Κυριακή 4/3 στη 12:45 στην αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ.
10. Φαγητό στο χέρι
Μερσέντες Κόρντομπα, 2017, Ιταλία, Αργεντινή
Πώς μπορεί να επιβιώσει η ιταλική γαστρονομία πέρα από τα σύνορα της χώρας και πώς μεταφράζεται αυτή η κουλτούρα των επίγειων απολαύσεων σε περιβάλλοντα στα οποία σπανίζουν οι καλές πρώτες ύλες και οι άνθρωποι αγνοούν τη σημασία του τραπεζιού ως κοινωνικού χώρου ή δεν σκέφτονται τι τρώνε; Ένα άκρως ορεκτικό ντοκιμαντέρ για την ιταλική διασπορά και τη μαγειρική της κληρονομιά, που μπορεί να κρατήσει την ίδια γεύση ακόμη κι όταν περνάει τον Ατλαντικό.
*Την Πέμπτη 8/3 στις 21:30 και την Κυριακή στις 15:15 στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ.