Θεσσαλονίκη

10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για την Αρετσού

Μια λίστα με τα πιο σημαντικά στοιχεία γύρω από την Πλαζ Αρετσούς.

Parallaxi
10-πράγματα-που-κάθε-θεσσαλονικιός-πρέπ-441716
Parallaxi

Εικόνες: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Η ιδανική γεωγραφική θέση της Αρετσούς, δίπλα στη θάλασσα και κοντά στη Θεσσαλονίκη, την κατέστησε ήδη από τον Μεσοπόλεμο τόπο αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης. Στη δεκαετία του 1960 δημιουργήθηκε η Πλαζ της Αρετσούς από τον ΕΟΤ και στη δεκαετία του 1970, η περιοχή αποτελούσε πλέον ένα σημείο με μαγευτικά παραθαλάσσια εξοχικά κέντρα, με μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών και αποβάθρες, με ασφαλτοστρωμένους δρόμους, καλή ρυμοτομία, με μόνιμη και τακτική συγκοινωνία, με κίνηση και ζωή, με νυχτερινή διασκέδαση και χορούς.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ από τη στήλη «10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει» με ένα κλικ ΕΔΩ

Το τότε, πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με το τώρα…Μια εικόνα γεμάτη ζωή σε αντίθεση με την ερημιά

Από τη δεκαετία του 1980 κι έπειτα, μετά τον τερματισμό της λειτουργίας της πλαζ του ΕΟΤ, ο χώρος βυθίστηκε στην εγκατάλειψη. Οι εικόνες παρακμής είναι τα πιο συνηθισμένα κάδρα που προκύπτουν όταν κανείς μπαίνει στη διαδικασία να απαθανατίσει το σημείο.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η Αρετσού δεν έχει γράψει τη δική της ιστορία στις «σελίδες» της Θεσσαλονίκης. Παρακάτω θα βρείτε δέκα πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για τον τόπο που τα πόδια ακουμπούν στην άμμο και το βλέμμα χάνεται στον ορίζοντα. Στον αντίποδα, οι πρόσφατες εικόνες της Parallaxi από το σημείο σαφώς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα θα διαβάσετε.

#1 Από το 1923 έως το 1925, οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην παραθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται ανατολικά του στρατοπέδου Κόδρα και του Κυβερνείου (μετά τη στροφή του Μικρού Εμβόλου) και μέχρι την κλινική Παναγία, αλλά και στα σιταροχώραφα πάνω από την παράκτια περιοχή. Ο προσφυγικός οικισμός ονομάστηκε Αρετσού ή Ρύσιον Αλιέων.

#2 Σε φωτογραφίες εκείνης της εποχής, διακρίνονται ξύλινα παραπήγματα, απομεινάρια από τους συμμάχους που τα τοποθέτησαν για να χρησιμοποιηθούν ως χώρος αποβίβασης, απολύμανσης και αρχικής συγκέντρωσης των προσφύγων. Αυτός είναι ο λόγος που το σημείο ήταν γνωστό ως Απολυμαντήρια. 

#3 Μερικά χρόνια αργότερα, επτά εξοχικά κέντρα ήταν γνωστά στην περιοχή και τα επέλεγαν οι Θεσσαλονικείς για τη διασκέδασή τους. Πρόκειται για τα: «Ακρόπολις», του Δ. Καλλέ, «Ακτή», του Λάζαρου Κωνσταντίνου, «Αστακηνός Κόλπος» και μετέπειτα «Ποσειδών» του Ανέστη Σακάρογλου, «Βόσπορος», του Βασίλειου Πενόπουλου, «Παράδεισος» του Παν. Κωνσταντάκου, «Χαμόδρακας» του Λέοντα Χαμόδρακα και «Μαϊάμι» του Δημήτρη Μαμάη. ΔΕΙΤΕ την ΙΣΤΟΡΙΑ του Χαμόδρακα, που συνεχίζει με επιτυχία τη λειτουργία του ΕΔΩ: Σχεδόν εκατό χρόνια ιστορία στη γεύση της Θεσσαλονίκης καθώς και την ΙΣΤΟΡΙΑ του Μαϊάμι, που συνεχίζει με επιτυχία και τη δική του λειτουργία ΕΔΩ.  

#4 Από τον Μεσοπόλεμο, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έκαναν εκεί τα μπάνια τους, προσεγγίζοντας από την Καλαμαριά ή με ψαρόβαρκες, καθώς η Σοφούλη δεν είχε διανοιχτεί ακόμη. 

#5 Ως μαγευτικό παραλιακό θέρετρο των Θεσσαλονικέων, ήταν πασίγνωστη για τρία πράγματα: τα φρέσκα ψάρια της, τη θαλασσινή αύρα της και την πατροπαράδοτη φιλοξενία των κατοίκων της. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε η Πλαζ της Αρετσούς από τον ΕΟΤ, στα τέλη της δεκαετίας του 60.

#6 Τη δεκαετία του 1970, η Αρετσού αποτελούσε πλέον ένα θαυμάσιο οικισμό, με τα ωραία του σπίτια κρυμμένα στα δέντρα και στο πράσινο και με λιγοστές πολυκατοικίες.

#7 Η Πλαζ της Αρετσούς χρησιμοποιήθηκε συχνά ως σκηνικό ταινιών. Ένα παράδειγμα είναι η ταινία «Παρένθεση» (1968) σε σκηνοθεσία Τάκη Κανελλόπουλου με τον Άγγελο Αντωνόπουλο και την Αλεξάνδρα Λαδικού (εικόνα παρακάτω). ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Τα κινηματογραφικά καρέ της πόλης – Ταινίες που γυρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη

Από την ταινία «Παρένθεση» (1968)

#8 Στην πλαζ Αρετσούς βρίσκεται εδώ και τρεις δεκαετίες ο θερινός κινηματογράφος «Αύρα» της Δημοτικής Εμπορικής Τουριστικής Επιχείρησης Καλαμαριάς. Προβάλλει ταινίες της εκάστοτε χρονιάς, διαθέτει bar αναψυκτήριο και ένα σύγχρονο θερινό φουαγιέ, ενώ έχει εικόνα υψηλής ποιότητας και ήχο DOLBY STEREO.

#9 Τον χειμώνα η πλαζ Αρετσούς γεμίζει χειμερινούς κολυμβητές. Τον περασμένο Γενάρη αρκετοί ήταν οι γενναίοι που βούτηξαν στους αγώνες δύο διαδρομών που διοργανώθηκαν από το Γραφείο Αθλητισμού του Δήμου Καλαμαριάς.

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

#10 Σύμφωνα με τη διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς, η έκταση μέσα στην οποία εντάσσεται και η Πλαζ Αρετσούς ανήκει στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ένα master plan αξιοποίησης και έχει αποσταλεί στην ΕΤΑΔ. Συγκεκριμένα για την Πλαζ εκπονήθηκε σχέδιο αξιοποίησης και υποβλήθηκε αίτηση παραχώρησης. Εις αύριον τα σπουδαία, λοιπόν…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα